Janus

Op de terugweg van Katwijk waar we onze schoonzus bezochten reden we nog even naar Noordwijk aan Zee. Ik maakte er een foto van de vuurtoren met daarvoor op het plein het standbeeld van Janus die vanaf 1964 het gezicht was van het Vuurtorenplein in Noordwijk. Dit beeld is onlosmakelijk verbonden met mijn jeugd. Het plein rondom het beeld was in die tijd een wat ze nu 'hangplek voor jongeren' noemen. In de fontein werd pootje gebaad, af en toe zorgden we ervoor dat hij zeepsop spoot en er werd gevoetbald en ijsjes gegeten onder het toeziend oog van Janus. Jarenlang heeft de fontein niet meer gespoten, was verpauperd en er was sprake van dat Janus afgebroken zou worden. Dankzij een actiecomité is Janus sinds afgelopen zomer weer in ere hersteld en spuit weer zoals het hoort. De in vroegere tijden uitgehaalde grappen met zeepsop en bier zullen Janus niet meer deren; daarvoor is een filter in het watersysteem aangebracht.

Reacties

Noordwijk....ik ben geboren in Alphen aan de Rijn. Mijn oom Bert en tante Adrie woonden in Noordwijk. Ze hadden een zoon, Louis, die op de grote vaart zat (en ook nog een dochter geloof ik).....Ik luisterde ademloos naar de verhalen. Ik herken de foto van de fontein. Wij aten daar volgens mij frietjes. Ik was tussen de 3 en 6...
Leuk hoor, om dit plaatje zo te zien!
Dag, Madelief.
Lida zei…
Ook voor mij een overbekend beeld. Zeven jaar was ik toen hij onthuld werd. Hij is een deel van mijn jeugd. Ik ben blij dat ie weer spuit want die plantenbak, dat hóórde gewoon niet. En weet je die tunnel nog Marthy? Ik zag onlangs een filmpje op YouTube waarin mensen er al filmend doorheen liepen. Zo leuk. Nostalgie!
Bertiebo zei…
Ik ben dol op vuurtorens. Maak altijd foto's als ik er eentje zie en bewaar die foto's ook. Waarom weet ik niet. Ze brengen iets van veiligheid denk ik.
Marthy zei…
Nu jij het noemt, die frietjes Carin, weet ik het ook weer. Die snackbar zat direct links om de hoek als je de trap afkwam. Heel wat zakjes patat gekocht daar samen met mijn vriendin. Leuk!
Marthy zei…
Lida, ik zit me gek te piekeren over die tunnel, maar ik weet het niet. Ik ben van '49, het zal de leeftijd wel zijn maar help me eens even.
Marthy zei…
Voor mij is deze vuurtoren zo vanzelfsprekend Bettie, dat het Noordwijk niet meer zou zijn zonder.
Mirjam zei…
Heel wat keren heb ik in het verleden, als we met de meiden, toen die nog kleiner waren, op zondag even naar Noordwijk reden, over dit plein gelopen, maar Janus was me eerlijk gezegd nog nooit zo opgevallen. Wellicht wat het in de jaren dat deze niet werkte en verpauperde. Maar hoe fijn is het dan dat Janus nu weer helemaal is opgeknapt en weer straalt.
Fijne dag,
Liefs,
Mirjam
Lida zei…
Marthy, hier is de link van het filmpje. Als je het ziet weet je het wel weer.

https://www.youtube.com/watch?v=YI6dSOxoRCk
Marthy zei…
Wat leuk dat ik allemaal reacties krijg van mensen die het Vuurtorenplein kennen. Ja, jij woont ook niet zo ver van Noordwijk, Mirjam, logisch eigenlijk.
Marthy zei…
Wat werkt een geheugen toch vreemd, Lida. Het filmpje was nog maar net begonnen, de vrouwen stapten het Vuurtorenplein op en ik wist het weer, de tunnel. Hoe kon ik het even niet weten? Heel erg bedankt hiervoor.