Doorgaan naar hoofdcontent

Oud kastje

Ooit stond dit kastje, totaal verwaarloosd, in de aangrenzende schuur van Mart zijn ouderlijk huis. Erin stonden oude verfblikken en erop stond een tweepits gasstel waarop mijn schoonmoeder haar zelfgemaakte, overheerlijke bitterballen frituurde. Toen wij veertig jaar geleden naar Stolwijk verhuisde vroeg ik haar of ik het mee mocht nemen en ze vond het goed. Van de kant van mijn zeven schoonzussen bleef het stil, zij zagen niets in het kastje. Het zag er dan ook niet uit. Maar ik had er wel vertrouwen in, keek door de verf- en vetvlekken heen en zag iets moois. Een vriend van ons die in zijn vrije tijd meubels restaureerde nam het onder handen en ik ben nog steeds blij met het resultaat. Vierentwintig jaar stond het kastje in het oude huis in de gang en nu al zestien jaar op onze slaapkamer in het nieuwe huis. Als die jaren heeft het als mijn naaikastje gediend. Lapjes, lappen, dozen met knopen, garen en band, er ligt van alles in. Niet zo netjes meer zoals jullie zien maar dat gaat goed komen. Ik heb wat lapjes nodig om kussentjes mee te bekleden, dus dan zal ik mijn dierbare kastje meteen even opruimen. Dat verdient het.


Reacties

Elizabeth zei…
Ja, dat kastje is een regelrechte schoonheid! Prachtig hout .. noten? Mooi rank en schitterend sluitwerk.
En wat vind ik het leuk dat ik lapjes bij je zie! Dat gaat wat beloven...

Groetjes, Elizabeth
Sjoerd zei…
Soms zijn het gewoon juweeltjes
Bertiebo zei…
Dat niemand dat nou zag hè... Het is een pracht kastje!
Wieneke zei…
Heel goed om zo'n schattig kastje te laten restaureren en te gebruiken. Antieke meubels moet je gewoon gebruiken.
Marthy zei…
Niet teveel verwachten hoor Elizabeth. Vroeger toen de kinderen klein waren naaide ik veel, heb ook jarenlang op naailes gezeten. Nu beperkt het zich tot wat verstelwerk, kussenhoesjes en eventueel gordijnen. Ik mis de creativiteit die jij hebt.
Marthy zei…
Een juweeltje, weggestopt onder vuil, stof en vet, Sjoerd.
Marthy zei…
Zeven schoonzussen en niemand die het zag, Bettie, daar verbaasde ik me toen ook over.
Marthy zei…
Ik heb ook nog een hele grote oude kast staan in de woonkamer, Wieneke. Die redde ik uit de schuur van een overbuurman. Hij had vogels en bewaarde er al zijn vogelzaad in.
Onliemie zei…
Geweldig dat kastje! Gelukkig dat je doorheen de verf en het vuil kon kijken...allé hup nu opruimen en kussenhoesjes maken! Ik ben benieuwd welk stofje je gaat kiezen?
Marthy zei…
Ik heb veel restjes blauw......of zal ik die lap stevige groen gestreepte stof gebruiken. Die laatste kan wel tegen een stootje en het worden kussens voor buiten. Denk er nog even over.
Mirjam zei…
Toch echt geen kastje om in de schuur te belanden. Wat heeft die vriend van jullie gouden handjes dat hij dit zo mooi heeft gekregen.
Leuk hoor, om even in zo'n naaikastje te kijken...
Heel fijne dag verder,
liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Haha, leuk om naar mijn rommel te kijken, Mirjam? Maar ik ga het opruimen, beloofd.
Nana zei…
Leuk kastje. Ik, schilderfreak als ik ben, zie dit al helemaal voor me in het wit. ;-)
Marthy zei…
Ook leuk, maar ik hou hem toch maar zo.