Hart

Vanmorgen om kwart voor acht meldde ik me in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda voor het onderzoek naar mijn hartfunctie. Eerst drie buisjes bloed afgestaan en toen een gesprek met de cardioloog. Daarna werd er in de loop van de morgen een ECG en een echo-cardiogram gemaakt. Als laatste kreeg ik een inspanningstest, fietsen op een hometrainer met elektroden aan. Ik had er geen moeite mee, vond het zelfs wel goed gaan. Al snel daarna werd ik weer door de cardioloog uit de wachtkamer gehaald. Nou, het onderzoek wees uit dat er niets mis is met mijn hart. Waarom was de ECG eind december dan niet helemaal zuiver? Ik heb geen vet op mijn borst, heb een mager bovenlijf. Een ECG registreert de elektrische prikkel die de spiercellen in het hart laat samentrekken en bij mij wordt er dan wat teveel geregistreerd wat bij iemand met een beetje vet op die plek nooit geregistreerd zou worden. Typisch iets voor iemand met mijn bouw, zei de cardioloog. Blijft dan nog over de pijn op mijn borst waar ik al drie jaar regelmatig last van heb. We kwamen samen tot de conclusie dat het toch echt een ontsteking van een spieraanhechting aan het borstbeen moet zijn. Zeldzaam, niets aan te doen en hoort bij mijn soort reuma. Mijn hart is het niet, verzekerde hij mij nogmaals en het klinkt misschien gek maar dat heb ik ook nooit gedacht. Blijven doen wat je wilt doen en bij teveel pijn maar een pijnstillertje, zei hij. Was ik helemaal met hem eens, deed ik toch al.
Dus we gaan gewoon weer verder met leven.....gelukkig maar.

Reacties

 1. Toch vind ik het wel heel zorgvuldig van je arts. En gelukkig is er niets met je hart. Het kan maar beter duidelijk zijn. Mooie uitslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gefeliciteerd met je uitslag. En zoals je al eindigde: gewoon verder gaan met leven......zal wel bij de leeftijd horen......?......

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Pak van je hart! Goed nieuws en motto gewoon doorgaan met leven lijkt me goed

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk om te horen en ga dus lekker door met genieten. Al besef ik dat je daarvoor geen aansporing nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn Marthy! Ik ben inmiddels ook weer op de terugweg, maar moet nog een atukje. Gewoon doorgaan met wat we willen doen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar bij jou was het wel serieus, Els. Wat ben ik blij je hier te lezen, een teken dat je opknapt. En ja, Els, we gaan door met het leven op een goede manier te leven.

   Verwijderen
 6. Het uitsluiten van een aandoening geeft ook een goed gevoel...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt allemaal, voor jullie meeleven. Zoals ik al zei, ik ga met een gezond hart weer verder met dit mooie leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn om weer helemaal gerustgesteld te worden! Mooi gewoon verder doen met de alledaagse dingen...en binnenkort weer hup de heuvels van de Ardeche in! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Altijd mooi om te weten dat er niks mis met de motor is. Gefeliciteerd, hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja ja....ik had het je nog gewenst. Een gelukkig en gezond 2016. Dus dat verbaasd me niks.
  Wel fijn voor je om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je jong bent sta je er niet zo bij stil maar met het ouder worden realiseer je je steeds meer hoe belangrijk die gezondheid is, Lida.

   Verwijderen
 11. Onzekerheid is vaak vervelender dan weten wat er aan de hand is.. en gelukkig doet jouw hart het prima! Weer een zorg minder, fijn om te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Gelukkig maar, dat het zo'n positieve uitslag is. Een pak van je hart...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een jaar of 5 geleden heb ik ook zo'n onderzoek ondergaan incl. het fietsen. Dat was omdat ik regelmatig pijn had op borsthoogte, maar dan alsof er een band heel strak werd aangetrokken. De pijn zat ook aan de achterkant bij mijn schouderbladen en trok aan de voorkant via mijn kaken omhoog. Best eng allemaal. Maar onderzoek wees ook bij mij uit dat mijn hart prima werkte, niets mis mee. Nu bleek de pijn te komen door slokdarmkramp. Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik heb het nog steeds zo nu en dan en dat doet goed zeer. Maar ik weet inmiddels dat een poosje onder de kraan houden, bij goed koud water, de pijn al weer snel doet verdwijnen.
  Wel weet ik dat sommige vormen van reuma het hart wel degelijk kunnen aantasten. Bij mijn moeder waren de hartkleppen behoorlijk aangetast; zij kreeg 15 jaar geleden een nieuwe hartklep en er werden twee andere kleppen gerepareerd. Zo zie je maar weer.
  Gelukkig ben je wat dat betreft gezond verklaard.
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn reumatoloog vertelde mij laatst ook dat er gebleken is dat veel reumapatiënten last krijgen van hart- en vaatziekten. Nou, dan ben ik voorlopig gerust. Wat jij beschrijft aan pijn aan de borst lijkt wel wat op mijn pijn, maar het is niet helemaal hetzelfde. Ik leef er maar mee, het is niet gevaarlijk.

   Verwijderen
 14. Een hele geruststelling. Toch fijn dat je voorgevoel door de cardioloog bevestigd werd. Proficiat!
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geeft, ondanks dat ik me er niet druk over maakte, toch een goed gevoel, Mirjam.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.