Doorgaan naar hoofdcontent

Defenitief klaar

De voorbereidingen voor de officiële in gebruik neming van onze gerestaureerde broodoven begonnen gistermiddag al met het opstoken van de oven. Het duurt wel 24 uur om hem goed op temperatuur te krijgen. Mart en Patrice haalden nog even de bank die we ooit van de gemeente hebben gekregen op van de parkeerplaats. Hij stond daar op een idiote plaats en we hebben besloten om hem op dit pad bij de broodoven te zetten. Je hebt dan een prachtig uitzicht als je daar lekker zit.




Vanaf half twaalf waren de mensen uitgenodigd maar we hadden totaal geen idee hoeveel er zouden komen. Er stonden in ieder geval genoeg pizza's en taarten te wachten om in de oven te gaan, allemaal door onszelf gemaakt. Als aperitief schonken we een kir ardéchois, dat is witte wijn met een scheut kastanjelikeur. Natuurlijk was er ook niet alcoholisch, de appelsap van Patrice en Silvy, geperst van de appels uit hun grote boomgaard die onder ons huis ligt.



Patrice is zijn beroep misgelopten, hij is een prima pizzabakker, de een na de ander kwam perfect uit de oven. Ik kreeg een complimentje van mijn buurvrouwen over mijn mooie deeg waarna ik heb verklapt dat ik Italiaans meel gebruikt, speciaal voor pizza's. Ik zal jullie even voorstellen aan mijn mede dorpsbewoners. Op de onderste foto staat naast Patrice Florence. Zij en haar man Jean Pierre zijn van origine Frans maar wonen in Zwitserland en hebben ook al weer heel wat jaartjes een vakantiehuis in ons gehucht. De man links achter Florence is een zoon van de oude monsieur Valette die nu in een bejaardentehuis in Privas verblijft. Ik heb nog veel meer te vertellen maar daar ga ik morgen mee verder.





Reacties

Annelies zei…
Wat ziet dat er leuk, gezellig en lekker uit! Leuk zo met z'n allen en........gelukkig met mooi weer!
We hebben aan jullie gedacht.
Bertiebo zei…
Geweldig leuk dit.
Sjoerd zei…
Daar doe je het toch voor, wat een eensgezindheid in het dorp.
Jeanne zei…
Jullie hebben allemaal eer van je werk! Wat ziet dat er ontzettend gezellig uit!
KnutzEls zei…
Het ziet er zo leuk uit. Mooie manier om Pasen in te leiden.
Oh wat zal dat een voldoening hebben gegeven. Voor de 1e keer eten uit de opgeknapte oven. En dat geblokte kleed is voor mij de kroon op het werk. Heel hyggeligt ziet het er uit.
In de weer zei…
GENIETENMETHOOFDLETTERS !!!!!
Inge zei…
Wat ziet het er gezellig uit!
Emie zei…
Is het alleen de eerste keer dat de oven zo lang van tevoren wordt opgestookt of moet dat bij elk gebruik? Ziet er smakelijk en feestelijk uit!
Wat een lekker en gezellig samenzijn !
Marthy zei…
We waren blij met het goede weer Annelies, halverwege de week voorspelden ze nog regen.
Marthy zei…
Dat wa het, Bertie.
Marthy zei…
Dat is nou net het leuke van zo'n gebeurtenis Sjoerd, dat we met elkaar zoiets organiseren en dat het dan in zo'n leuke sfeer verloopt.
Marthy zei…
De geblokte stof jaren geleden op de markt in Gouda gekocht, drie tafelkleden van gemaakt en ik gebruik ze hier altijd tijdens het jaarlijkse repas en bij dit soort evenementen. Mijn buren rekenen er al op dat ik er mee aankom. Er liggen er nu twee in de washand.
Dit is nou werkelijk leven zoals God in Frankrijk. Wat een knus en gezellig tafereel en wat een lief compliment van je buurdames. Koester de mooie momenten.
Lieve groet ♥
Marthy zei…
En of ik ze koester, Kakel.
miekequilt zei…
Wat een feest. Ik heb dezelfde vraag als Emie: moet dat lange opstoken altijd? En mogen jullie de oven zelf ook gebruiken of alleen gezamenlijk. In ieder geval hadden jullie nu een fijne dag. En die kir ga ik uitproberen. Lijkt me heerlijk.
Marthy zei…
Bij elk gebruik moet de oven zo lang opgestookt worden. Vandaar dat het vroeger in die kleine dorpen rond de Middellandse Zee maar een keer per week gebeurde.
Marthy zei…
Zie mijn antwoord aan Emie, Mieke. Maar wij mogen de oven zelf ook gebruiken, alleen zal dat niet vaak gebeuren. Zou er kastanjelikeur in Nederland te koop zijn?
Marthy zei…
Volledige instemming, Toos.
Wieneke zei…
Ik zeg altijd: onderschat nooit de kracht van een klein dorp.
Als ik zo de foto's bekijk van de prachtige oven en de gerechten en de tevreden gezichten van de bewoners.... nou, dan is het maar weer eens bevestigd.
Jan uit Perth zei…
Wat een (h)eerlijk evenement, Marthy!
Marthy zei…
Je hebt gelijk Wieneke. In zulke kleine gemeenschappen krijgt men vaak meer voor elkaar dan in een stad. Dat zie ik ook in Nederland in ons dorp daar.
Marthy zei…
Fransen zijn er goed in om zoiets uit de losse pols te organiseren, Jan. Niemand die zich druk maakt of het wel eens zou kunnen gaan regenen, hoeveel mensen er zouden kunnen komen en of we dan wel eten genoeg hebben. Het loopt gewoon, leuk is dat.
Muggenbeet zei…
Zo'n buur of gastvrouw zou ik ook wel willen :)
miekequilt zei…
Ik ga er een zoektocht in Frankrijk van maken hoor: alle winkels af voor kastanjelikeur.
Marthy zei…
Jij moet toch echt eens langs komen, Ludo.
Marthy zei…
Mieke, hier in de buurt is het in alle supermarkten te vinden, ik weet niet of dat in de rest van Frankrijk zo is, maar het is een zoektocht waard.
Wietske zei…
Hoe simpel kan het zijn..:-). Ziet er super uit! Vraagje ma, is het een tour om de oven aan te krijgen, of zou je er bijvoorbeeld een keer een mooi stuk vlees mee kunnen garen?
Marthy zei…
Op zich kan iedereen die oven stoken, met een beetje beleid natuurlijk. Of er een stuk vlees in kan weet ik niet. Zal het eens aan Patrice vragen. Jij begint al te dromen van een leuk feestje zeker;-)
Mirjam zei…
Wat ziet dat er allemaal geweldig, feestelijk en verrukkelijk uit zeg. Zo te zien een zeer geslaagd feestje en die kir ardéchois moet ik even onthouden voor deze zomer hoor, die wil ik beslist een keer proberen...
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Zeker weten dat wij een lekkere kir met jullie drinken.