Nog even na genieten

De ingebruikname van onze broodoven gisteren was een succes, we kunnen er met voldoening op terugkijken. Er waren zeker veertig mensen waaronder mensen uit de buurt maar ook speciaal genodigden zoals de afgevaardigde van het Parc Naturel Régional des Monts d'Ardèche, hieronder met het boek in zijn hand. Op de bovenste foto op de voorgrond onze nieuwe buren Dominique en Bernard. Zij zijn in het huis van Marie-Christine komen wonen.


Deze schattige hummel is een kleindochter van Patrice en Silvy. Toen wij hier 25 jaar geleden kwamen was haar moeder nog een klein meisje. Marie-Christine, als oud voorzitster van ons dorpsvereniging en drijvende kracht van dit project, hield een toespraak. Op de voorgrond van de foto hieronder links staat buurman Veysan, een rasechte mopperpot die nog nooit aan een gezamenlijk dorpsgebeuren heeft meegedaan. Tot onze stomme verbazing was hij gistermorgen zijn stukje dorpsweg aan het maaien en aanharken en 's middags kwam zijn vrouw met twee hartige taarten aan lopen. Hij had het reuze naar zijn zin en  regelmatig bracht ik hem een glaasje wijn of een stukje pizza, wat hij graag tot zich nam. Het kan verkeren......

Hier een van de mensen van de  Fondation du Patrimoine, een stichting die het behoud van erfgoed behartigt. Hij en een paar anderen hebben aan onze broodoven gewerkt en deze vakman legt uit hoe zo'n oven van oudsher opgebouwd is. Patrice haalt ondertussen de laatste pizza uit de oven.Hieronder genieten Robert, Joël en Mart nog even na. Tien jaar heeft dit project geduurd, we begonnen in mei 2007. Toen ontdekten we tijdens een opschoondag een stuk muur wat niet recht was maar een ronding vertoondde. Boven dat stuk muur een berg stenen en grond, meer was er niet. We begonnen te graven en bleven maar graven en al die stenen kwamen langs het pad te liggen. Totdat we bepaalde stenen opgroeven die onmiskenbaar onderdelen van een oven waren. En denk niet dat we dat in een dag deden. Honderden stenen zijn er uit die hoop gekomen, grote en kleine, totdat we op de ovenvloer stuitten. Na al die jaren is ons doel bereikt en staat er in ons piepkleine dorpje een prachtige originele broodoven. Het is natuurlijk niet alleen die broodoven maar ook het met elkaar werken eraan wat ons voldoening heeft gegeven. We kunnen trots zijn op het resultaat maar ook op onszelf.


Reacties

 1. Geweldig! En wat leuk dat die mopperkont er ook bij was :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo zie je maar weer Inge, waar zo'n gezamenlijk gebeuren goed voor is. Hij wilde er uiteindelijk toch ook bij horen....

   Verwijderen
 2. Wat een prachtig initiatief! Daar kunnen jullie trots op zijn. Mag iedereen die oven nu ook individueel gebruiken? Het lijkt net of mijn vader er ook bij was op de vierde en op de laatste foto, de man met licht vest en rose blouse. Echt sprekend!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Iedereen mag de oven gebruiken, Jeanne, maar omdat de opwarmtijd en het deskundig stoken wel belangrijk is zal dat niet zo gauw gebeuren. Het zal meer een dorpsgebeuren worden. De man die jij bedoelt is Robert, een permanente bewoner van ons dorp.

   Verwijderen
 3. Wat aardig van je dat je ons kennis laat maken met de mede dorpsbewoners. Jullie mogen terecht heel trots zijn op de gezamenlijke inspanning. Dat er nog maar veel van dit soort feestelijke bakmiddagen mogen volgen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan in ieder geval ons jaarlijks repas deze zomer bij de broodoven houden. We hebben een buurvrouw met een heel mooi terreintje wat er vlak onder ligt.

   Verwijderen
 4. Een hartverwarmende Pasen Marthy ( ook zonder eieren haha ) prachtig !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Toos. Ik krijg morgen bezoek en bak nog wel even snel een lekker taartje, dan houden we het wel uit zonder die eitjes;-)

   Verwijderen
 5. Reacties
  1. Wat een kleine gemeenschap voor elkaar kan krijgen....

   Verwijderen
 6. Dat zou ik ookdenken. Mooie samenwerking,mooi resultaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat vooral om die samenwerking, Els. Dat je met elkaar tot iets kan komen.

   Verwijderen
 7. Inderdaad: die oven verwarmt niet alleen het voedsel, maar ook de harten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit vol bewondering je posts over de ingebruikname van de broodoven te lezen.. het lijkt wel een Franse feel-good movie! Wat bijzonder Marthy, hoe jullie dit in jullie kleine dorp met z'n allen voor elkaar hebben gekregen, met als uitsmijter nog wel dat zelfs monsieur Veysan en zijn vrouw erbij waren! Complimenten zou ik zeggen maar dit klinkt misschien wat raar.. Maar toch!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Feel-good movie, haha, dat op zich vind ik al een groot compliment, Stefanie. Dank je wel.

   Verwijderen
 9. Je hebt mooie foto's van het hele gebeuren gemaakt. Als ik naar het resultaat kijk van wat er uit de oven komt is dit voor herhaling vatbaar. Volgens mij kun je er ook goed vlaaien in bakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er kwamen diverse zoete taarten goed uit. Ik zal deze zomer eens een vlaai gaan proberen. Misschien heb jij nog een goed recept?

   Verwijderen
 10. Wat bijzonder dit...En wat heerlijk dat jullie er al zo met z'n allen van genoten hebben. De foto van het kleine meisje is fantastisch! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een lekker ding hè, Esther. Ze vond de bak met chipjes zo lekker.

   Verwijderen
 11. Een heel fijn gevoel krijg ik van jouw blogposts over de gezamenlijke ingebruikname van de oven. Zo mooi hoe jullie allen samen naar dit ogenblik toe werkten. Samenhorigheid bestaat dus écht nog wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, in ons dorp blijkbaar wel. Waar vindt je anders een stel mensen die urenlang bezig zijn om een parkeerplaats schoon te maken en dat nog leuk vinden ook.

   Verwijderen
 12. Ik snap heel goed waarom jullie oven zoveel belangstelling krijgt. Sowieso bijzonder omdat hij oud is maar vooral omdat het heel veel mensen met elkaar verbindt. En daar zijn jullie de spil van. Zo leuk om te lezen dat zelfs de notoire mopperpot het naar zijn zin had (-:
  LIeve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, die Snorremans, wat had hij het naar zijn zin. We waren allemaal stomverbaasd.

   Verwijderen
 13. Wat ik ook zo geweldig vind, is dat het hele gebeuren ook vastgelegd is. Dat is zo waardevol voor volgende bewoners van de streek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontelbare foto's zijn er van het hele gebeuren gemaakt, Jeanette en er stond nu ook een paneel met foto's.

   Verwijderen
 14. Geweldig Marthy en ook voor iedereen die er aan gewerkt heeft. Ik heb de oven twee keer mogen aanschouwen en geniet van al jou verhalen ook mee. Veel plezier met de oven voor heel de gemeenschap

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We gaan er in de toekomst zeker veel plezier van hebben, Vera.

   Verwijderen
 15. Jeetje dit is echt een Project met een hoofdletter geweest dus. Ik weet nog dat je vorig jaar een paar keer hier over schreef op je blog. Maar wat een prachtige erkenning nu en zo'n eer van het vele werk dat hier aan besteedt is. Echt een super samenwerking geweest waar iedereen in jullie dorpje heel erg trots op mag zijn.
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is een behoorlijke klus geweest maar die hebben we over tien jaar uitgesmeerd. Eindelijk klaar en ook leuke erkenning.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je een berichtje achterlaat, bedankt!

Lieve groet, Marthy

Als je met je Google account reageert hoef je niet te bewijzen dat je geen robot bent!
Zonder Google account? Dat kan gelukkig heel simpel zijn: gewoon even aanklikken dat je geen robot bent.