Doorgaan naar hoofdcontent

Rode Dorp Oudewater

 We wandelen met onze loopgroep vaak langs deze wijk en iedere keer kijk ik er met bewondering naar, ik vind deze stijl zo mooi. Tijd om er eens een paar foto's te maken.

 Het Rode Dorp is een mooi bewaard complex van 28 arbeiderswoningen naar ontwerp van Jan Wils en die architect werd weer beinvloed door de bekende Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. (Ja, diezelfde waar Simon and Garfunkel over zingen).

 Ik ben even door een steegje tussen de huizen naar achteren gelopen en dan is daar te zien  dat de huizen grenzen aan de Grote Gracht. 

 Het wijkje is in 1921/1922 gebouwd en werd in 2003 gerenoveerd. 

 De woningen vormen een eigen buurtje achter een plein, er is veel aandacht besteed aan details zoals raamkozijnen en ingebouwde bloembakken en ook de kleurstelling is belangrijk.


Veel Nederlandse dorpen en steden hebben wijken die 'Het Rode Dorp' heetten.De meesten daarvan hebben rode pannendaken dus daar zal de naam wel vandaan komen maar het zal misschien ook wel een link hebben met het feit dat deze buurtjes in het begin van de vorige eeuw als arbeiderswijken werden gebouwd waar veel PvdA stemmers kwamen wonen.

Reacties

Muggenbeet zei…
Zeker de moeite, vind ik ook mooi om zien.
Bertiebo zei…
Hahaha ik denk bij Frank Lloyd Wright, als ik daar eens iets over lees of zie, ook altijd eventjes aan Simon & Garfunkel
KnutzEls zei…
Dat ziet er mooi uit. Allemaal dezelfde kleuren maakt het zo stijlvol.
Sjoerd zei…
Lijkt me een fijne omgeving om in te wonen.
Bill zei…
They look nice and well taken cared for. I like them.
In de weer zei…
Mooi wonen lijkt me.
miekequilt zei…
In mijn geboorteplaats IJmuiden had je ook een rood dorp. Dat heette zo, omdat het voor arbeiders gebouwd was, die schijnbaar allemaal links waren. Want het was de kleur van de SDAP, zo las ik op internet. Maar die huizen waren bij lange na niet zo mooi als deze.
Marleen zei…
Ziet er mooi uit, verzorgd ook met die vrolijke kleuren.
Coby zei…
Wat leuk dat je dit hebt gefotografeerd. Het is idd een mooi wijkje met natuurlijk ook de eetbare tuin.
Heel mooi om te zien! Ik heb zo ongelofelijk vaak door Oudewater gefietst maar nooit dit deel gezien. Zonde...
Mooi bewaard, en ziet er gezellig uit.
Kees zei…
Ha Marthy, inderdaad de moeite waard om het even te bekijken, mooi wijkje. Oude water is een gezellig stadje met veel huizen met geveltjes, zomers oergezellig op de terrasjes daar.
Groet Kees.
Elizabeth zei…
Ja, dit is mooi! Ik hoop maar dat dit op veel meer plekken gebeurt i.p.v. slopen en nieuw bouwen...