Doorgaan naar hoofdcontent

Nationale Voorleesdagen

Van 22 januari t/m 1 februari 2020 zijn er weer de Nationale Voorleesdagen en dan wordt er op school extra veel aandacht besteed aan voorlezen in de klas. En dan hopen al die juffen en meesters maar dat er ook thuis iets meer aandacht besteedt wordt aan het voorlezen. Kinderen zijn nooit te jong om te worden voorgelezen, het is gewoon enorm belangrijk. 

Dus toen schoondochter Christianne namens de juf van Saar vroeg of er nog oma's waren die wilden voorlezen zei direct ja, al was het alleen maar omdat ik het zelf zo leuk vind om aan een klas voor te lezen. Ik heb het al eens meer gedaan, drie jaar geleden toen Saar nog op het kinderdagverblijf zat en ik ontdekte net toen ik dat opzocht dat ik toen hetzelfde boek voor las. Het was nu weer de keus van Saar.

Het boek 'Wij gaan op Berenjacht' is vrij bekend en diverse kinderen herkende het maar een slim jongetje merkte op dat mijn boek zo dik was. Ik heb uitgelegd hoe dat kwam en wat een 'pop-up' boek was. Geweldig vonden ze het, die bladzijden die omhoog kwamen. En dan nog dat spannende verhaal.

 Saar mocht naast mij zitten van de juf en me helpen met de schuifjes in het boek, daarmee komen de bladzijden tot leven. Ze deed het heel goed, ze kent dit boek dan ook op haar duimpje en pakt het altijd uit de kast als ze bij ons is. Het verveelt haar blijkbaar nog steeds niet.

Zelfs ik als volwassene vind het nog steeds een heel leuk boek, en het is ook zo geschikt om voor te lezen.

Toen ik klaar was heb ik met de kinderen nog gepraat over lezen. Ik vroeg eerst wie er thuis voorgelezen werd en dat viel me tegen, niet eens de helft van de kinderen stak hun  hand op. De juf stak wel haar duim op dus ik ging nog maar even door met vertellen dat de bibliotheek gratis is en dat ze gerust aan papa of mama konden vragen om voorgelezen te worden.  Dit alles op het gevaar af dat er in het dorp wordt gevraagd waar dat mens van Berends zich mee bemoeit😉

Reacties

Bertiebo zei…
Dat mens van Berends heeft het goed gedaan!
Je had juf moeten worden, Marthy! Zo leuk om je daar zo te zien!
Sjoerd zei…
Haha, dat mens ven Berends heeft wel een punt...
Marleen zei…
Ha niks van aantrekken hoor. De kinderen willen vast heel graag!
Voorlezen, dat hebben we hier altijd heel veel gedaan. Maar wat mij opvalt, is het leuke meubilair in de klas! En dat jij er heel goed tussen past.
KnutzEls zei…
Jaja, eigen belang! Je vindt voorlezen veel te leuk. Vond ik ook en heb dan ook heel wat boeken voorgelezen. Heerlijk! Maar wel jammer dat sommige kinderen zo weinig lezen. Hopelijk heb je ze lekker gemaakt.
Ageeth Mooij zei…
Bemoei je er maar lekker mee! Er zijn nog steeds vaders en moeders die niet weten dat kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn van de bibliotheek. Bij ons kunnen alle basisscholen inschrijven op (gratis) activiteiten met de groepen 3 en 6. Vanochtend had ik een groep 3/4/5 die ik kennis heb laten maken met de bibliotheek, althans het gedeelte dat voor hen is; wat is er allemaal, hoe zoek en vind je (met allerlei opdrachten) en ik mocht voorlezen. En dat vinden alle kinderen leuk en fijn! De juf heeft voor alle kinderen een boekenlegger en een paar folders meegekregen met korte informatie. Vanmiddag was er al een jongen met zijn Russische moeder om boeken uit te zoeken.
Fijn dat jij je zo inzet Marthy!
Marthy zei…
Achteraf gezien had ik dat best gewild. Jeanne.
Marthy zei…
Zo fijn dat wij kinderen en kleinkinderen hebben die dat met de paplepel naar binnen hebben gekregen. Als je de woordenschat van alleen Saar al hoort Ageeth, die is echt goed. Ik heb daar vanmorgen eens goed in de klas op gelet en er echt veel verschil te horen tussen de kinderen.
Onliemie zei…
Wat een gezelligheid in dat klasje. Saar koos echt wel een heel leuk boek en de oma deed het heel goed. Alle aandacht van de kinderen had je. Fijn hé.
In de weer zei…
Fijn hè Marthy dat je, nu jullie in Nederland zijn, zulke leuke dingen mag meemaken. Heel belangrijk, voorlezen.
Was vroeger op school bij onze kinderen leesmoeder en met de kleinkinderen hebben we ook weer ontzettend veel voorgelezen, heerlijk !
Je was daar helemaal in je nopjes en Saar was trots op haar oma!
Dit boek hebben we uiteindelijk zelf aangeschaft. Want we hadden het nog niet teruggebracht naar de bieb of m'n dochter wilde het wéér lenen. Wij hebben wel de simpele versie. Die met die schuifjes is helemaal geweldig!
Marthy zei…
Wat is het toch leuk om kleinkinderen te hebben, Toos.
Marthy zei…
Saar en Roos hebben een goed neus voor leuke boeken.