Doorgaan naar hoofdcontent

Ras le bol

 Ik had een deel van deze muurschildering in Parijs  al eens gebruikt als kopfoto maar nu laat ik hem in zijn geheel zien omdat hij, gemaakt in mei 2019 nog zo actueel is. Rechts op de schildering staan de woorden: les gilets jaunes ras le bol oftewel de gele hesjes zijn het zat! Dat 'ras le bol' is een populaire uitdrukking in Frankrijk.

 Afgelopen donderdag en zaterdag gingen honderdduizenden mensen de straten op om te protesteren tegen de hervorming. In Parijs kwam het tot gewelddadige schermutselingen met de oproerpolitie. En de Franse regering doet ondertussen water bij de wijn: de pensioenleeftijd gaat niet omhoog.

Met het intrekken van de verhoging van de pensioenleeftijd probeert de regering de vakbonden uit elkaar te spelen. De concessie is vooral bedoeld als handreiking aan de hervormingsgezinde vakbond CFDT, de grootste vakbond van het land. CFDT is voor een hervorming van het pensioenstelsel, maar ten stelligste tegen de evenwichtsleeftijd.

Radicalere vakbonden als de CGT, de op één na grootste van Frankrijk, nemen alleen genoegen met het intrekken van de pensioenhervorming in zijn geheel. Samen met een aantal andere vakbonden roept de CGT haar leden op om donderdag 16 januari opnieuw te demonstreren.

Waar moet het heen met dit land?

Reacties

Bertiebo zei…
Ja en waar moet het heen met dit land?
Er heerst hier een algehele ontevredenheid en daar heb ik het zo langzamerhand ook wel helemaal mee gehad!!!!
Sjoerd zei…
En wij gekken accepteren gewoon alles maar...
Wat grappig, ik was deze uitdrukking helemaal vergeten. Heb hem gelijk opgeschreven en ga hem vaker gebruiken. Vind het zelfs een goede naam voor mijn volgende blog.
Jolande zei…
Ik ben benieuwd of ik de muurschildering ook nog tegen zal komen. Betogingen zie ik in elk geval wel, ben er in de afgelopen week al twee keer op een gebotst en dan ben ik toch bang dat het uit de hand gaat lopen terwijl ik er midden tussen zit.
Marthy zei…
Deze muurschildering en nog andere zijn te vinden langs het Canal St. Martin vlak achter het Pavillon, te zien hier: https://heenenterugnaardeardeche.blogspot.com/2019/11/canal-st-martin.html
Jolande zei…
Dat staat nog op het to-do lijstje :-)
En waar moet het met Nederland naartoe? "Wij" mogen wel doorwerken tot we erbij neervallen...
De muurschildering staat in elk geval fleurig! Laten we het onder elkaar gewoon gezellig houden ♥
Annelies zei…
Het blijft een lastige materie, waar al diverse regeringen zich over hebben gebogen. Macron is op het moment de meest standvastige, geloof ik.
Vaak krijgen we de vraag, als we hier met Fransen over praten, hoe dat nu toch zit in Nederland. Als we dan vertellen dat de pensioenleeftijd in Nederland vele malen hoger is dan in Frankrijk, begrijpen ze er helemaal niets van. In onze omgeving hebben we overigens nog geen geel hesje gezien vandaag.
Marthy zei…
Ook wij praten er over met de Fransen om ons heen en het komt er vaak op neer dat ze verworven rechten niet zullen opgeven. Maar dat huidige pensioenstelsel kost enorm veel geld en ook die stakingen. Hoe ze hieruit moeten komen weet ik niet.
Emie zei…
Al die stakingen leggen het land wel plat. Zonde!
Bill zei…
That is a nice mural and so appropriate for the situation that is going on. Hopefully there will be some kind of solution that both sides can agree to.
Marthy zei…
I hope the parties can come together, Bill