Doorgaan naar hoofdcontent

Engelenraam

Wat ook meteen opviel in de gevel van de boerderij waar ik gisteren over blogde is het engelenraam, in de vakliteratuur heten ze officieel drielichtvenster. Het is een venster dat bestaat uit drie of meer ramen waarbij het middelste gedeelte hoger en breder is dan de zijramen. De ramen kunnen gescheiden zijn door metselwerk. De bovenkant van het middengedeelte kan verschillende vormen hebben, hier een driehoek. Door het model van het raam, met twee lagere zijramen in dezelfde vorm die lijken op de vleugels van een engel hebben deze ramen hun mooie poëtische naam gekregen. 

Ook weer zo bijzonder, deze ramen komen vooral voor in de Zuid-Hollandse Waarden (Lopiker- en Krimpenerwaard) en de Utrechtse Waarden (tot aan Vinkeveen). Hier buiten komen ze sporadisch voor in Giessenburg en Zevenhuizen.

Hier in de buurtschappen zijn ze dus genoeg te vinden, ik blogde er al meer over. 

De benedenramen van deze boerderij waren al mooi opgeknapt, ook de luiken. Nu het engelenraam daarboven nog.

Reacties

miekequilt zei…
Een prachtig raam. Ik houd ook erg van die elektra dingen op de muur. Met die witte knoppen. Geen idee hoe ze heten.
willy zei…
Prettige kerstdagen gewenst
Marthy zei…
Het zijn porceleinen isolatoren, Mieke. Als ik daar weer in de buurt ben neem ik er een goede foto van, dacht er pas aan toen ik thuis dr foto's zag.
Sjoerd zei…
vroeger liep de stroomvoorziening bovengronds naar de woningen toe. de isolatoren werden aangebracht om de verschillende fasen te scheiden. Mooi dat ze die hebben laten zitten.
Emie zei…
Zo leer ik nog eens wat.
Marleen zei…
Leuk om zulke details te lezen. Fijne kerstdagen Marthy.
Leuk om je door het te mogen fotograferen ook nog eens te verdiepen in al die historie. Leuk baantje!!
Prachtig, en ook die isolatoren. Leuk detail.
Door jouw foto's van boerderijen zit ik op de fiets steeds omhoog naar ramen en versieringen te kijken. Het moet niet gekker worden (-: Leuk om over de geschiedenis te lezen.
Marthy zei…
Haha, ik zag er vandaag ook weer eentje.