Doorgaan naar hoofdcontent

Dat wordt een karwei

Toen ik vanmorgen even een klein wandelingetje rond het dorp maakte zag ik net voorbij de broodoven dat de muur onder het terrein van Patrice ingestort was. Dat is niet leuk, helemaal niet leuk want het is een enorm karwei om zo'n muur weer op te bouwen. Het kost veel kracht en ook nog eens veel tijd. Bij deze drooggestapelde oude muren gebeurt het 's winters nogal al eens dat er eentje het begeeft. Veel regen en sneeuw zijn dan de oorzaak, Water en grond beginnen dan tegen zo'n oude muur aan te drukken totdat de muur het niet meer houdt en instort. 

Deze muur is ongeveer tien meter lang, wij hebben er in het verleden eentje van twintig meter lengte opnieuw op moeten bouwen en die was nog een stuk hoger. We werkten nog in die tijd en hebben er een paar jaar over gedaan.

Een rijtje fundatie stenen zijn blijven liggen, dat zijn de belangrijkste stenen van de hele muur. Daarop ga je bouwen.

De stenen zijn al gesorteerd in kleine en grote stenen. Dat werkt makkelijk want die kleine heb je nodig om soms een grote steen te ondersteunen of een gat te vullen tussen een paar stenen.

Hier kan je zien hoe deze muren worden opgebouwd. Een muur van opgestapelde stenen met daarachter kleinere stenen die als vulmateriaal dienen tussen de muur en de aarden wand.

De allergrootste stenen worden als basis gebruikt, die krijg je met geen mogelijkheid meer tien rijen naar boven.

We zijn benieuwd hoe Patrice de muur gaat opbouwen. Droogstapelen, dat wil dus zeggen zonder cement is heel moeilijk, daar moet je kunde voor in huis hebben. Wij hebben voor alle nieuw opgebouwde muren beton gebruikt, die blijven nog wel even staan. Nou ja, hopen we want we hebben hier in de loop der jaren ook dat soort muren om zien gaan


 

Reacties

Sjoerd zei…
Dat lijkt me zeker een heel karwei. We zien het hier ook dat de natuur zo'n muur gewoon omduwt, beton erachter of niet. Vaak is het de combinatie water en vorst. Wat tegenwoordig vakk gedaan wordt is een afvoer onder de muur door te leggen zodat het water er onderdoor kan.
Emie zei…
Wat zonde zeg! Gelukkig is het niet jullie muur maar misschien wel een gezamenlijk project zoals bij de broodoven?
Marthy zei…
Bij ons en bij de meeste nieuw opgebouwde muren zijn er afvoerpijpjes in de muren gezet.
miekequilt zei…
Oei, dat is een hele klus. Je hebt goed uitgelegd hoe het moet. Ik dacht dat het gewoon een stapel stenen was.
Annelies zei…
Wat jammer en wat een klus om die muur weer overeind te krijgen! Als die nog maar niet nog verder instort. Ernest is met een klein laag stukje muur al een hele tijd bezig geweest. Zou de muur straks overeind staan als jullie weer terugkomen?
Bertiebo zei…
Wat een pech en wat een klus
Die muren vind ik er zo romantisch uitzien, de aanleg en/of onderhoud ervan is dat alles behalve. Wat een klus!
Janny zei…
Ik vind zulke muren altijd prachtig, maar wat een werk!
schrijfsels zei…
Dat wordt een flinke klus .....
KnutzEls zei…
Dat wordt een project.
Judy zei…
Ja, dat is een apart ambacht, zulke muren stapelen. Heel mooi wel, maar veel werk.
Margriet zei…
En dan zien die stapelmuurtjes er zo romantisch uit! Ik had geen idee dat het zo''n kunde vergt! Dat het veel werk is dat zie je wel aan die rijen gestapelde stenen
Marthy zei…
Onze buurman heeft is half met pensioen en woont er niet permanent Annelies dus ik denk niet dat deze muur erg snel opgebouwd gaat worden.
willy zei…
Geen eenvoudige klus en zwaar werk Marthy

vakwerk lijkt me

prettige dag