Doorgaan naar hoofdcontent

Slot Loevestein

Het was even zoeken maar we vonden het, Slot Loevestein, het beroemdste kasteel van Nederland.
Het ligt daar prachtig, in de uiterwaarden van de Maas en de Waal.

Het slot is alleen maar te fotograferen vanaf de weg die er naar toe loopt,
je kan er aan de voorkant  niet bij komen en om van de achterkant, die toch niet echt fraai is een foto te maken lukte niet goed omdat ik de zon pal tegen had.


Maar langzaam kreeg ik dit strenge fort toch goed in beeld en begrijp nu wel waarom ontsnappen hieruit moeilijk was, zo niet onmogelijk. In dit slot zat Hugo de Groot gevangen maar hij wist op spectaculaire wijze uit zijn gevangenis te ontsnappen. Het hele verhaal is net een spannend kinderboek.

Tijdens het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) in de Nederlandse Opstand laait een religieus meningsverschil op tussen twee partijen en in 1618 worden verschillende leden van de Staten van Holland gevangen genomen. Hugo de Groot krijgt levenslang en wordt naar Slot Loevestein gebracht. 

Hugo leest veel tijdens zijn gevangenschap. Stapels boeken worden gebracht en gehaald in een grote kist. Bij elke levering wordt deze kist door bewakers goed gecontroleerd. Er mogen alleen boeken in zitten. Maar omdat de bewakers nooit iets verdachts vinden, kijken ze na een poosje niet meer zo vaak in de kist. Maria van Reigersberg, zijn vrouw bedenkt een list. Op 22 maart 1621 vlucht Hugo de Groot in de boekenkist uit Loevestein en wordt hij geholpen om naar Parijs te ontkomen. Zijn vrouw en kinderen mogen zich later bij hem voegen. 

In 1634 wordt Hugo de Groot benoemd tot ambassadeur voor de koningin van Zweden in Frankrijk. In 1645 lijdt zijn schip op een terugreis uit Zweden schipbreuk en  Hugo overleeft deze ramp niet en sterft. 

Op 22 maart 2021 was het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot uit zijn boekenkist stapte in Gorinchem en zijn vrijheid tegemoet liep. Hij was een groot geleerde en daarom is in de oude cel van de toenmalige staatsgevangenis Loevestein een bijzondere expositie te zien over Hugo de Groot en zijn gedachtegoed.

Wij waren er op 20 april en konden het slot niet van binnen bekijken wegens de Coronamaatregelen. Vanmorgen las ik op de site dat het de drie opvolgende dagen geopend was in verband met een testpilot, we hadden er met onze museumkaart in gemogen. 

Jammer, maar het kasteel blijft er nog wel even staan tot wij binnen zijn geweest.

Reacties

Emie zei…
Mooie omgeving hè en een spannend verhaal!
Ja wat ligt het er mooi. Jaren geleden zijn we met onze kinderen binnen geweest. Was erg leuk!
Annelies zei…
Je hebt het slot mooi op de foto gekregen!
Kan me nog herinneren dat ik daar als kind op de lagere school ben geweest. Een kasteel bezoeken was destijds een favoriet onderdeel van een schoolreisje. Dat spannende verhaal over de ontsnapping in een boekenkist maakte toen al veel indruk.
Marthy zei…
Ja, ik denk dat iedere Nederlander het verhaalt wel kent, zo'n spannende geschiedenis blijft hangen.
Bertiebo zei…
Ja een prachtig verhaal. Ik ben er verschillende keren geweest. Maar of het nou echt het beroemdste kasteel is, dat weet ik niet.
Ger zei…
Hoop dat het prachtige waterslot er óók nog blijft staan ná dat jullie er binnen zijn geweest, zodat alle geïnteresseerde bezoekers kunnen genieten op die plek waar vroeger met man en macht werd gevochten tegen indringers en waar nou jong en oud zich leerzaam kunnen vermaken.
De in mijn optiek saaie geschiedenis lessen op lagere school met het opdreunen van jaartallen krijgen met een bezoek aan het slot een gezicht over alles wat zich daar afspeelden. Jij wist vanaf jou positie toch mooie foto's te maken, meestal zien zulke imposante oude bouwwerken er van een afstand het mooiste uit.
Het is al heel lang geleden dat wij met ons gezin Slot Loevenstein bezochten, de prachtige inrichting van de keuken is bij mij meer blijven hangen dan de boekenkist:-)
Ageeth Mooij zei…
Je foto's zijn prachtig, vooral de laatste!
Sjoerd zei…
Inderdaad lastig om erin en eruit te geraken als het bewaakt wordt. Het lijkt me ook vrij somber van binnen.
In de weer zei…
Haha Marthy, ik wist het toen ik gisteren je blogbericht las.
Dat kon natuurlijk niet missen en wij zijn er natuurlijk ook geweest met de kinderen en we zijn er ook nog eens geweest toen “onze Fransen” bij ons logeerden.
Toen konden we natuurlijk naar binnen en deden een rondlijding, die was heel fijn in verschillende talen.
Vorig jaar dronken we koffie in Gorinchem voor een bezoek aan de watertoren en zagen we plotseling iets leuks. Bij watertoren nummer 11 kun je het lezen.
miekequilt zei…
Ik had geen idee dat jullie hierheen gingen. Waarschijnlijk dacht ik dat het in het plaatsje Loevestein lag. Bestaat dat eigenlijk??
Maar ik ben blij dat ik het nu weet, want het lijkt me echt iets om eens heen te gaan.
Das jeugdsentiment, ik ben opgegroeid aan de overkant in Vuren, vanaf de dijk daar heb je prachtig uitzicht op het slot en er gaat vanaf Fort Vuren (ook mooi om te bezoeken en overnachten) ook een pont naar toe,
anja zei…
Ik herkende het gisteren al op je foto, zeker een aanrader om eens met je kleinkinderen heen te gaan, als het weer kan. Woonde jaren in de regio, en ja, daar zegt men Gorkum, Woerkum, Kekum enz (Gorinchem, Woudrichem, Kedichem).
Elizabeth zei…
Echt het bezoeken waard hoor, Marthy.. . Toen ik nog op school werkte, gingen we er regelmatig met de groepen 7 naar toe voor excursie. Het is heel mooi en de verhalen beginnen helemaal tot leven te komen...
Marleen zei…
Prachtig om te zien Marthy. Vooral je laatste foto vind ik mooi!
natuurfreak3 zei…
Mooie fotoreportage
Marthy zei…
Ha Thijs, leuk dat je reageert. Toen ik later op internet keek las ik over die pont, had ik graag gedaan. We moeten beslist nog eens terug.
Marthy zei…
Het lijkt me heel leuk om er met de kleinkinderen eens heen te gaan.
Een indrukwekkend kasteel! Ik vind je fotoreportage prachtig. Mijn man en ik zijn er een aantal jaren geleden geweest, maar konden toen niet de binnenkant bekijken. Geen idee wat daarvan de reden was. Wel een mooie omgeving voor een wandeling. Wat zijn die raampjes klein...