Aan het einde van de wereld

 Ik heb de afgelopen tijd drie boeken van Kristian Hannah gelezen en ik moet zeggen, deze schrijfster pakt geen alledaagse onderwerpen voor haar boeken. Aangrijpend maar ook de harde werkelijkheid, Prachtige boeken om te lezen. Ik las 'Alice, het wolvenmeisje' , 'De Wintertuin' en 'Aan het einde van de wereld' en deze laatste vond ik tot nu toe het beste boek dat ik van deze schrijfster las, ze heeft er nog veel meer geschreven. 

De hoofdpersoon in dit boek is Leni die in de jaren zeventig met haar ouders naar Alaska verhuisd. Haar vader heeft in Vietnam gevochten en werd daar gegijzeld. Zoals zoveel veteranen uit deze ellendige oorlog komt de man  psychisch beschadigd naar huis. 

Leni probeert zich  staande te houden in de stormachtige, moeilijke relatie van haar ouders. Alaska, de laatste échte wildernis van Amerika, is daar natuurlijk niet echt een goede plek voor maar haar moeder is bereid alles te doen voor de man van wie ze houdt, zelfs als ze hem moet volgen naar het einde van de wereld. 

En in dit geval is het ook werkelijk het einde van de wereld. Zelfvoorzienend leven in een stukje van de wereld dat heel dicht bij de noordpool ligt. In de zomers is het nauwelijks donker, terwijl het daarentegen ‘s winters amper licht wordt. Zomers moet er keihard worden gewerkt, om de winter te kunnen overleven. Maar dan is er voor Leni ook nog de angst voor de situatie thuis die steeds meer verslechterd door de depressies van haar vader. 

Om het even samen te vatten, zo’n 500 pagina’s lang zit je gevangen in de wilde natuur van Alaska en bevind je je compleet aan het einde van de wereld. Het is prachtig, wonderschoon, adembenemend, beangstigend en bedreigend. En dat allemaal samen.


Reacties

KnutzEls zei…
Maar voor mij niet de juiste tijd om het te lezen. Ik wil vrolijkheid, goed feeding, boeketreeks voor mijn part.
Sjoerd zei…
Je titel klopt niet helemaal. Alaska is voor mij echt niet een plek om te gaan wonen, al ben ik een wintermens. Maar het klinkt goed.
Emie zei…
Deze schrijfster ga ik in de gaten houden.
Bertiebo zei…
Ik ben op dit moment dit boek aan het luisteren. En ik vind het ook prachtig, fascinerend. Ik ben gekomen tot waar de eerste winter bijna gaat aanbreken
Ik heb ze alle drie gelezen: aanraders!
Marthy zei…
Die kou daar, echt, dat kunnen wij ons niet voorstellen.
Elizabeth zei…
Een bijzonder aangrijpend boek, vond ik. Inmiddels heb ik al 9 boeken van haar gelezen, en ze blijft boeien...
Margriet zei…
Dank je voor de boekentip, gaat op mijn lijst
Marthy zei…
Ik heb er nog een paar op mijn e-reader staan, Elizabeth. Prachtige verhalen.