Doorgaan naar hoofdcontent

Waterhuishouding

Er ligt al jarenlang een druppelslang in mijn border die als het 's zomers te lang droog is een nachtje aangezet wordt. Planten moet je niet teveel verwennen met water, je moet de wortels dwingen de grond in te gaan. Maar als ik zie dat de boel slap gaat hangen, eigenlijk ben ik dan al te laat, gaat gauw de kraan open.

Uit de oude slangen die er lagen kwam bijna geen druppel water meer, alles was dichtgeslibt en sommige stukken waren met mos begroeid. 

Tijd om actie te ondernemen want we konden er nu nog goed bij, als de planten volgroeid zijn is het geen doen meer om de slangen goed op hun plek in de border te krijgen.

Toen Mart nadat de nieuwe slangen gelegd waren  de kraan openzette was het direct zichtbaar, deze slangen gaven echt water. Wat een verschil.

Zien jullie die druppels, daar werd ik helemaal blij van.

Wij hebben in ons dorp twee aparte waterleidingen liggen maar ze komen alle twee uit dezelfde bron. Het drinkwater wordt gezuiverd maar dat is pas de laatste 25 jaar. Wij hebben nog meegemaakt dat het in de jaren daarvoor niet gedaan werd en toen hoefden we ook niet voor het water te betalen. Wij dronken het gewoon hoor, nooit last van gehad. Als er geen verontreiniging is kan je bronwater prima drinken. 

De andere waterleiding komt van de overloop van de bron en wordt door het hele dorp gebruikt om te sproeien.

Dit heeft Mart ooit gemaakt voor een deel van het dorp. de linker slangen gaan naar de tuinen van vier verschillende buren en de andere slangen gaan door een put onder onze tuinmuur naar onze border.

Van de drie rechterslangen gebruiken wij er twee, eentje voor de border en een voor de moestuin. De andere gaat via onze border en een stukje onder de grond naar de moestuin van onze buurman. De dikkere zwarte pijp gaat, ook ondergronds naar de grote boomgaard van buurman Patrice die lager op de helling onder ons terrein ligt. En die grote pijp is een afvoer ergens van, ik weet niet eens waar van. 

En zo is het gratis sproeiwater bij alle vijftien huizen in ons dorp geregeld. Wij hebben in die bijna dertig jaar dat we hier zitten nog nooit meegemaakt dat de bron droog kwam te staan. 

Reacties

miekequilt zei…
Wat een organisatie. Die Mart is toch maar een handige man waar het hele dorp van profiteert.
KnutzEls zei…
Dat is prachtig geregeld. Kan menig bedrijf een voorbeeld aan nemen.
Doet me meteen denken aan iets heel anders. Ken je de films Jean de Florette en Manon des Sources, naar boeken van Marcel Pagnol? De boeken mag je van me lenen, de films zijn te koop bij Bol.
Nederlanders en waterbeheersing, daar zijn ze experts in en Mart voorop! Knap staaltje!
Oh wat leuk om te zien en te weten. Super geregeld.
Marthy zei…
Els, ik heb die films eens, jaren geleden gezien en ik zou ze graag nog eens zien, dus ik ga ze bestellen. De boeken zou ik graag van je lenen, komen wel als we elkaar weer mogen zien. Lief van je!
Marthy zei…
Ik zal het hem doorgeven, Jeanne.
Judy zei…
Wat fijn, zo'n bron!
Emie zei…
Jullie zijn hoed bezig zeg, wat een mooi systeem!
Elizabeth zei…
Wat heb je toch een handige man! Fijn dat iedereen nu kan sproeien als het nodig is...
Sjoerd zei…
Ik heb maar een vraag, bevriest dat water in de winter niet...
Bertiebo zei…
Goed geregeld en handig (wederom)van Mart
Marthy zei…
Nee Sjoerd, het grootste deel van de leidingen in het dorp ligt onder de grond.
Onze achtertuin is nu ook voorzien van voorbereidingen voor druppelslangen.
Marthy zei…
Verstandig Inge, de zomers worden steeds warmer.