Doorgaan naar hoofdcontent

Wybertje

Toen we eergisteren op de Péage reden richting Nederland merkten we rond Lyon een vreemd bord op met daarnaast nog een bord wat 50 km aangaf. Het waren van die matrixborden en we snapten niet wat die nou moesten betekenen. Maar in het bezit van een smartphone reist het wereld wijde web altijd met je mee dus ik had zo gevonden wat dat 'wybertje' betekende.

Het is een nieuw verkeersbord wat verleden jaar september in Frankrijk is ingevoerd. Dit bord met een witte ruit erop betekent dat de betreffende rijstrook bedoeld is voor carpoolende automobilisten. Ook taxi's en elektrische auto 's mogen er gebruik van maken maar die laatsten moeten dan wel een bepaald logo op de auto hebben.  

Het is voorlopig een experiment op de snelweg A48 tussen Lyon en Grenoble. Er mag op de rijstrook niet harder gereden worden dan 50 km/u. Overtreders lopen het risico op een boete van 135 euro. 

Dus als je hier in de buurt op vakantie bent en even alleen in de auto een stukje snelweg wilt nemen, let dan even op de wybertjes. Zonde van je vakantiegeld als je een bekeuring krijgt. En als je nou denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen heb je het mis want het aantal passagiers in de auto wordt geteld door een flitssysteem op de middenberm dat werkt met kunstmatige intelligentie. Voordat een bekeuring wordt uitgedeeld, krijgen overtreders dit eerst nog via borden boven de weg te zien met daarop het kenteken van hun auto en de boodschap dat ze in overtreding zijn. En uit eigen ervaring weten we dat die bekeuring keurig naar je Nederlandse huisadres wordt gestuurd.

Reacties

miekequilt zei…
En dat is op de linkse baan ? Lijkt me doodeng, want word je dan rechts ingehaald ? En gewoon wat plastic poppen in je auto zetten hè. Zodat het net lijkt of je met meer mensen in de auto zit.
Bertiebo zei…
Lekker Wybertjes. Met dat bord zal ik niet veel te maken krijgen denk ik
Marthy zei…
Omdat het die linker baan was snapte ik het ook niet direct, Mieke.
willy zei…
of dat nu erg veel nut heeft, betwijfel ik wel Marthy

prettig weekend
In de weer zei…
Waarom 50 km ? Ik snap iets niet denk ik.
Elizabeth zei…
Een gewaarschuwd mens telt voor twee... Ik ben blij dat je erover schrijft, want dat had ik dus echt niet geweten. Maar het is nog maar de vraag of we half juni naar Frankrijk op vakantie kunnen/mogen....
50m km/h op de linkerbaan? Klinkt bloedlink. Goed dat je het hebt opgezocht!
anja zei…
Als het er in de spits helemaal stil staat, en je als carpooler met 50 km/uur er op de linker rijstrook langs mag rijden, begrijp ik het. Maar op de foto zie ik een totaal verlaten weg, dan lijkt me 50 km/uur op de meest linkse baan levensgevaarlijk!
Emie zei…
Wat goed dat je het even hebt opgezocht terwijl je daar reed. Het lijkt mij een lastige verkeersregel.
Sjoerd zei…
Oeps, even niet opgelet en je krijgt de boete thuis op de mat...
Vreemde regel.
Sinds heel kort rijdt mijn man met een hybride auto, op het kenteken staat een hoofdletter E. Schijnt dat dit privileges oplevert, bijvoorbeeld rijden op de busbaan in bepaalde (Duitse) steden, zal ook wel zoiets zijn als in Frankrijk.
Lut en Luc zei…
Dank je wel voor ons daarop te wijzen. Met de boete in Frankrijk zijn ze niet mals en het is echt niet leuk om dit bij thuiskomst op de mat te vinden.
Marthy zei…
Als je met zijn tweeën in de auto zit hoef je natuurlijk niets te vrezen.
Vera zei…
Net zoiets als die dodehoeksticker voor campers en vrachtverkeer. Als je die opmerkt ben je dus al te laat en niet te vergeten het succes van de alcohol testers