Doorgaan naar hoofdcontent

Sfeer in een oud stadje

Het vestingstadje Heusden ins een prachtige plaats om zo maar door te slenteren, er is veel te zien. Leuke straatjes met eeuwenoude huizen met van die mooie gevels, er moet hier in het verleden welvaart geweest zijn.

Heusdens geschiedenis begon rond 1200, toen langs rivier de Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Door de komst van de vestingwerken brak een glorietijd aan: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad zag er toen al uit zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet: zoals kaartenmaker Jean Blaeu haar in de zeventiende eeuw tekende. (foto internet)

Toen ik van dit huis een foto nam kwam er net een man naar buiten lopen, hij zag me naar de gevel kijken en zei dat ik zeker wel wilde weten wat de spreuk boven de deuren betekende. Toen ik bevestigend knikte liep hij weer naar binnen en kwam terug met een kaart met daarop een foto van een kunstwerk, gaf dat aan me en zonder iets te zeggen stapte hij in zijn auto en reed weg. 

Achterop stond zijn site vermeld dus thuis heb ik even gekeken. De vertaling van de spreuk kon ik er niet op vinden (vrij vertaald heb ik er van gemaakt 'het huis van de tegenvoeters') maar wel dat deze  man, Clemens Briels, een bekend kunstenaar blijkt te zijn.

Hij is niet meer in gebruik, deze brievenbus maar leuk dat men hem heeft laten staan, het voegt iets toe aan de sfeer van dit oude stadje.

Het past bij elkaar, de oude reclameschildering boven de mooie raampartij.


Begrijpelijk dat men voor dit grote restauratieproject een belangrijke prijs heeft gewonnen, de sfeer in dit stadje is zo mooi bewaard gebleven.
 

De plaats telt ongeveer 1320 inwoners en die hebben natuurlijk niet allemaal een inkomen om in een duur groot huis te wonen. Rondom het oude centrum zijn wijken gebouwd met dit soort leuke huizen, mooi passend bij de rest van de vestingstad.

Reacties

Dat is heel knap, om betaalbare huizen te bouwen die goed in de sfeer passen. Leuk gedaan hier.
Wat een mooie foto's. Het is een prachtig plaatsje, ik ken het , een bezoek is de moeite waard.
Emie zei…
Natuurlijk heb ik ook even op de site gekeken van deze kunstenaar. Doet me erg denken aan Patty Harpenau. Heel kleurrijk en fantasievol.
Heusden is, net als alle vestingsstadjes, een plaatje!
schrijfsels zei…
Alweer zo'n prachtig stadje!
miekequilt zei…
Mooi daar. Jeroen wordt een beetje moe van alle leuke plaatsen die ik steeds doorgeef. Haha. Maar hier wil ik zeker nog eens heen.
Marthy zei…
Leuk weer eens van je te horen, El.
Bertiebo zei…
Dat zijn nou nog eens leuke dingen voor de nieuwsgierige blogster én haar lezers!
De kunstenaar houdt erg van kleur, dat is duidelijk. Leuk om zo iemand net te treffen en nog wel in zo'n heerlijk stadje.
Janny zei…
Alweer een prachtig stadje, de moeite waard om eens te gaan kijken lijkt me.
Sjoerd zei…
het wordt tijd dat mijn vrouw ook eens ophoud met werken, maar zoals het er nu uitziet kan dit nog wel even duren...
Margriet zei…
Mooi al die oude geveltjes!