Het vestingstadje Heusden ins een prachtige plaats om zo maar door te slenteren, er is veel te zien. Leuke straatjes met eeuwenoude huizen met van die mooie gevels, er moet hier in het verleden welvaart geweest zijn.
Heusdens geschiedenis begon rond 1200, toen langs rivier de
Maas een stedelijke nederzetting ontstond. Door de komst van de vestingwerken
brak een glorietijd aan: vanaf eind zestiende eeuw bood Heusden als
garnizoensstad onderdak aan duizenden soldaten. De stad zag er toen al uit
zoals ze er nu nog altijd grotendeels uit ziet: zoals kaartenmaker Jean Blaeu
haar in de zeventiende eeuw tekende. (foto internet)
Toen ik van dit huis een foto nam kwam er net een man naar buiten lopen, hij zag me naar de gevel kijken en zei dat ik zeker wel wilde weten wat de spreuk boven de deuren betekende. Toen ik bevestigend knikte liep hij weer naar binnen en kwam terug met een kaart met daarop een foto van een kunstwerk, gaf dat aan me en zonder iets te zeggen stapte hij in zijn auto en reed weg.
Achterop stond zijn site vermeld dus thuis heb ik even gekeken. De vertaling van de spreuk kon ik er niet op vinden (vrij vertaald heb ik er van gemaakt 'het huis van de tegenvoeters') maar wel dat deze man, Clemens Briels, een bekend kunstenaar blijkt te zijn.
Hij is niet meer in gebruik, deze brievenbus maar leuk dat men hem heeft laten staan, het voegt iets toe aan de sfeer van dit oude stadje.
Het past bij elkaar, de oude reclameschildering boven de mooie raampartij.
Begrijpelijk dat men voor dit grote restauratieproject een belangrijke prijs heeft gewonnen, de sfeer in dit stadje is zo mooi bewaard gebleven.
De plaats telt ongeveer 1320 inwoners en die hebben natuurlijk niet allemaal een inkomen om in een duur groot huis te wonen. Rondom het oude centrum zijn wijken gebouwd met dit soort leuke huizen, mooi passend bij de rest van de vestingstad.
Reacties
Heusden is, net als alle vestingsstadjes, een plaatje!