Doorgaan naar hoofdcontent

La montagne est belle

Antraigues en de zanger Jean Ferrat zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, bijna iedere Fransman weet dat. Ferrat, een van Frankrijk meest populairste zangers kocht er met zijn vrouw in 1964 een huis en bleef er wonen tot zijn dood in 2010. Hij stierf op 79-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Aubenas nadat hij in zijn huis was gevallen.

Op de Place de la Résistance staat het Maison Ferrat, een museum waar ook regelmatig concerten en bijeenkomsten gehouden worden. Het is er altijd druk, voor veel Fransen is Antraigues een bedevaartsoord, zij herdenken hun geliefde zanger nog steeds. Zijn begrafenis werd rechtstreeks uitgezonden op televisie.

In het museum een tableau vol met krantenknipsels over Jean Ferrat.  
Op hetzelfde plein lunchten wij deze week op het terras van restaurant La Montagne. In 1972 kocht Ferrat dit restaurant samen met zijn vriend Jacques Boyer.

Een van zijn bekendste liedjes is het door hemzelf geschreven La Montagne (Het gebergte) waarvoor hij zich liet inspireren door het landschap rond Antraigues-sur-Volane. Friso Wiegersma schreef op dezelfde melodie het Nederlandse lied Het Dorp, waarmee zijn levenspartner Wim Sonneveld vervolgens groot succes had. 

Het gaat over de teloorgang van het platteland en het wegtrekken van de jeugd naar de grote stad om wat te kunnen verdienen. Maar je hoort in het lied ook zijn liefde voor de bergen van de Ardèche. 

Mijn buurman Daniël loopt het lied vaak te zingen als hij in zijn moestuin bezig is. Ik neurie dan zachtjes mee.

Reacties

Bertiebo zei…
Mooi verhaal! Ik wist niet dat Het Dorp op die muziek was gemaakt
Bertiebo zei…
Heb het net even beluisterd van Ferrat. Prachtig!
Toevallig hoorde ik gisteren op de radio vertellen, dat het lied 'het dorp' oorspronkelijk over een Franse berg ging! Leuk.
Lut en Luc zei…
Jean Ferrat was een heel goede vriend van Jaques Brel en Jean Ferrat wordt ook zo hoog gedragen door de plaatselijke inwoners omdat hij ooit een pracht van een burgemeester was.
Sjoerd zei…
Mooi verhaal Marthy ik ga er eens even naar op zoek.
In de weer zei…
Prachtig, uitgebreid behandeld op de cursus chansons die ik jaren geleden heb gevolgd. Werd gegeven door een Française, die altijd les gaf met héél veel achtergrond informatie en leuke weetjes over Frankrijk en haar bewoners.
miekequilt zei…
Wat een mooi verhaal. Ik ben gek op al dit soort leuke en interessante verhalen. En dat de Fransen hun artiesten blijven koesteren is ook mooi.
Emie zei…
Ik wist dat Het Dorp de vertaling was van dit Franse lied en loop het al de hele dag te zingen!
Lies zei…
Was ook 'een monument' hé!
Lie(f)s.
KnutzEls zei…
Zag Ferrat op een avond vsn de Alliance Française. Hij was nog maar een beginnende ster. La montagne diende later voor edn tekstuitleg op les. Nog steeds een prachtig chanson.
Marthy zei…
Geweldig om hem gezien te hebben.
Marthy zei…
Dat lijkt me nou leuk Toos, een cursus Franse chansons.
Charlie zei…
Mooi verhaal over Jean Ferrat, daar sluit het programma “chansons” van Rob Kempers en Matthijs van Nieuwkerk op vrijdag ned.1 mooi aan! Misschien kunnen jullie het ontvangen in La Douce France!
Charlie zei…
Mooi verhaal over Jean Ferrat, daar sluit het programma “chansons” van Rob Kempers en Matthijs van Nieuwkerk op vrijdag ned.1 mooi aan! Misschien kunnen jullie het ontvangen in La Douce France!
Marthy zei…
Wij hebben Nederlandse televisie en hebben het programma gezien, Leuk, heel leuk.