Doorgaan naar hoofdcontent

Nieuwjaarswandeling in de Betuwe II

De route die wij Nieuwjaarsdag liepen vervolgde over de Waalbandijk met een mooi uitzicht over de vele soorten knotwilgen in de uiterwaarden. 

We slaan af van de dijk de uiterwaarden in maar voor we verder gaan neem ik nog een foto. Drie op een rij: kasteel Waardenburg, de Korenmolen en oud dijkhuisje wat nu als museum is ingericht.

We komen langs de Waal te lopen, vrachtschepen varen af en aan.

Over het brede water zicht op Zaltbommel.

Terug bij de dijk lopen we Neerijnen in maar slaan even rechtsaf om die prachtige kerk die we al uit de verte zagen te bewonderen. De kerk is eigendom van de Hervormde Gemeente Waardenburg-Neerijnen en is gebouwd in 1865. Bij de laatste restauratie in 2004 ontdekte men dat de kerk oorspronkelijk okergeel was en die kleur is toen weer aangebracht. Het doet on-Hollans aan maar ik vind het prachtig.

Achter de kerk ligt de kasteeltuin van Huis Neerijnen die door vrijwilligers met veel liefde onderhouden wordt. En mooie oude kas is de blikvanger als we de tuin binnenlopen.

Boven een bassin staat deze vogel, klaar om een visje te verschalken.

Vanuit de tuin een mooi zicht op de zijkant van de kerk. Dit moet in de zomer een lusthof zijn. Een deel van het terrein wordt gebruikt voor pompoenteelt en er is jaarlijks een pompoenenmarkt.

Vanuit de kasteeltuin lopen we verder en zien voor ons Huis Neerijnen liggen, gebouwd omstreek 1350. Het doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis maar is eigendom van Geldersch Landschap & Kastelen.

Nog een laatste foto van een doorkijkje onder een brug, daarna lopen we het laatste stuk over bospaadjes terug naar het Stroomhuis waar we begonnen. Dit is een route waar ik van hou, veel te zien en te fotograferen en met zijn lengte van 9 km goed te doen voor de gemiddelde loper. Een aanrader dus, deze Trage Tocht Neerijnen.

Reacties

Janny zei…
Een heel mooie tocht, wie weet komen we daar nog eens in de buurt. Wel heel apart die kleurige kerk, nog nooit gezien in Nederland.
Marthy zei…
Ook wij vonden de kleur heel apart maar wel heel mooi.
KnutzEls zei…
Dat lijkt me een heel aantrekkelijke wandeling.
Bertiebo zei…
Leuk. Wij hebben nog nooit een trage tocht gelopen, misschien moet dat er maar eens van komen!
Marthy zei…
Ik wist al jaren dat ze bestonden maar dit was mijn tweede die ik liep. Goed beschreven
In de weer zei…
Die kerk springt er echt uit, heel mooi !
Schitterende wandeling, ja het rivierengebied is genieten !
Sjoerd zei…
Daar is onderweg genoeg te zien en te fotograferen. Lijkt me leuk om te doen.
Leuk, Marthy, zo anders en toch ook hetzelfde!!
Lies zei…
Wat een hemelmooie wandeling!
Lie(f)s.
Prachtige wandeling. En die kas, om van te watertanden.
miekequilt zei…
Wat een prachtige wandeling weer. En dan die mooie foto’s erbij, even genieten hier.