Doorgaan naar hoofdcontent

Red Star Line

Eigenlijk waren we nadat we de oude kranen aan de Schelde in Antwerpen bekeken hadden op weg naar het MAS oftewel Museum aan de Stroom maar een ander museum trok onze aandacht dus het MAS moet maar wachten tot de volgende keer dat we Antwerpen bezoeken en dat bezoek gaat er zeker komen.

Wij liepen tegen deze historische loodsen op waar sinds 2013 het Red Star Line Museum is gevestigd. De Red Star Line was een Belgische rederij die een geregelde dienst onderhield tussen Antwerpen en New York en soms tussen Antwerpen en Philadelphia. Het is de Belgische versie van de Holland-Amerika Lijn die in Nederland de dienst onderhield tussen Rotterdam en New York.

De maatschappij werd gesticht in 1872 en in 1873 voer het eerste schip de oceaan over. In 1935 ging de maatschappij failliet ten gevolge van de beurscrash van 1929.

In het Red Star Line Museum volg je het pad van de landverhuizers. Vanaf hun vertrek uit het land van herkomst, via de lange reis en hun tijdelijke verblijf in Antwerpen, tot en met de overtocht en de aankomst in nieuw thuisland Amerika of Canada.

Twee miljoen passagiers maakten met de stoomschepen van Red Star Line de oversteek van Antwerpen naar Noord-Amerika. Mensen op weg naar geluk, een betere wereld.

De schepen meerden altijd aan de Rijnkaai aan. Hier verzamelden de passagiers zich om aan boord te gaan van een van de 23 Red-Star-Lineschepen (of een van de meer dan 150 schepen die de rederij charterde).


 Reizigers van de derde klasse moesten eerst hun bagage laten desinfecteren en naar de dokter voor een controle. Dat gebeurde in het begin buiten maar na veel klachten werd er een aparte loods gebouwd.

 In 1913 bevond de rederij zich op haar hoogtepunt: dat jaar vervoerde zij 70.075 reizigers in de derde klasse alleen al. In totaal reisden er zo’n twee miljoen landverhuizers met de Red Star Line naar Amerika tussen 1873 en 1934. Ongeveer een kwart van dat aantal was Joods. De meeste passagiers kwamen uit Oost-Europa, uit het Russische en Oostenrijk-Hongaarse rijk.

Affiches die in de loop der tijd verschenen.

Morgen vertel ik wat meer over de mensen aan boord van de schepen.

9 december 2021

Reacties

Edward McDunn zei…
Wat een mooi en interessant, vooral die oude foto's zijn bijzonder om te zien.
Nu moet je in veel gevallen, gevaccineerd of corona hebben gehad, om te mogen reizen.
Sjoerd zei…
Een mooi verhaal, dat met de Holland Amerika Lijn in gedachten realiseer je je eigenlijk niet dat daar ook een Belgische variant van was.
Bertiebo zei…
Oh ja, dat is een superinteressant museum. Ik ben er ook geweest en heb er van genoten. Leuk om jouw foto's te zien
Wat een fantastisch museum. Met in gedachten het boek dat ik net las, over Truus Wijsmuller, snap ik dat er veel joods mensen tussen zaten.
Een interessant museum, om te onthouden.
Emie zei…
Landverthuizers, een onderwerp dat me sowieso hevig interesseert. Lijkt me een heel gaaf museum om nog eens te bezoeken.
KnutzEls zei…
Net zulke historische grond als in Rotterdam. Mensen op zoek naar geluk. Leuk dat we een kijkje konden nemen. En wat een leuke reclameborden.
miekequilt zei…
Ik was hier een paar jaar geleden met mijn broer. Vind het een heel leuk en interessant museum.
Lies zei…
Beelden uit een ver verleden...
Lie(f)s.