Doorgaan naar hoofdcontent

Het Schaarse Licht

In 2017 las ik al Het achtste leven (voor Brilka) van de schrijfster Nina Haratischwili, een vuistdikke roman die alleszins het lezen waard was. Verleden jaar verscheen van dezelfde schrijfster  dit boek, ook weer heel wat bladzijden.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie eind jaren 80 breekt er chaos uit in de kersverse onafhankelijke staat Georgië. In hoofdstad Tbilisi sluiten vier jonge meisjes, Keto, Dina, Ira en Nene vriendschap.  Midden in de grote omwenteling van het communisme naar totale anarchie probeert Keto die de verteller van het verhaal is de groep samen te houden en neemt vaak tevergeefs de rol van bemiddelaar op zich. Ze zijn jong in een troosteloze tijd.

De personages zitten in de nadagen van het Breznjev-tijdperk. Mensen verliezen langzaam het vertrouwen in het systeem. De politie perst de bevolking af en de buurtcrimineel is nog betrouwbaarder dan de gemiddelde politicus. Mensen worden vanzelf slecht, of maken slechte keuzes. Het is interessant hoe mensen zich gedragen in extreme omstandigheden. Ik weet niet wat ik zelf zou doen.

De jeugdvriendinnen gaan uiteindelijk hun eigen weg. Een van hen wordt oorlogsfotografe en komt te overlijden. De overige drie ontmoeten elkaar opnieuw op een expositie van haar werk, aan de hand van alle naar boven komende herinneringen glijdt de grote Oost-Europese geschiedenis in deze roman voorbij.

Het schaarse licht is niet het soort roman waar je vrolijk van wordt. Er zijn opstanden, oorlogen en chaos, geweld en drugs overspoelen de straten. Het is de gruwelijk werkelijkheid die we nu weer in Oekraïne zien gebeuren. Maar er is ook kunst, vriendschap en onvoorwaardelijke liefde.

En Haratischwili heeft een prachtige, beeldende schrijfstijl. Soms lees ik een fragment terug om het goed tot me door te laten dringen. Niet iedereen zal dit boek willen lezen, begrijpelijk maar ik vond het prachtig.

Reacties

Emie zei…
Op dit moment leest A3 Het achtste leven en zodra hij het uit heeft, begin ik eraan.Goed om te weten dat ook dit boek van de zelfde schrijver zeer de moeite waard is. Maar het zal nog wel een jaartje duren voor ik daar dan aan begin.
.
Sjoerd zei…
Ik lees echt bijna helemaal niet meer, maar dit lijkt me wel interessant.
Dit boek ligt in huis. Na mijn vakantie begin ik eraan. ben benieuwd!
miekequilt zei…
Oei, zware kost. Ik denk dat ik het niet ga lezen. Maar voor jou fijn dat het boek je beviel.
Jolande zei…
Altijd fijn als je een boek hebt dat je zo boeit.