Doorgaan naar hoofdcontent

Bijen, een bedreigde soort

Toen wij afgelopen zondag terug naar huis fietsten door de vallei zag ik hoog boven op de helling wat bewegen en dichterbij in een klein dorpje wat langs de weg ligt zag ik dat het een imker was met een hulpje. De imker was bezig de honing binnen te halen, ik kon door mijn fotolens zien dat hij de honing van de raten schrapte.


De afstand van de weg af was behoorlijk groot maar links op de foto zie je hem weglopen met een bak in zijn hand, zijn beschermende kleding had hij uitgetrokken.

Hij kwam er mee naar de weg lopen, het is volgens mij een onderdeel van een bijenkast wat hij draagt. Wij stonden ondertussen te praten met een buurman van hem waar hij tegen zei dat de opbrengst van de kasten slecht was.

Er staan hier in de buurt ontzettend veel bijenkasten en ik heb eigenlijk geen idee hoe het daarmee gesteld is. Als je even op internet kijkt kan je lezen dat het niet goed gaat met de bij: wereldwijd is ze een bedreigde diersoort. Vooral de honingbijen verdwijnen massaal, soms sterft wel 70% van een volk. Van de ruim 350 soorten wilde bijen, staat meer dan de helft op de ‘rode lijst’ van bedreigde soorten.

 Het tekort aan bijen brengt de bestuiving van productiegewassen in gevaar. Ook in de natuur zijn wilde bijen erg belangrijk. Ze zorgen voor de bestuiving van meidoorn, sleedoorn en andere struiken en bomen met vruchten. Zonder vruchten ontstaan er geen zaden en zonder zaden komen er geen nieuwe planten. Wie een tuin of balkon heeft, kan helpen om het voor bijen gemakkelijker te maken om voldoende voedsel en schuilplekken te vinden. Dus weg met die betegelde achtertuinen, ga een plantentuin aanleggen waar jezelf plezier aan beleeft en  waar bijen van houden.

Reacties

Judy zei…
Het zijn vooral de wilde bijen waar het slecht mee gaat. Ik weet niet of het ook zo slecht gaat met de bijen die gehouden worden. Heel verontrustend allemaal.
Bertiebo zei…
Ja dat is ernstig en dat zou eigenlijk toch wel eens door moeten dringen tot mensen. Maar mijn beide buren hebben een geheel stenen achtertuin
Sjoerd zei…
Ik doe mijn best, maar in de buurt vind je hier ook alleen maar stenen tuinen.
Mevrouw W. zei…
De afgelopen jaren komen er in de landbouw gelukkig steeds meer akkerranden met gezaaide veldbloemen voor. Voor de bijen en andere insecten, maar ook voor vogels die weer afhankelijk van insecten zijn. En daarnaast ziet het er ook nog eens mooi uit.
Ik kan voorstellen dat mensen geen tuiniers zijn of er niet veel tijd voor hebben of het niet meer kunnen, maar die betegelde tuinen zonder ook maar groen sprietje groen er in, vind ik echt oerlelijk.
miekequilt zei…
Het gaat zeker niet goed met de bijen. En als een imker bij jullie, met al die mooie natuur, dat zegt maakt dat extra indruk.
Anoniem zei…
Sinds een paar jaar is mijn voortuin tegelvrij dat is heerlijk , mijn achtertuin is maar heel klein en daar liggen wel tegels, maar wel aangevuld met veel bakken met groen. Ik had een tijdje een relatie en die vond dat de voortuin vooral onkruid vrij moest zijn. Zelf ben ik daar wat makkelijker in en zeker nu ik zie dat er veel insecten op afkomen, boeiend dat er een brandnetel instaat en wat paardenbloemen.In mijn ogen is onkruid alleen een probleem als er niemand meer zonder problemen bij mijn voordeur kan komen. Tot nu toe vind ik het een prima mix tussen zogenaamde aangeplante planten en struiken en wat de natuur naar mijn tuintje brengt. Ans
Lot zei…
Op de radio gehoord dat er geen problemen zijn voor de kassen daar worden voldoende bijen voor gekweekt.
In de 9 jaar dat ik hier op Tholen woon is er in de omgeving nauwelijks iets veranderd maar zeker veel minder insekten .
Maar dit jaar veel mooie randen met diversiteit van bloemen en onze tuin is een mooie wildernis.
En afgelopen week merkte ik ook dat er meer insekten op mijn autoraam zaten.
Enige voordeel is dat je met fietsen minder beestjes in neus en ogen krijgt
Ik zaaide dit jaar veldbloemen in mijn kleine balkonbakken. Ik zie een enkele bij, helaas. Bij gebrek aan tuin doe ik als vrijwilliger mijn best in de insectentuin van ons dorp. Alle kleine beetjes helpen, zullen we maar hopen.
Elizabeth zei…
Ja, dat is niet best dat er zo weinig bijen zijn. En ook wij gaan volgend jaar een steentje bijdragen aan meer bloemen, en plekken waar insecten graag zijn.
In de weer zei…
Te triest voor woorden en dan te bedenken dat dit écht niet iets is van de laatste jaren.
Emie zei…
We moeten met elkaar het tij zien te keren en dat besef komt langzaam, veel te langzaam, op gang.
Jolande zei…
In Belgie maaien we al een paar jaar het gras niet meer en zo komen er steeds meer wilde bloemen waar bijen op af komen.
Ook hebben we een aantal jaren van die speciale bijenbloemen mengsels gezaaid, maar dat slaat niet aan.
In Leuven zijn er bermen die niet meer gemaaid worden, speciaal voor de bijen, maar met al die wilde bloemen ziet het er ook nog eens mooier uit.
Hier op het eiland zijn natuurlijk het hele jaar door bloemen, maar heel veel bijen zie je niet.
Je ziet hier dan ook regelmatig bordjes staan waarop aandacht voor de bijen wordt gevraagd en we hebben ook wel eens in een parkje allemaal bijen zien hangen die gemaakt waren van lege blikken.
Janny zei…
Jammer dat er nog steeds zoveel mensen zijn met een stenen tuin, wij genieten van alle insecten en vlinders in de bloemen en struiken.
Ger zei…
Er zijn helaas veel meer verontrustende redenen op te noemen waardoor het wereldwijd slecht gaat met de wilde bij en honing bij door imkers in kasten gehouden.In NL wordt al vele jaren grootschalig onderzoek gedaan,een breed scala aan bijengerelateerde onderwerpen.Uitgebreide informatie hier te vinden:onderzoek aan bijen-wur.nl .Dat de imker in de verte bezig was aan zijn kasten had jij goed gezien,waarschijnlijk schraapte hij wat bijenwas van de ramen om te controleren of de raten voldoende honing bevatten om die mee maar huis te nemen om ze daar in de honingcentrifuge te hangen en de honing eruit te slingeren.
Staart zei…
De oude tuinen met een ligusterhaag waren nog niet zo gek. Ik zag gister een bedrijf voor ‘tuinonderhoud’ een stenen tuin onderhouden. Steentjes aanvullen enzo… ik moest even met mijn ogen knipperen. Het lerft wel veel meer dan jaren geleden.
Ik zie wel wat insecten in mijn bloementuin, maar veel minder dan jaren geleden. Ik heb vijf vlinderstruiken en ik zie er af en toe een vlinder op.
Ik doe mijn best en als we dat allemaal doen, komt het goed.
Willy zei…
Waarschijnlijk hebben de mensen met geheel betegelde tuinen geen idee hoe belangrijk bijen zijn.
Lies zei…
Bijen... onze bestuivers...
Lie(f)s.