Doorgaan naar hoofdcontent

Griekse godin

Toen wij de laatste keer op de brocantemarkt in La Voulte waren kocht ik daar deze kalkstenen kop van een griekse godin. Dat laatste veronderstel ik, het kan ook een romeinse godin zijn. Zij heeft een lauwerkrans om haar hoofd en een prachtig gelaat met die geloken ogen. De kop is zo'n 25 cm hoog.

De betreffende handelaar had mooie spullen staan waaronder twee mannenkoppen van hetzelfde materiaal en grootte en hij vertelde dat hij een heel groot huis had moeten leegruimen en deze koppen in de tuin vond. Ik vroeg hem naar de prijs van een van de koppen maar vond die wel erg hoog. 'Ik heb daar   verderop nog een vrouwenkop staan uit dezelfde tuin' zei  hij en hij wees.

Ja, en toen was ik meteen verkocht, die kop wilde ik heel graag hebben, zo ontzettend mooi. Maar de prijs die de handelaar vroeg was hoog, dus had ik dat er voor over? Zoveel had ik nog nooit betaald voor een vondst op een brocantemarkt, het blijft meestal onder de tien euro. Ik schatte in dat de kop de prijs wel waard zou zijn, in ieder geval voor mij.  Even overlegd met Mart, nog wat onderhandeld wat lukte en zij was van mij.

Deze schoonheid verdient een naam, iemand nog suggesties?

Reacties

Judy zei…
Soms kan iets je zo ontzettend aanspreken, dat je het móet hebben. Ik vind haar prachtig! Maar een naam... ik vind dat je die zelf moet bedenken. Iets wat jij van toepassing vind.
Prachtig! Ik begrijp helemaal, dat je ervoor viel.
Bertiebo zei…
Ooooh... zo mooi!!
Anoniem zei…
Fauve!


Yvonne
In de weer zei…
Echt prachtig Marthy, wat een mooi, lief, sereen gezicht.
Sjoerd zei…
Venus is haar naam, zong Mariska Veres van Shocking Blue toch.
Berna zei…
Prachtig! Ik hou ervan.
In onze tuin heb ik een buste staan van een dame. Van beton weliswaar maar verweerd en ik ben er dol op. De freule heet ze bij mij. In de winter krijgt ze een bontkraag om van mos.
Een naam voor jouw godin? Aphrodite (godin van schoonheid en liefde) Of iets makkelijker Hera.
Ben benieuwd wat het wordt.
Fijne dag Berna
Bertiebo zei…
Ik denk ook dat ze Grieks is en dus vind ik dat haar naam iets Grieks moet hebben. Maar ook Frans én Nederlands. Zo denkend kom ik uit op FEM. Afkomstig van Euphemia (Gr): van goede naam. En van Femme (Fr): vrouw. En Fem is dan de Nederlandse variant
miekequilt zei…
Aphrodite. Geen idee waarom maar die naam schoot me meteen te binnen. Het is een prachtig beeld en ik snap wel dat je haar wilde hebben.
Emie zei…
Wat een schoonheid! Als suggestie voor haar naam: Marianne.
Elizabeth zei…
Wow, je had het zwaar te pakken van haar! Maar soms krijg je eeuwig spijt als je iets niet op het juiste moment op zo'n markt koopt...
Wat een prachtige kop! Tja, een naam...
Ik vind Artemis een prachtige naam, maar dat is de godin van de jacht en zo ziet ze er niet uit.
Hestia misschien?
Die zou ik ook hebben gekocht, hoor!
Ook al is het dan wellicht het hoofd van een Romeinse of Griekse dame, ik zou haar net als Emie, ook Marianne noemen. Het symbool van Frankrijk.
Jolande zei…
Ik zou haar Phaedra noemen, dat vind ik een mooie en mysterieuze naam, maar aangezien jullie in Frankrijk wonen vind ik Fauve, wat Yvonne schreef, ook erg mooi.
Anoniem zei…
Een naam wat erbij past moet iig beginnen met jullie gezamenlijke beginletters natuurlijk, vind ik. Martha, Marthe (op zn Frans) Mart.. je hebt al vast een 'opstapje'om iets te verzinnen.
Lies
Annelies zei…
Ik dacht meteen aan Eurydice.werkelijk prachtige kop.
Ger zei…
Meestal kan je aan Griekse of Romeinse beelden uit de mythologie aflezen door de kleding,haardracht of attributen die geassocieerd worden met een specifieke persoon of godheid.
Het vrouwenhoofd doet mij denken aan Nike de Griekse godin van de overwinning,ze word vaak afgebeeld met vleugels en lauwerkrans in hand of als krans in het haar.Haar Romeinse equivalent is Victoria.
Liep jaren geleden ook met verliefde blik door het tuincentrum/kwekerij in België die zelf in Toscane terracotta inkochten,ze moesten om gezondheidsredenen stoppen helaas,heb daar toen veel potten en Grieks borstbeeld van vrouw met weelderige krullen gekocht voor meer dan de helft van prijs,potten en beeld zijn vorst bestendig maar toch zet ik de Griekse godin in de winter binnen.
Janny zei…
Ik vind haar echt prachtig Marthy! Ik ben niet zo goed in namen verzinnen, benieuwd wat het wordt.
marga zei…
Ik vind haar geweldig mooi. Ze heeft een hele lieve zachte uitstraling.
Groeten
Marga
Lies zei…
Wat een schoonheid!
Omorphia is m'n suggestie.
Lie(f)s.
Josephine zei…
Wat een fantastische kop heb je gekocht en begrijp meteen dat je op slag
verliefd was. Dat ben ik nu ook bij het zien op mijn scherm.
Vesta, de Romeinse godin van het huiselijk geluk vind ik wel bij haar passen.
Marthy zei…
Bedankt allemaal voor jullie leuke reacties. Mijn mooie beeld krijgt de naam Aphrodite, godin van de liefde en schoonheid.
Willy zei…
Ze is prachtig en ik lees dat ze inmiddels ook een mooie passende naam heeft gekregen.