Doorgaan naar hoofdcontent

Fête du village

De Fransen houden van tradities en een van die tradities is het dorpsfeest. Ieder dorp heeft één keer per jaar zijn dorpsfeest, meestal gehouden in juli of augustus. Altijd maar dan ook altijd gaat dat gepaard met een maaltijd aan lange houten tafels. Vaak zijn er ook petanque westrijden. Toen wij zondagmorgen vroeg met de auto door de Eyrieux vallei reden konden we aan een groot spandoek over de weg al zien dat er in een van de dorpen die dag een fête du village werd gehouden. Overal waren gekleurde vlaggetjes gespannen en de eerste voorbereidingen waren al in volle gang.

En toen wij verleden week zondag in het mooie Saou na de maaltijd nog wat door het dorpje liepen te slenteren stuitten we op een dorpsfeest wat al een poosje aan de gang was.

Deze tafel was al schoongemaakt zag ik, daar zal men waarschijnlijk de frietjes hebben gebakken. 

Want de hoofdmaaltijd bestond uit moules et frites (mosselen met friet). De frietjes waren al op en de laatste mosselen werden nog geserveerd. Achter de mannen was een vrouw bezig zo'n andere grote pan schoon te maken, er zullen heel wat mosselen doorheen gegaan zijn.

Het feest speelde zich af voor het gemeentehuis, een groot oud gebouw met aan beide zijden een school. Jongens en meisjes apart, zo ging dat in die tijd in het katholieke Frankrijk. Maar ook ik, al een dagje ouder, ging nog naar een katholieke lagere meisjesschool, geleid door de nonnen.

Reacties

Judy zei…
Een mooie traditie! Leuk die twee scholen, nou ja leuk... Gelukkig is het nu anders.
Sjoerd zei…
Stil staan bij wat was heeft weinig zin. Wel mooi is dat niet meteen alles wordt afgebroken daar. Hier wordt gewoon teveel gesloopt.
Mooie gemeenschapszin en die scholen, tja, dat komt me bekend voor.
miekequilt zei…
Wij maakten in de vakantie ook zo'n feest mee. Wat is dat toch een fijne traditie.
Emie zei…
Wat een geweldige traditie en saamhorigheid. En wat een sfeertje aan die lange tafels.
Yova zei…
Fransen houden soort feestje. Gezellig bij elkaar komen en feesten. Ik ben ook gek op mosselen. Heerlijk. Grote schaal mosselen ziet lekker uit. Gezellig om elkaar te moeten. Leuke foto's. Fijne dag.
In de weer zei…
Hier in ons dorp is geen dorpsfeest, maar wel elk jaar verschillende straatfeesten.
Ook altijd met eten, BBQ en een wijntje of wat anders.
Voor de kinderen ook vertier in de vorm van spelletjes en meestal een springkussen waar goed gebruik van wordt gemaakt.
Ik heb ook op de meisjesschool gezeten en les gehad van de nonnen en mijn broer zat op de jongensschool.
Toen mijn jongste broer naar school ging was het gemengd.
Janny zei…
Leuk zo'n dorpsfeest, gezellig met zijn allen eten.
Lies zei…
Prachtig!
Ik haal het meest onmogelijke boven, maar de buren knikken (meestal) met moeite. Het sociale staat hier op een zeer laag (nog lager!) pitje...
Lie(f)s.
Ger zei…
Traditie.....dan weet ik bijna zeker wat er de afgelopen jaren op het feest menu in het dorp stond en in de komende jaren zal staan....mosselen met friet!
Mijn man zou het niet erg vinden, in het seizoen vaak zijn keuze op terras.
Elizabeth zei…
Als dit geen Frankrijk is... De Fransen weten te genieten van het goede leven!
Jolande zei…
Het ziet er zo gezellig uit.
Hier hebben ze die traditie van een keer per jaar een dorpsfeest ook, maar in plaats van mosselen met friet hebben ze hier een heel varken aan een spit.
We waren dit jaar uitgenodigd in het dorpje boven ons, maar alhoewel ik er geen enkele moeite mee heb dat mensen naast me vlees eten, kan ik toch echt niet de hele tijd naar zo´n varken aan een spit kijken.
Een smakelijke traditie. Het brengt veel saamhorigheid. De Fransen weten wel wat leven is... Mooi dat de oude gebouwen er worden behouden.
Schitterende foto's!