Doorgaan naar hoofdcontent

Jachthuis Sint Hubertus

We fietsten een dag in Het Nationale Park de Hoge Veluwe, bij iedereen welbekend. Het gebied dat nu De Hoge Veluwe vormt danken we aan het echtpaar Kröller-Müller. Zij kochten tussen 1909 en 1921 verschillende landerijen aan met als belangrijkste functie het bieden van een privéjachtterrein.

Op weg naar hun woning kwamen we langs het standbeeld van Christiaan de Wet. Ik wist dat het een Zuid-Afrikaanse politicus was maar meer ook niet dus ik zocht op waarom er juist hier een standbeeld van hem moest staan. In 1915 vraagt Helene Kröller-Müller beeldhouwer Joseph Mendes da Costa een monument te maken voor de Zuid-Afrikaanse Generaal De Wet, hij was een persoonlijke vriend van het echtpaar Kröller-Müller en een generaal gedurende de Boerenoorlog aan het einde van de negentiende eeuw in Zuid-Afrika.

De voormalige woning van het echtpaar is het Jachthuis Sint Hubertus, een schitterend geheel met een grote vijver ervoor. Het ligt in het noorden van het Nationale Park, op de plek die door mevrouw Kröller-Müller is bepaald. Architect H.P. Berlage ontwierp het totale exterieur, interieur en de omgeving voor één van de belangrijkste monumenten van ons land.

Ik vond het een prachtig gebouw en heb het aan alle kanten gefotografeerd.

Een rondleidig in een paar kamers was mogelijk maar wij hebben daar geen gebruik van gemaakt.


Een van de glas-in-lood-ramen van het slot.

Rond het Jachtslot stonden veel van deze mooie Parijse stoeltjes in een mooie kleur groen. Dezelfde stoeltjes staan met honderden in het Jardin du Luxembourg.

Reacties

Yova zei…
Het Nationale Park de Hoge Veluwe is zeker mooie gebied om te wandelen. Prachtig gebouw om te zien op de foto's. Groen stoelen is zeker iets van Parijs. Erg stil.....Fijne dag.
Lies zei…
Imposant!
Lie(f)s.
Janny zei…
Het is een heel markant gebouw, mooie foto's. De stoeltjes staan er leuk.
In de weer zei…
Prachtig en ja Berlage was natuurlijk niet de minste.
Emie zei…
Dat echtpaar heeft met al zijn rijkdom ons land veel moois nagelaten! Waar heel veel mensen nog dagelijks van genieten en wat jullie dus ook hebben gedaan.
Prachtig, het blijft een mooie plek.
miekequilt zei…
Het is echt een mooi huis. Wij zijn er ook wel eens geweest, maar het zou leuk zijn om er weer eens te gaan kijken.
Sjoerd zei…
Wat een schitterend gebouw heeft Berlage daar neergezet. Mooie foto's die het gebouw recht doen.
Judy zei…
Ik vind het een schitterend gebouw!
Elizabeth zei…
Zo, dat jachthuis heb je prachtig gefotografeerd!
Ik ben er ooit wel eens geweest, toch nog maar een keertje overdoen...
eleonora zei…
In mijn HBStijd ben ik er verschillende keren geweest ,ik had een schoolvriendin die daar vlak bij woonde,we gingen er wandelend naartoe,wat ontzettend leuk om dat weer eens terug te zien,waar blijft de tijd!
Zeer indrukwekkend gebouw !