Doorgaan naar hoofdcontent

Fietsen rond Otterlo en Ede

Vrienden van ons gingen met hun nieuwe caravan twee weken naar de Veluwe, wat fietsen en ze wilden die caravan even goed uitproberen voordat ze er volgend jaar weer voor langere tijd mee weggingen. 
 Hun andere caravan was helemaal nog niet zo oud maar liep ontzettende hagelschade op aan het Gardameer deze zomer toen hun dochter met haar gezin daar de caravan gebruikte.

Wij wilden ook nog wel wat daagjes fietsen, hebben daarom in de buurt van hun camping een huisje gehuurd en kwamen gisteren halverwege de dag in Otterlo aan. Na een sombere ochtend was de zon daar al dooorgebroken dus na wat gedronken te hebben zaten we al snel op de fiets, profiteren van iedere paar uur goed weer die we nog hoopten te krijgen.

Jammer dat de heidevelden al uitgebloeid waren maar je krijgt hier wel een indruk hoe mooi dit moet zijn als al die hei hier op de foto in bloei staat.

Deze grote beeldengroep is onderdeel van een beeldenroute die de stad Ede verbindt met de Hoge Veluwe en het Kröller-Muller Museum. Totaal markeren twaalf steenformaties van Adri Verhoeven deze route. Het is een fietsroute die in het centrum van Ede start en tot aan Otterlo gaat en weer terug. 

Op een open plek in het bos liggen twintig verschillend gepolijste stenen als kussentjes in het landschap. Adri Verhoeven noemt dit Kolonie. Een verzameling van stenen allemaal voortkomend uit dezelfde soort en allemaal tot dezelfde soort behorend. Eigenschappen die bij een kolonie horen.

Alles in de omgeving van Ede herinnert aan Operatie Market Garden, het bombardement op Ede en de luchtlandingen. Tweeduizend parachutisten landden in 1944 op de Ginkelse Heide bij Ede. Dit was het begin van de bevrijding van Nederland. De impact van deze operatie is nog steeds zichtbaar op veel plekken in deze gemeente.

Met onder meer de dropping van parachutisten en een herdenking bij het monument op de Ginkelse Heide werd zaterdag 16 september Operatie Market Garden herdacht in Ede. Onze vrienden zijn gaan kijken, jammer dat wij toen nog in Frankrijk zaten, ik had het graag gezien.

Een heide gebied zo ver het oog rijkt. Wandelen, fietsen en paardrijden kan je er maar ook schaapjes tellen want er loopt een kleine schaapskudde.

Reacties

Yova zei…
Leuk dat je vrienden nieuw caravan hebt. Dan kunnen lekker uit gaan.Hoge Veluwe is zeker mooie gebied om te wandelen. Apart deze steen om te zien. Het is van Adri Verhoeven. Parachutisten is een herdenking. Apart.......zo gedaan. Daar is veel te zien. Het klopt daar ook paarden en schapen te zien. Mooie foto's. Fijne dag.
Bertiebo zei…
Die stenen vind ik prachtig
Mevrouw W. zei…
Die stenen vind ik wel iets hebben. Past mooi in de omgeving.
Judy zei…
Nog maar net in Nederland en meteen al weer op pad! Prachtig, heb mooie herinneringen aan Otterlo. En ik vind die stenen heel mooi.
Sjoerd zei…
En een mooie bijpassende mural als toegift. Geniet nog maar even.
Emie zei…
Dat monument op de Ginkelse Heide is heel indrukwekkend, we waren er een paar jaar geleden en ik kon er bijna niet van loskomen. Het is een schitterende omgeving, nog veel.plezier de komende dagen.
Anoniem zei…
Ja, het is hier prachtig! Jullie zijn bijna door onze a htertuin gefietst.
Eigenlijk net een paar dagen te laat want afgelopen zaterdag is de luchtlanding weer herdacht op de hei. Elk jaar springen dan wedr parachutisten uit oude dakota's. Een prachtig gezicht.
Geniet van de mooie omgeving.
Gr Berna
Nog even nazomeren, jullie gaan maar door!
In de weer zei…
En wolven, mijn broer en schoonzus waren laatst hier en hij vertelde dat ze bij het Kröller-Müller Museum de Witte fietsen hadden genomen want ze moesten naar een Jachthuis geloof ik. Ze fietsen eigenlijk nooit, het zijn echte wandelaars. Eerst fietsten ze op een fietspad, daarna moesten ze over een zandpad en daarna over een héél smal paadje en konden niet meer naast elkaar fietsen dus werd er ook niet veel gesproken. Het was dood en doodstil in het bos, heel raar. Plots stond er op een zijpaadje een wolf. Hij zette zijn haren op en mijn broer wist niet of dat was omdat de wolf misschien ook schrok, net als zij. Ze zijn doorgereden, hebben niet meer omgekeken en gelukkig is er niks gebeurd, maar je schrikt wel even natuurlijk.
Mooi zijn die stenen hè, wij hebben, toen we op weg waren naar Friesland om de Elfstedentocht (blogbericht augustus 2019) te gaan fietsen en over de Veluwe kwamen, ook werk van hem gezien, maar weer een ander, ‘ Territorium’. Hier op de dijk, als we naar Mook fietsen staat ook een werk van hem en in het vestingstadje Heusden ook. Leuk is het om als je eenmaal werk van hem hebt gezien, dat je het meteen herkent.
Ger zei…
Groot gelijk en gewoon verder gaan waar jullie gebleven waren in Frankrijk met genieten!
Die fietsen van jullie roesten niet vast en de beentjes ook niet.
Mooie omgeving en veel te zien daar op de Veluwe.
Jolande zei…
Lekker hoor nog even een paar dagen eruit om te fietsen.
miekequilt zei…
We waren gelijktijdig op de hei , dus. Het was echt nog wel even genieten hè. En Market Garden lijkt me heel indrukwekkend.
Janny zei…
Heerlijk om door zo'n mooi gebied te fietsen en het monument is indrukwekkend.
Lies zei…
Nooit meer oorlog...
Lie(f)s.
bemar zei…
Lekker de Veluwe op!