Doorgaan naar hoofdcontent

Le Quatorze Juillet

Le Quatorze Juillet is de grootste nationale feestag in Frankrijk. Tijdens dit grootste volksfeest vieren de Fransen de bestorming van de Bastille in 1789, het begin van de Franse revolutie, een eerbetoon aan de Republiek dus.

Volksfeest? Wij fietsten afgelopen zondag door het platteland van Frankrijk maar veel volk was er niet te bekennen laat staan feest. Natuurlijk worden er de avond ervoor of op de dag zelf vuurwerkshows en daarna bals (vaak met een dj) georganiseerd maar dat is het dan, feestelijker wordt het niet. 

We waren in de Drôme aan de andere kant van de Rhône en vanaf de toren van Crest hing de nationale driekleur. Ik vond het mooi maar het was het enige eerbetoon wat we zagen, verder was er nergens een vlag te bekennen.

Ergens buiten een dorp zagen we een bloemist twee kransen bezorgen bij een oorlogsmonument, er was niemand om ze in ontvangst te nemen.

In dit dorp was er een plechtigheid gaande met wat vlagvertoon bij een oorlogsmonument, ik hoorde de burgemeester nog net liberté, égalité, fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap) uitroepen voor hij het spreekgestoelte overgaf aan deze man.

Als er in totaal dertig mensen uitgelopen waren om dit bij te wonen was het veel. Het was rond etenstijd en de meeste dorpsbewoners zaten ongetwijfeld aan tafel. Zondag en dan ook nog een feestdag, dan komen de Franse families bijeen om lekker en lang te tafelen. En ze zullen zeker het glas geheven hebben op de republiek maar of ze het op Macron gedaan hebben betwijfel ik.

Reacties

Judy zei…
Ja, dat lijkt wat povertjes. Is het in grotere steden feestelijker?
Marthy zei…
In Parijs vindt de grote militaire parade plaats. We zijn met de auto door twee grotere plaatsen gereden maar daar was ook niets te zien wat maar enigzins op een volksfeest lijkt.
Bertiebo zei…
Ik ben al heeeel lang niet meer in Frankrijk geweest hoor, maar vroeger vaak en altijd rond de 14e natuurlijk. In mijn herinnering was het anders. Misschien dan toch een traditie die aan het verdwijnen is?
Edward McDunn zei…
Goh, een beetje magertjes allemaal.
De Fransen zijn zeker niet zulke feestbeesten.
In de weer zei…
Iedereen had misschien, net als jullie, hun feestje al gevierd.
Sjoerd zei…
het zal wel niet overal even populair zijn denk ik.
Emie zei…
Heb ook goede herinneringen aan deze Franse feestdag. Werd ten dans gevraagd op een heel leuk pleintje en onze kinderen vonden dat een beetje gênant, hun moeder zwierend met een vreemde man.
Anoniem zei…
qua invulling volksfeest: waarom onze normen opleggen aan andere landen? 's lands wijs, 's lands eer, zoals b.v ook met de plastic bloemen op een kerkhof.
Janny zei…
Ik herinner me nog van heel lang geleden dat alle winkels dicht waren, wisten wij veel.
Lies zei…
Gelukkig bouwen jullie regelmatig zelf feestjes...!
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Een sobere feestdag. Jammer, want ook herinner me van vroeger mooie dagen met bal en vuurwerk.