Doorgaan naar hoofdcontent

Lego League

Vandaag vond voor de zesde keer het Haags Technologie Festival plaats in het Atrium van De Haagse Hogeschool. Het doel van dit evenement is kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar te enthousiasmeren voor techniek. Tijdens het festival werken zij op een praktische manier samen aan een technologische oplossing voor een maatschappelijke uitdaging.  De leerlingen maken gebruik van technisch LEGO en computers. Vandaag lieten zij zien waar zij de afgelopen drie maanden aan hebben gewerkt. Het evenement is georganiseerd door het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsadvies) en de opleiding Facility Management van De Haagse Hogeschool.
Kleinzoon Thijs deed dit jaar met verschillende klasgenoten mee.

Hieronder wat uitleg.
Bij de FIRST LEGO League Haaglanden voor 9-15 jarigen draait dit jaar alles om het thema ‘World Class’: wat is de toekomst van leren? Kinderen en jongeren gaan onderzoeken hoe de manieren waarop wij kennis en vaardigheden vergaren in de 21e eeuw kunnen worden verbeterd. Het doel is dat de teams aan volwassenen uitleggen wat de behoeften van kinderen zijn op het gebied van leren en ontdekken.  
 
Tijdens de regiofinale voeren 38 teams verschillende missies uit op een groot speelveld met behulp van de door hen gebouwde en geprogrammeerde robots. Het gaat om opdrachten zoals ‘out of the box’ leren denken - waarbij deelnemers LEGO blokjes met een robot uit een doos verwijderen – of het bedienen van een zelfgebouwde zoekmachine robot die op slimme manier zoekresultaten moet verwerken. De teams worden niet alleen beoordeeld op de prestaties van hun robots. Ook factoren zoals de onderzoek presentatie, onderlinge samenwerking, het probleemoplossend vermogen, enthousiasme en professionaliteit tellen mee. 
 

Geweldig om te zien hoe zelfbewust deze jonge kinderen zich presenteren, kritische vragen beantwoorden over het milieuproject wat zij gedaan hebben en dan ook nog blijk geven van kennis van techniek. Goed gedaan Thijs, opa en oma zijn trots op je.






Reacties

Emie zei…
Wat leuk zeg dat kinderen op deze manier uitgedaagd worden. Da's nog eens andere koek dan onze ouderwetse lagere school :) Enig om je kleinzoon zo bezig te zien.
Wieneke zei…
Weet je, dit soort activiteiten en projecten geven mij heel veel hoop voor de toekomst. Ik ben helemaal voor zelfontplooiing, teamwork en problemen leren oplossen. Wij leerden op school alleen maar goed aangepast naäpen.
Wat een geweldig initiatief! Juist op deze wijze kan er zoveel in jonge kinderen erkend, geactiveerd en ontwikkeld (of misschien wel ontketend) worden! En wat bijzonder dat jullie kleinzoon meedeed, ik snap helemaal dat jullie super trots op hem zijn :)
Marthy zei…
Emie, ik zat in de zesde klas lagere school, zelfde leeftijd als Thijs nu, urenlang met de hand een katoenen petticoat te naaien, steekje voor steekje. Maanden ben ik er mee bezig geweest en ik weet nu nog hoe erg ik het vond en hoe nutteloos. Ik weet dat het onderwijs van toen nu eenmaal niets anders te bieden had, daarom vind ik dit zo geweldig.
Marthy zei…
Ben het helemaal met je eens, Wieneke. Ik was verbaasd en verwonderd toen ik zag hoe deze kinderen onderling dingen aan pakken, uitproberen en tot oplossingen komen.
Marthy zei…
@Villa Zeezicht. Zo leuk om door je eigen kleinkind te zien wat de jeugd allemaal in hun mars heeft. Hoe ze zich ontwikkelen d.m.v. alles wat de wereld nu te bieden heeft.
Wietske zei…
Het hele proces er naar toe was geweldig. Ze werken in een team om samen te gaan voor het beste resultaat. Projectmanagement pur sang. Iets wat ik pas tijdens het werkende leven heb geleerd. Het was leuk dat jullie er waren.