Drie kleintjes

Het was niet echt bijzonder hoor, wat ik daar in een hoekje van de moestuin vond, maar ik was er blij mee. Ik had het er nota bene een paar jaar geleden zelf neergezet maar al lang weer vergeten, Ja, dat geheugen hè. Een stek van onze laurier struik was daar in dat hoekje in de vergetelheid geraakt doordat die uitwassende moeder mij het zicht ontnam op dat kleintje. En dat kleintje was ook al weer aardig aan de groei gegaan en kon ik scheuren in drie kleintjes. En die drie zijn keurig op pot gegaan, staan tegen de zuidmuur van het huis te genieten van de zon en worden door mij iedere dag even liefdevol toegesproken.

Want het is de bedoeling dat minstens een van deze kleintjes in de toekomst een boompje gaat worden zoals op de foto hieronder. Dit was ooit een stek van onze grote laurierstruik die buurvrouw Marie-Christine van mij kreeg. Ik raadde haar aan om telkens alle uitlopers op het stammetje weg te knippen. Is het geen leuk boompje geworden? Nou, dit wil ik ook en ik weet er zelfs al een plek voor. Maar daar durfde ik de stek nog niet te zetten, eerst maar even een mooie kluit gaan vormen in de pot. Voorlopig heb ik er drie, dus de kans is groot dat het gaat lukken.
Reacties

Henny Tonnaer zei…
Wat een heerlijk zuidelijk weer is het daar bij jullie al. Ik kan niet wachten... Over een poosje dag en nacht de Mont Ventoux in ons uitzicht! Schreeuwen er al krekels????
Er staan hier 2 enorme struiken in de tuin. Nu ik de foto hierboven zie vind ik het jammer dat ik ze nooit gesnoeid heb. Ziet er leuk uit dat boompje hierboven. 'k zal eens kijken of ik niet een stukje zal gaan stekken. X
Marthy zei…
Wij zitten hier op de grens van boter en olie, Hennie en ook nog een 650 meter hoog. Krekels horen wij hier hoogzomer, als het goed warm is. En die Mont Ventoux, ga je die beklimmen met de fiets?
Marthy zei…
Kijk eens even goed aan de voet van die enorme struiken, Alet. Zit er niet een uitlopertje?
Nou, met 3 heb je zeker kans dat dat gaat lukken. Past echt daar, vind ik. Fijn weekend.
Marthy zei…
Als ze alle drie flink wortelen heb ik twee weggevertjes;-)
Jeanne zei…
Wat leuk als je zo'n boompje zo kunt vormen. Staat zo decoratief. Jij hebt wel groene vingers, hoor of je hebt de goede aanspreektoon voor de plantjes gevonden!
Marthy zei…
Haha, Jeanne, ik denk dat het een beetje in de genen zit. Van vaderskant dan hè, want mijn moeder was in staat om kunstbloemen neer te zetten, echt waar.
Annelies zei…
Mooi dat je een warme zuidmuur hebt, Marthy! Een prima "kweekmuur" voor alle stekjes.
Ennuh.........houd je de temperatuur in de gatenn??!!e météo geeft voor donderdag mogelijk sneeuw hier: het moet niet gekker worden!
Emie zei…
Je hebt me op een goed idee gebracht. Hier doet de laurier het ook uitstekend en vormt heel veel scheuten. Alleen wist ik niet zo goed wat ik met nog een laurier zou moeten. Nu weet ik het wel! Zet je de scheut direct in de aarde of laat je er eerst wortels aan komen in het water?
Sjoerd zei…
Aan bladeren geen gebrek, ik heb er achterom ook een paar staat, kleintjes nog. Maar als ik dit hier lees moet ik die dus goed in de gaten houden.
KnutzEls zei…
Nou jij kunt dus ook heerlijke sausen en soepen klaarmaken. Zitten wij maar te prutsen met die gedroogde blaadjes uit de super.😡 Ga het toch weer proberen met een nieuw struikje en hopen dat hier ook weer zon genoeg komt.
Marthy zei…
Voor de zekerheid vanavond toch maar weer vliesdoek over de aardbeien gelegd, blij dat we dat hadden. En er ligt een stuk karton over mijn koude bak want daar had ik vandaag juist voorgetrokken bonen in gezet. Toch is het overdag lekker hier hoor en die zon blijft maar schijnen.
Marthy zei…
Die scheut moet wel wat wortels hebben Emie, anders proberen met een scherpe spa een stuk van de struik zelf af te steken. In ben bag dat in water wortelen niet gaat lukken. Ik had al een behoorlijke wortelkluit. Die heb ik wel in drieën gedeeld maar er bleef nog genoeg over. Nu in de grond zetten is niet zo'n goed idee met onze zomerse temperaturen. Beter is eind september. Dan heb ik nog een paar weken om wat water te geven. De grond is dan nog warm, struiken slaan dan goed aan.
Marthy zei…
Ik zou ze eerst op pot zetten, Sjoerd. Voor de rest lees bovenstaande.
Marthy zei…
Ik kan natuurlijk ook zo'n struikje op stam kopen maar het lijkt me zo leuk om dat zelf voor elkaar te krijgen, Els.
schrijfsels zei…
Ik had ooit zo'n boompje op stam, maar die is helaas gehemeld
Inge zei…
Raad eens wat ik net heb gekocht in het tuincentrum? :-)
Marthy zei…
Haha, gaan hemelen. Ik had hem nog nooit gehoord in verband met een plant die doodgaat.
Marthy zei…
Zo'n leuk laurierboompje op stam? Toeval of toch insparatie van mijn kant?
Onliemie zei…
Nog een beetje sparen en dan heb je ook zo'n bol. Geduld is een mooie deugd moet je maar denken! :-)
Marthy zei…
Is niet mijn grootste deugd;-)
Mirjam zei…
Dat is echt een heel mooi laurierboompje geworden. Maar zo gaan die drie kindjes van jou ook wel worden hoor, zeker met jouw groene vingers. Want die heb je inmiddels wel gekregen na al die jaren tuinieren in jullie prachtige moestuin daar in Frankrijk.
Ik kijk er al heel erg naar uit om die deze zomer met eigen ogen in het eggie te gaan zien...
Liefs,
Mirjam
Marthy zei…
Als jij komt is de moestuin al lekker op gang, leuk om te zien.
Mirjam zei…
Schiet al lekker op, over een kleine twee maandjes zijn we er al...
Zo´n zin in...
xx
Vlimbouter zei…
Dat lukt vast en zeker!