Doorgaan naar hoofdcontent

Grenspalen


Wij hebben al vaak in de grensstreek van België en Nederland gewandeld en altijd komen we dan deze palen tegen. Er staan er in totaal 369 en ze zijn van gietijzer. De meeste van deze palen werden in 1843 besteld en ze staan van het drielandenpunt te Vaals tot in het Zwin. 

Na de scheiding tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden in 1830 was het wachten op de vaststelling van nieuwe grenzen tot de boedelscheiding diplomatiek geregeld was. Pas op 19 april 1839 werd met het ondertekenen van het Verdrag van Londen de nieuwe grenslijn geregeld.

Aan de ene kant van de paal zie je dat jaartal 1843, toen werd het verdrag over de markering van de grens eindelijk gesloten. Ook in die tijd maalden de ambtelijke molens blijkbaar langzaam.

Iedere paal heeft een volgnummer en waar die die nummers staan is natuurlijk opgetekend. Van Vaals tot Maastricht staan de nummers 1 t/m 44 dus in dat gebied zijn deze foto's gemaakt. Langs de Maas werden aan weerszijden van de rivier palen geplaatst, steeds tegenover elkaar, met hetzelfde nummer. En in Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hebben ze maar afgezien van palen omdat daar de grenssituatie zo'n rommeltje is.

Er zijn nog al wat landen die een leeuw als symbool hebben en dus ook in hun landswapen, waaronder Nederland en België. Die van onze zuiderburen zie je hier boven, onze leeuw hieronder heeft ook nog een kroontje op zijn kop en een zwaard in zijn klauw.

Als je bedenkt dat deze palen al bijna twee eeuwen staan zien ze er nog heel goed uit. Degelijk gemaakt toendertijd, het onderstel van steen en de opbouw van gietijzer. Dat gaat nog wel even mee, zeker als men het zo strak in de verf blijft zetten.

Het zijn de grensgemeenten die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en daar is echt  niets op aan te merken.

Reacties

Bertiebo zei…
Wat leuk om te zien en te lezen. Heb jij ook zo'n zwak voor gietijzer?
Marthy zei…
Die mooie oude onderstellen van naaimachines zijn ook van gietijzer, leuk hè.
Leuk, ik heb er ook eentje gefotografeerd bij Anna ter Muiden in Zeeuws Vlaanderen. Helaas wist ik niet van die volgnummers. Je kunt alleen 1843 zien staan. Volgende keer zal ik beter opletten welke kant ik fotografeer.
Emie zei…
Leuk dit soort markeringen die weliswaar oud zijn maar goed onderhouden worden. Wat is het hier toch fantastisch georganiseerd!
Marthy zei…
Veel mensen zien het helaas niet maar wij leven in zo'n goed georganiseerd landje.
Marthy zei…
Ik ben er al zo vaak langsgelopen zonder ze te fotograferen, Jeanne. Nu heb ik er maar eens uitgebreid de tijd voor genomen.
KnutzEls zei…
Ik bedscht dat in 1839 alles nog met de postkoets bing. Geen internet, geen fax of telex zelfs. Dus zou je kunnen zeggen dat ze wel vlug voor elkaar hadden. Maar wel heel degelijke palen, en ook mooi!
Marthy zei…
Als je zou beschouwd Els, heb je helemaal gelijk, haha.