Doorgaan naar hoofdcontent

Makkum - Breezanddijk op de Afsluitdijk 20.5 km

 Makkum, weer zo'n mooi stadje aan het IJsselmeer waar zoveel moois uit vervlogen tijden bewaard is gebleven.  De prachtige huizen die er staan worden goed onderhouden, daar komt regelmatig een schilder aan te pas.


 Het had licht gevroren, de wind was wat gaan liggen en zoals op deze foto te zien is scheen de zon.
 Na het slechte weer van de dag ervoor was dit echt genieten.

Op veel huizen kom je nog voorbeelden tegen van het beroemde Makkummer tegelwerk. Dit komt allemaal uit de fabriek van de Koninklijke Tichelaar die in 1594 het eerste 'tichelwerk' verkocht.

Sinds de 18e eeuw glijden er in Makkum kalkschepen van de scheepshellingen maar tegenwoordig worden hier luxe jachten gebouwd voor kapitaalkrachtige klanten.

Na Makkum lopen we langs het water richting de Afsluitdijk. 

Dan gaan we bij knooppunt Zürich richting Kornwerderzand waar we het viaduct oversteken met onder ons het voorbij razende verkeer op de A7.

We lopen bovenop de grasdijk en voelen ons nietig. Zover we kunnen kijken is er alleen maar dijk met aan weerskanten water.

De Afsluitdijk is 32 km lang, we liepen deze dag de helft, tot Breezanddijk waar op het parkeerterrein bij het benzinestation onze auto stond die we daar woensdagmorgen achterlieten. De andere auto halen we op bij Laaxum en rijden weer terug naar een overnachtingsadres in de kop van Noord Holland.
Morgen de andere helft.

Reacties

In de weer zei…
Wat leuk dat je wat over de tegels van de Koninklijke Tichelaar laat zien. Enkele dagen geleden zag ik, volgens mij bij het programma binnenstebuiten, het huis met de vele tegeltableaus, dat 300 jaren aan de familie heeft toebehoord.
miekequilt zei…
Klopt wat Toos schrijft.
En wat fijn dat jullie nu mooi weer hebben. Wel een gepuzzel om de auto’s op de goede plek te krijgen.
Emie zei…
Wij lieten ons in Makkum ooit inspireren voor onze keukentegels. Ik zag het afgelopen week ook in Binnenste Buiten, als je tijd hebt, raad ik aan de uitzending nog eens terug te kijken. Maar voorlopig maar heerlijk verder wandelen in de zon!
Sjoerd zei…
Ik kan me voorstellen dat dat onderhoud best in de papieren loopt bij die oude gebouwen.
Nu snap ik hoe je de Afsluitdijk in 2 dagen loopt. Hoe vaak zijn jullie er nu over geweest in totaal, met de auto en lopend?
Ik vroeg me al af, hoe die oversteek georganiseerd zou worden. Jullie treffen het nu met het weer.
Marthy zei…
Veel ervaring in dit soort zaken, Mieke.
Marthy zei…
Een keer heen, een keer terug en dan nog een keer de helft heen en terug. Dus dat viel wel mee.