Rondje Vriezekoop

Een paar weken geleden, het was net zo'n druilige dag als vandaag maar iets droger, deden we met vrienden een rondje Vriezekoop. Dit is een buurtschap bij Leimuiden, geboortedorp van Mart en zijn vriend en het wordt gevormd door twee smalle wegen met in het midden de rivier de Drecht. Aan die wegen voornamelijk boerderijen waarvan de meesten niet meer in bedrijf zijn.

We begonnen met een mooi zicht op de fraaie nieuwe huizen die gebouwd zijn op de geboortegrond van Mart. Ze zijn pas klaar en we hadden ze nog niet gezien. 

De nieuwe brug over de Drecht die in 2017 in gebruik genomen werd kreeg aan beide kanten busstroken om de doorstroming te bevorderen. Die busstroken lopen nu helemaal door tot Alphen aan de Rijn, een verbetering voor het openbaar vervoer, maar het blijft daar druk. 

In de laatste jaren die mijn schoonmoeder nog in haar huis woonde zat ze altijd in een stoel voor het raam naar dat verkeer in de verte te kijken. Ze had een mooi uitzicht over de polder en al die auto's in de verte stoorden haar niet.


Het mooi oude Gemaal van der Breggen met daaronder aan de dijk het nieuwe gemaal. Hierachter ligt de Wassenaarse polder uit 1666. Dit is de oudste drooggemaakte verveende polder van Rijnland.

Wie veel wandelt komt ze tegen, dijken, sluizen en gemalen die er voor zorgen dat wij geen natte voeten krijgen. Ik sta dan altijd even stil bij het feit dat wij Nederlanders al eeuwenlang zo goed zijn in die waterbeheersing. Knap toch!


De kippen scharrelden onder dit grappige huisjes waar de eierdoosjes uitgestald stonden.

Deze dame die op de bus stond te wachten was wel erg zonnig gekleed voor de tijd van het jaar.

Een stukje verder bij het buurtschap Bilderdam namen we de brug naar de andere kant van de Drecht waarna we terugliepen richting Leimuiden. 

'De tijd vliegt en jij bent de piloot" vind ik wel een goede maar of het nog ooit goed komt met de schuur hieronder betwijfel ik.

Reacties

In de weer zei…
Ja erg knap die waterwerken die er in ons land zijn gebouwd maar de kleine sluisjes en gemalen, wij komen er ook veel tegen als we fietsen, zijn vaak zó mooi.
Leuk verslag weer.
Emie zei…
Charmant die nieuwbouw maar het allerleukst is toch zo'n oude fraaie boerderij. En oh, wat zonde van die schuur...
Marthy zei…
Gelukkig doet het meeste nog dienst en wordt daardoor in stand gehouden, Toos.
Marthy zei…
De oude verbouwde boerderij waar Mart zijn ouders en oom en tante in woonden was niet meer fraai te noemen, Emie. Fan zie ik dit toch liever.
Mooie wandeling, Nederland is ook mooi!
Alle foto's zijn mooi, maar ik vind de eerste 2 de mooiste. Die nieuwe huizen, en dan daar onder -voortvarend-. Toepasselijk, letterlijk en figuurlijk; nieuw vervangt oud. En leuk dat je het gezien hebt, zijn jullie weer op de hoogte.
Marthy zei…
Ja, we vonden het leuk om de nieuwe huizen af te zien, ze zijn tenslotte toch gebouwd op de plek waar Mart altijd heeft gewoond.
Sjoerd zei…
Oud en nieuw naast elkaar. Ik mag dat wel. Alleen die teksten vind ik dan wat minder.
Mooie nieuwe bebouwing
Annelein zei…
Wat een leuk blogbericht... een paar jaar geleden hebben wij nog over de Drecht gevaren. We hadden onze boot gekocht in Aalsmeerderbrug en moesten hem overvaren naar de provincie Overijssel... Gelukkig was die brug er toen nog niet... hadden we nooit onderdoor gekunt... Leuk om door jou berichtje weer aan die overtocht herinnert te worden...
Marthy zei…
Manlief is daar aan de Drecht geboren en heeft er totdat hij trouwde gewoond. De eerste vijf jaar woonden wij ook in Leimuiden. Heel vaak aan die Drecht daar gezeten en gekeken naar alle bootjes die voorbij voeren.