Doorgaan naar hoofdcontent

1902 - 2022

Voor een boodschapje was ik gisteren even in Gouda en toen ik terugliep naar Klein Amerika waar mijn auto stond zag ik deze foto expositie aan het hek van de Willem Vroesentuin. Ik hou van oude foto's dus geïnteresseerd liep ik de Jeruzalemstraat in om de panelen eens beter te bekijken. Wat was dat mooi gedaan, een verzameling oude foto's uit 1902 met daarnaast een foto van de huidige situatie in 2022. 

Nooit geweten maar in 1902 reed de tram dus over de Tiendewegbrug de binnenstad uit. Het grote gebouw rechts wat op de oude foto niet zo goed te zien is heet de Doelen, ooit prachtig gerestaureerd, ook van binnen. Ik ben er vaak geweest want daar zat jarenlang mijn fysiotherapeut.

Ik kwam net uit de Zeugstraat lopen, die komt uit op de Lange Tiendeweg. Nu nog steeds, net als in 1 een winkelstraat.

Het Willem Vroesenhuis was ooit een oude mannenhuis. Het hele complex is jaren geleden gerestaureerd en bestaat nu uit 13 woningen en 5 wooneenheden rond een schilderachtige binnenplaats. Ik heb het ooit eens bezocht tijdens een Open Monumentendag.

Hier was ik net geweest, ik moest op de Lange Groenendaal zijn. Onvoorstelbaar, deze drie panden zien er bijna nog net zo uit als 120 jaar geleden. 

Als ik door de stad loop kijk ik vaak naar boven, bewonder de oude gevels en die zijn er nog genoeg te vinden in Gouda. Ik kan er echt van genieten en daarom is deze expositie zo leuk. Je bent je er nog meer van bewust van de historie van zo'n stad.

Reacties

Anoniem zei…
De familie van mijn overgrootmoeder van Catz kwam uit Gouda. Zij hadden een touwslagerij aan de Kattensingel. De panden staan er nog. Later Fluwelensingel.
Suzanne
Bertiebo zei…
Erg leuk als je de plek kent. In het Parool staat vaak zo'n foto van Toen en Nu in Amsterdam. Maar ja zo'n plek ken ik niet van vroeger
Emie zei…
Hier zou ik ook met verwondering naar kijken. Geweldig gedaan daar in Gouda en wat heerlijk dat er zoveel oude gebouwen nieuwe bestemmingen kregen zonder ze geweld aan te doen.
Sjoerd zei…
dat vind ik ook heel mooi gedaan. Zo zie je dat oud ook best wel mooi kan zijn.
Janny zei…
Leuk om te zien hoe het vroeger was vergeleken met nu en die oude panden gaan vaak heel wat langer mee dan de nieuwe.
Heerlijk om door een oude stad te dwalen! Dat doen wij hier in Utrecht ook met veel plezier en iedere keer kom je toch weer iets nieuws tegen. Trouwens, Klein Amerika klinkt me bekend in de oren: heb in een van die kantoorpanden gewerkt!
Marthy zei…
Suzanne, wat leuk. Ik heb op de Kattensingel gewerkt bij de Goudsche Machine Fabriek (GMF) van de familie Hupkes.Toen ik er een paar jaar werkte zijn we verhuisd, er werd een nieuwe fabriek gebouwd in Waddinxveen. Ik heb 25 jaar bij dit bedrijf gewerkt en heb het honderdjarig bestaan nog mee mogen maken, we werden toen Koninklijk. Ik vond nog een mooi artikel over de touwslagerij Katz gevonden, hierbij: https://maken.wikiwijs.nl/189701/Expo_Gouda_Maakt___Garens__textiel_en_blekerijen#!page-7263217
Marthy zei…
Annelies, in het gebouw met die kantoorpanden zit op de onderste twee verdiepingen nu de bibliotheek, 'de Chocoladefabriek'. Christianne gaat er altijd heen met Luuk en Saar.
Jolande zei…
Oh dat vind ik toch altijd zulke leuke foto's om te zien. In een Leuvens krantje staan ook elke week zulke foto's.
Ik snap dus helemaal dat je deze tentoonstelling bent gaan bekijken en fijn dat wij mogen meekijken.
Elizabeth zei…
Er-rug leuk om te zien; al die bekende straten & plekjes in Gouda in vroeger tijden...
Judy zei…
Heel leuk, oud en nieuw naast elkaar. En ja, naar boven kijken levert veel moois op!
miekequilt zei…
Dat adres staat in mijn “ parkeerplaatsen “ adressenlijst. Gisteren bedacht ik dat we maar weer eens naar Gouda kunnen gaan. En kijk, nu laat jij allerlei moois zien. Ik zal eens een datum prikken. Bedankt voor de tip!
In de weer zei…
Zoiets is erg leuk om te doen ook.
Enkele jaren geleden was dit het thema van de Ravensteinse fotodagen, waar mijn man toen ook aan deelnam.
Iedere deelnemer kreeg enkele oude foto’s en men moest die plekjes in het stadje opzoeken en daar een foto maken.
Het viel wel op dat er nu veel meer auto’s in het straatbeeld voorkwamen. Vroeger meer paard en wagen en spelende kinderen.
KnutzEls zei…
Soms staan dat soort foto's van Rotterdam in de krant. Altijd leuk om te zien en te kijken hoe veel er veranderd is (of juist niet).
Leuk ook al die herinneringen, die komen opborrelen bij het zien van die oude foto's.
Anoniem zei…
Hallo Marthy Bedankt voor het artikel van een verre achterneef waar ik contact mee heb. Niet alleen stroopwafels, kaas en kaarsen, maar minder bekend, touw hoort ook bij Gouda.
Suzanne
Mooi gedaan, en daar kun je nooit zomaar aan voorbij lopen, als blogger ;-) Ik vind dat veel er nog hetzelfde uitziet, dat is altijd een goed teken lijkt mij.
bemar zei…
In ons dorp staan bij speciale plaatsen of gebouwen bordjes met de beschrijving wat het vroeger was of wat er ooit heeft gestaan. Heel leuk vind ik dat