Doorgaan naar hoofdcontent

Het eiland van Brienenoord

Nou, dat is ook wat. Voor de tweede keer binnen één week liepen we zondag weer op een eilandje te wandelen. Ik zoek doorlopend naar korte wandelingen op internet want een mens wil ook weleens want anders dan een rondje Bovenkerk. Nu zijn wij donateur van Zuid Hollands Landschap en van hen krijg ik regelmatig via de mail tips voor wandelingen, de laatste keer vijf korte herfstwandelingen. Kijk, daar heb ik wat aan dus met dat mooie weer wat we zondag hadden werd het dit rondje op het eiland van Brienenoord. Via deze brug vanaf de Stadionweg kwamen we op het eiland.

Even een stukje geschiedenis. Het Eiland van Brienenoord is in de 19e eeuw ontstaan door verslibbing van een zandplaat in een buitenbocht van de Nieuwe Maas.  De slibplaten raakten begroeid met riet, biezen en griend. In 1847 werd het eiland gekocht door Baron van Brienen en die begon er samen met zijn zoon een zalmvisserij. Aan deze baron dankt het eiland natuurlijk ook zijn naam en later werd de brug ook zo genoemd. Leuk om te weten. In 1904 werd het eiland Rotterdams grondgebied en sinds 1943 zijn er volkstuinen gevestigd.

Dat volkstuinencomplex is behoorlijk groot. We hebben wat paadjes genomen om er even een kijkje te nemen.

Je kan zien dat het oud is, sommige tuinen en huisjes zijn wat verwaarloosd maar er zijn ook hele mooie plekjes te vinden. Wat moet het heerlijk zijn als je in een drukke stad als Rotterdam woont en je hier op je fietsje naar toe kan gaan om wat rust te zoeken. Door het mooie weer waren er veel mensen aan het werk op hun tuin.

We lopen nu aan de andere kant van het eiland langs de Nieuwe Maas en hier zie je prachtig de Brienenoordbrug liggen. 

Op verschillende plekken zagen we deze grote bakken aangemeerd liggen en een vriendelijke  wandelaar vertelde ons dat het duwbakken waren.Een jaar of vier geleden heeft het Havenbedrijf Rotterdam vijf nieuwe vaste afmeerlocaties laten aanleggen voor duwbakken aan de Maaskant van het eiland. 

En wat is nu een duwbak? Dat heb ik ook even opgezocht. Een duwbak is een binnenschip dat gebouwd en bestemd is om door een ander schip te worden opgeduwd en daarom geen bemanning nodig heeft. Veel moderne binnenschepen hebben tegenwoordig een platte voorsteven, waarmee ze een duwbak voor de kop kunnen meenemen. Op de grote rivieren wordt veel met een combinatie van vier of zes duwbakken gevaren, voortgestuwd door een duwboot.

Door dit wandelingetje op het eiland van Brienenoord heb ik weer heel wat geleerd.

Ondertussen wilden we wel wat drinken en ook dat is voorzien op het eiland. In Behalve dat je in Buitenplaats Brienenoord kan eten en drinken wordt er van alles georganiseerd. Kijk hier even. Mart nam een kopje koffie en ik een muntthee en daarbij aten we een heerlijke eigengemaakte kokosmakroon.

Mart zat eens rond te kijken en kwam tot de conclusie dat dit gebouw helemaal opgebouwd was van oude bouwmaterialen. Prachtig toch.

Er lopen een paar grote grazers op het eiland maar we hebben ze niet gezien. Wel die grote plarken die ze laten vallen.

Wat troffen we het met dit leuke verrassende eiland en met het weer natuurlijk. Morgen laat ik nog wat foto's zien.

Reacties

Bertiebo zei…
Wat leuk, een mij onbekend eiland!
Sjoerd zei…
Nooit geweten dat er ook een eiland was met die naam, ook nooit afgevraagd uiteraard.
Ik kende alleen de brug met die naam. Wat een leuke ontdekking!
miekequilt zei…
Leuke wandeling weer. Ik vroeg me af hoeveel km. een kleine wandeling is.
Marthy zei…
Dit was een wandelingetje van 3 km, Mieke.
Lies zei…
Fijne plek hé!
Lie(f)s.
Emie zei…
Ik had al wel eens gehoord van dit eiland maar ben er nog nooit geweest. Terwijl ik geregeld over die brug rij... Toch eens een afslag nemen dus!
anja zei…
Leuk, hier nam mijn vader ons vroeger mee naar toe, op de fiets, en dan gingen we bootjes kijken. Daar vond ik niks aan, maar de fietstocht met mijn vader vond ik geweldig!
Judy zei…
Ik ken het eiland van een ander blog, zelf nog nooit geweest. Mooie foto's!
Wat is Nederland toch mooi. En dat gebouw, oh van oude materialen, daar zou ik ook graag eens binnenkijken.
Edward McDunn zei…
Mooie foto's van een wandeling, die best de moeite waard was toch?
bemar zei…
Het is vlakbij ons, ben er zelf ook geweest. Het is kort geleden helemaal op de schop genomen en daarna ben ik er nog niet geweest.
Jolande zei…
Dat ziet er heel mooi uit.
Heerlijk zo'n korte wandeling en dan toch zoveel zien.
Wij maken regelmatig korte wandelingen aan de hand van geocaches, zo komen we ook op hele aparte plaatsen.
Elizabeth zei…
Nooit geweten van dat eiland bij de Brienenoord! En we wonen er betrekkelijk dicht bij...
Wat ziet het er leuk uit, knus die Buitenplaats waar jullie wat gingen drinken.