Doorgaan naar hoofdcontent

Broodje kaas

Dit weetje wilde ik even met jullie delen. Bijna ieder Nederlands huishouden heeft wel een of meer kaasschaven in huis. Veel mensen denken dan ook dat de kaasschaaf een Nederlandse uitvinding is, maar dat is niet het geval. De kaasschaaf is uitgevonden door Thor Bjørklund, een meubelmaker uit Noorwegen. Hij baalde ervan dat het niet goed lukte om met een mes een mooie plak van een kaas te snijden. Dunne plakken vond hij namelijk lekkerder, terwijl wat dunnere kaasplakjes ook voordeliger zijn, omdat je dan langer met een kaasstuk kunt doen. De Noren zijn blijkbaar net zo zuinig als de Nederlanders.

Als meubelmaker kwam Bjørklund op het idee om een houtschaaf zodanig aan te passen, dat deze gebruikt kon worden om er dunne plakjes kaas mee te schaven. Hij ontwierp een schaafmechanisme met een handvat eraan, die hij net zolang perfectioneerde totdat de plakjes van de juiste dikte waren. In februari 1925 vroeg Bjørklund patent aan op zijn uitvinding.

Het liep goed met de verkoop en al gauw was het een belangrijk Noors exportproduct. Ze werden vooral verkocht in de Scandinavische landen (Noorwegen, Denemarken, Zweden en Finland), Duitsland, Nederland, Frankrijk en Zwitserland. Frankrijk staat wel in dit rijtje maar toch weet ik zeker dat mijn Franse buren geen kaasschaaf in in de keukenla hebben liggen. Alhoewel, ik heb er op zijn verzoek eens eentje meegenomen voor buurman Patrice. Ieder voorjaar neem ik voor hem een paar kilo oude Stolwijkse boerenkaas mee, ik kan hem geen groter plezier doen. 

De kaasschaaf mag dan in Noorwegen uitgevonden zijn, de grootste kaasschaaf vind je in Zweden. In het kleine plaatsje Ånäset, in het noorden van Zweden, is een prachtig kunstwerk te vinden, dat bestaat uit twee enorme kaasschaven. Ze zijn zo’n 7 meter hoog en wegen samen 820 kilogram. De Zweedse regio waar deze jumbokaasschaven staan, noemt men daar ook wel het ‘Koninkrijk van de Kaas’. Wij Nederlanders zijn dus niet de enige kaaskoppen op de wereldbol.

Reacties

Sjoerd zei…
Laat ik dit nou net gisteren ook gelezen hebben. Maar je hebt gelijk, je zou verwacht hebben dat het een Nederlandse uitvinding zou zijn.
Judy zei…
Ik kan helemaal niet overweg met zo'n ding. Ik gebruik gewoon een mes.
Ik koop alleen plakjes
Jolande zei…
Wat een leuk verhaal, ik dacht ook dat de kaasschaaf uit Nederland kwam.
Wij hebben er eentje meegenomen naar de Azoren, maar de kaas die we daar eten krijg je er niet mee geschaafd, dus snijden we er gewoon plakjes van.
Lies zei…
Leuke blogpost!
'k Heb eentje in de keukenla.
Lie(f)s.
Janny zei…
Leuk dat er meer landen zijn waar kaaskoppen wonen! Ik heb juist graag wat dikkere plakken, dus gebruik meestal een mes.
In de weer zei…
Onze Franse vrienden hebben, sinds ze voor de eerste keer bij ons waren, ook een kaasschaaf.
Ik heb hier in de keukenlade één gewone kaasschaaf en een kaasschaaf waarmee je kunt raspen. Ook handig !
Wat een prachtige foto van die enorme kaasschaaf in het landschap! Ik eet overigens elke middag een boterham met kaas, die ik schaaf met de... kaasschaaf : )
Elizabeth zei…
Wat leuk..., en dat had ik zeker niet gedacht. We kregen een paar jaar geleden wèl een Noorse kaasschaaf van zoon en schoondochter toen ze terug kwamen uit Noorwegen.
Een boterham met kaas is mijn favoriet en ik kan ik de hele dag door eten...
bemar zei…
Leuke weetjes! Ik zou gedacht hebben dat het een Nederlandse uitvinding was.........
Emie zei…
Wat zouden we moeten beginnen zonder kaasschaaf? Ik gebruik hem zelfs voor het schillen van een grote zoete aardappel of een pastinaak. Nooit geweten dat het een Noorse vinding is.
Bertiebo zei…
Dit is ook weer zo'n ding dat (voornameliljk) Amerikaanse toeristen als herinnering meenemen. Net als de flessenschraper
Wat een leuk verhaal, en mooie plaatjes. Ik gebruik hem ook voor komkommer, soms voor pastinaak en winterwortel. En eentje om te raspen heb ik ook, een uitvinding vind ik dat. En alle kinderen kregen die ook mee toen ze op kamers gingen.