Doorgaan naar hoofdcontent

Boerenprotest

We wisten niet wat we zagen eind september toen we vanuit Frankrijk de Krimperwaard in kwamen rijden. Vanaf Krimpen aan den IJssel tot Bergambacht wat toch zo'n 15 km zal zijn stonden er omgekeerde vlaggen in de weilanden. Boerenprotest, wij vonden het wel ludiek.

Later las ik dat ze eerst langs de weg hadden gestaan maar die vlaggen zijn op last van de provincie weggehaald. Terwijl die daar nog mee bezig waren gingen de masten in eigen grond van de boeren er daar staan ze nu nog.

De foto heb ik van internet af gehaald, groter is hij niet beschikbaar. Er is weinig gelegenheid om langs die provinciale weg te stoppen om een foto te maken.

Minder ludiek vinden we dit. Bijna in de hele Krimpenerwaard vind je het terug. Een omgekeerde vlag geschilderd op lantaarnpalen en palen van verkeersborden. Dit is vandalisme, anders is het niet te noemen. En dit komt ten laste van de maatschappij en dat zijn wij allemaal. Fout dus!

Als je al bijna een halve eeuw tussen de boeren woont wil je begrip opbrengen voor hun situatie maar aan de andere kant valt niet te ontkennen dat het CO2 probleem enorm is en dat daar echt harde maatregelen voor nodig zijn. 

Deze twee vlaggen zagen wij van de week tijdens een wandelingetje. De boerenzakdoek met de omgekeerde driekleur. 

Ook zie je de boerenzakdoek in allerlei uitvoeringen gebonden aan voordeuren, hekken en hier zelfs aan een brug. Er wordt erg meegeleefd met de boeren in deze streek.

Ook ik sta er, zoals zoveel mensen, in een spagaat tussen. Dit is een oude polder, hier wordt al generaties lang geboerd. Aan de andere kant het CO2 probleem met een regering die naar oplossingen zoekt. Alhoewel ik moet opmerken dat dat niet altijd even charmant gebeurd.
 

Reacties

Sjoerd zei…
Wij hadden last van blokkades op onze vakantie in Drenthe. Ik vind dat ze er samen uit moeten komen,
Marthy zei…
Helemaal mee eens, Sjoerd.
Jolande zei…
Mooie foto's van een moeilijke kwestie.
Goed beschreven dit dilemma, Marthy! Ik hoop echt dat er een manier gevonden wordt die voor alle partijen acceptabel zal zijn. Maar in ieder geval moet er eerlijkheid en duidelijkheid zijn over de genomen en nog te nemen maatregelen en daar is tot nu toe niet altijd sprake van geweest. Dus ik begrijp de frustratie en de radeloosheid van de boeren heel goed.
Dat er iets moet veranderen is duidelijk. Dat de boeren in paniek raken begrijp ik ook. Laten we hopen, dat men tot een goede oplossing komt. Het zal tijd nodig hebben.
miekequilt zei…
Ik snap de boeren helemaal. Het lijkt of zij moeten boeten voor dit grote probleem. Maar die omgekeerde vlaggen, daar heb ik moeite mee.
johmar zei…
Een regering die met een goede oplossing komt? Moet bekennen dat ik daar een hard hoofd in heb. Het stikstof probleem word niet alleen door de boeren veroorzaakt dat zal toch iedereen met mij eens zijn. Ik vind het onteigenen van boeren wel een erg eenzijdige oplossing en zet er ook mijn vraagtekens bij of dat puur een stikstofvraagstuk is.
Emie zei…
Inderdaad, een groot dilemma. Er is naar mijn idee jarenlang met te weinig visie doorgemodderd, want dat het probleem er was, is al tijden bekend. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden en nu moet er veel drastischer worden opgetreden. Dat is voor veel boeren een harde dobber of ondoenlijk.
Judy zei…
Ik heb niet zo veel met die omgekeerde vlaggen. We weten al jaren dat er iets moet veranderen.
Elizabeth zei…
Je went aan het beeld met de omgekeerde vlaggen en op een gegeven moment zegt het je ook niet veel meer.
Maar het stikstofprobleem is natuurlijk wat anders, en een lastige kwestie ook.
Achteraf zeg je 'het boeren had nooit zo grootschalig moeten gebeuren en we hadden de boeren een eerlijke prijs moeten geven voor producten'...
Maar het nu vlot trekken en oplossen is niet eenvoudig.
Toch vind ik dat de industrie en het vliegverkeer ook aangepakt moeten worden!
In de weer zei…
Het is niet zo dat het iets van de laatste tijd is, we weten dit allemaal al jaren en jaren.
Wij hebben bewondering voor de biologische boeren, die jaren geleden al begrepen dat het niet langer zo door kan gaan.
Wij proberen dan ook zoveel mogelijk biologische producten te kopen, al snappen we wel dat dit niet voor iedereen mogelijk is.
Janny zei…
Het is inderdaad een groot probleem, ik snap de boeren wel, maar er zal iets moeten veranderen. Maar of er een oplossing komt waar alle partijen mee kunnen leven, ik moet het nog zien.