Doorgaan naar hoofdcontent

Het Schip

In het begin van de 20e eeuw werd de woningwet aangenomen, daarvoor bouwde men maar raak met als gevolg veel krotten, kelder- en zolderwoningen. Overheid en woningbouwverenigingen sloegen de handen ineen om samen de eerste moderne sociale woningen neer te zetten. Arbeiders hadden ook recht op een mooie leefomgeving, vond men. Architecten kregen de kans om te experimenteren met een vormenrijke en creatieve bouwstijl. De Amsterdamse School was geboren.

Michel de Klerk is de architect van één van de meest spectaculaire gebouwen die de school heeft voortgebracht: Het Schip uit 1921. Het is een van de drie blokken arbeiderswoningen in de Spaarndammerbuurt die zijn ontworpen door deze architect.

Nadat we door een poort uit het Zaanhof waren gelopen kwamen we uit bij de toren van Het Schip. Jaren geleden had ik hier al eens gefotografeerd en ik verheugde me op het weerzien omdat ik het een prachtig gebouw vind. De toren is puur decoratief.

Al die vormen waren natuurlijk niet altijd even practisch en het uitbundige metsel werk moet denk ik een beproeving geweest zijn voor metselaars.


De architect had aandacht voor alles: van de vorm van het gebouw en de gevels tot het lettertype van de huisnummers en het meubilair aan toe.

Het gebouw is verrijkt met sculpturen in baksteen.


Alle ramen in het gebouw zijn prachtig vormgegeven. 


We zijn het hele gebouw rond gelopen, je raakt niet uitgekeken, er is zoveel moois aan te zien.

De blokken werden in de periode 1914-1921 gebouwd. De woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en waren 'paleizen voor de arbeiders'. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving van arbeiderswoningen. 

Ook een postkantoor was onderdeel van het blok. Nadat het postkantoor in 1999 werd gesloten, was hier vanaf 2001 t/m 2016 het Museum Het Schip gevestigd. Sinds juli 2016 is ook het schoolgebouw dat onderdeel is van het bouwblok na verbouwing in gebruik genomen als museumgebouw,

In het blok arbeiderswoningen naast Het Schip zagen we een deur met deze tekst er boven. Een badhuis was al heel wat in die tijd maar men hield daar nog wel mannen en vrouwen gescheiden. Het is tenslotte wel een eeuw geleden dat dit werd gebruikt.

Reacties

Bertiebo zei…
Die laatste foto...andere tijden
miekequilt zei…
Die eerste foto is werkelijk prachtig. Nee, zo wordt helaas niet meer gebouwd. Gelukkig bestaan deze woningen nog en ben jij er om al dat moois voor ons op de foto te zetten!
Sjoerd zei…
Ik ben een fan van het Schip. en vind het een van de mooiste ontwerpen in Nederland.
John zei…
Je zou er maar wonen, in dat prachtige schip. Ik vind het geweldig.
In de weer zei…
Wat is dat mooi Marthy, wat een prachtige wandeling ook, zoveel te zien !
Marthy zei…
Helemaal met je eens, Sjoerd!
Jolande zei…
Wat mooi allemaal.
Judy zei…
Geweldig! Ik ben groot fan!
Janny zei…
Wat een prachtig gebouw, je kijkt je ogen uit!
Het blijft prachtig, ook van binnen!
Lijkt mij geweldig om eens in echt echt te zien. Voorlopig ben ik al blij met jouw mooie foto's. Dank je wel.
Emie zei…
Van meerdere kanten al over deze wijk gehoord en gezien maar nog nooit geweest. Wat een visie zit daar achter, geweldig. Als ik nog eens tijd over heb...
Mevrouw W. zei…
Erg mooi! Ik vind het een prachtige bouwstijl.
Ger zei…
Wat zal het een verademing geweest zijn in die tijd voor de mensen die daar woning toegewezen kregen.
En nog altijd is de bouwstijl geliefd aan reacties te zien.
Lies zei…
Heel mooi wonen, toen..., nu...!
Lie(f)s.
bemar zei…
Mooie bouwstijl met die ronde vormen. Een badhuis, kun je je niet meer voorstellen.....