In het begin van de 20e eeuw werd de woningwet aangenomen, daarvoor bouwde men maar raak met als gevolg veel krotten, kelder- en zolderwoningen. Overheid en woningbouwverenigingen sloegen de handen ineen om samen de eerste moderne sociale woningen neer te zetten. Arbeiders hadden ook recht op een mooie leefomgeving, vond men. Architecten kregen de kans om te experimenteren met een vormenrijke en creatieve bouwstijl. De Amsterdamse School was geboren.
Michel de Klerk is de architect van één van de meest spectaculaire gebouwen die de school heeft voortgebracht: Het Schip uit 1921. Het is een van de drie blokken arbeiderswoningen in de Spaarndammerbuurt die zijn ontworpen door deze architect.
Nadat we door een poort uit het Zaanhof waren gelopen kwamen we uit bij de toren van Het Schip. Jaren geleden had ik hier al eens gefotografeerd en ik verheugde me op het weerzien omdat ik het een prachtig gebouw vind. De toren is puur decoratief.
Al die vormen waren natuurlijk niet altijd even practisch en het uitbundige metsel werk moet denk ik een beproeving geweest zijn voor metselaars.
De architect had aandacht voor alles: van de vorm van het gebouw en de gevels tot het lettertype van de huisnummers en het meubilair aan toe.
Het gebouw is verrijkt met sculpturen in baksteen.
Alle ramen in het gebouw zijn prachtig vormgegeven.
We zijn het hele gebouw rond gelopen, je raakt niet uitgekeken, er is zoveel moois aan te zien.
De blokken werden in de periode 1914-1921 gebouwd. De
woningen werden verhuurd door woningcorporatie Eigen Haard en waren 'paleizen
voor de arbeiders'. Niet eerder was er zoveel zorg besteed aan de vormgeving
van arbeiderswoningen.
Ook een postkantoor was onderdeel van het blok. Nadat het postkantoor in 1999 werd gesloten, was hier vanaf
2001 t/m 2016 het Museum Het Schip gevestigd. Sinds juli 2016 is ook het schoolgebouw dat onderdeel is van het
bouwblok na verbouwing in gebruik genomen als museumgebouw,
In het blok arbeiderswoningen naast Het Schip zagen we een deur met deze tekst er boven. Een badhuis was al heel wat in die tijd maar men hield daar nog wel mannen en vrouwen gescheiden. Het is tenslotte wel een eeuw geleden dat dit werd gebruikt.
Reacties
En nog altijd is de bouwstijl geliefd aan reacties te zien.
Lie(f)s.