Van Buiksloot naar het Noordzeekanaal

Vandaag het laatste deel van onze wandeling van afgelopen zaterdag in Amsterdam-Noord. In dit stukje in de Buiksloterhampolder zijn alle wegen en pleinen vernoemd naar bloemdragende planten en kruiden.

We liepen niet alleen door wijken met huizen, regelmatig pakten we ook een stukje groen mee zoals hier waar we het bruggetje over gingen en door een parkje liepen.

Dit is de Buiksloterdijk die net als de Nieuwendijk vroeger aan het IJ lag. En ook hier die prachtige kapiteinshuizen. We volgden deze dijk die grotendeels aan twee kanten bebouwd is een paar kilometer. Er kwam geen eind aan, we twijfelden al of wel goed zaten.

Het torentje van de Buiksloterkerk. Deze hervormde kerk is in 1609 gebouwd op de resten van een oudere rooms-katholieke kapel.

We gaan verder op de Waterlandse Zeedijk en zien de gemalen Kadoelen aan de overkant van het water liggen. Voor 1875 stonden hier twee windmolens om het water uit Waterland naar IJ en Noordzee kanaal te pompen. In 1875 kwam er een gemaal voor in de plaats, links op de foto dat na 1987 in onbruik raakte door de bouw van het nieuwe gemaal.

Het Zonnehuis staat in het centrum van tuindorp Oostzaan waar in 1921 de eerste bewoners naar toe verhuisden. Dit buurthuis paste in de socialistische filosofie dat de arbeiders een gezond verenigingsleven moesten hebben en in aanraking moesten komen met cultuur.

We steken een grote kruising over en lopen rechtdoor tot vlak voor het Noordzee kanaal.  Hier rond de NDSM werf vliegen de nieuwe appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond.  Met 20 kilometer in de benen hebben we geen fut meer om bij de oude Scheepsbouwloods een kijkje te gaan nemen en wat foto's te schieten. Een andere keer maar weer.

We lopen naar de pont die al vol stroomt met mensen, lopend of met de fiets. Ongelooflijk hoe druk het hier is. Na een mooi tochtje over het IJ nemen we op het Centraal Station de trein naar Gouda Goverwelle waar onze auto staat. We hebben dik genoten van deze tocht en kijken al uit naar de volgende. 

Reacties

Judy zei…
Dat was een interessante en mooie wandeling! Jee, die rode flat... ik zie dat de kozijnen ook rood zijn, daar moet je je interieur wel op aanpassen.
Sjoerd zei…
Wat een foeilelijk gemaal hebben ze daar naast dat mooie oude gemaal neergezet. Het past daar gewoon niet. Daarnaast kunnen me die appartementen wel bevallen. Trouwens de hele wandeling vond ik wel verrassend.
Weer zo'n flinke tippel! Het blijft toch een interessant gebied daar.
John zei…
Die 20 kilometer was de moeite waard. Dat nieuwe gemaal is echt een lelijk ding. Maar ja, als het maar werkt.
Emie zei…
Wat een contrasten weer, dat maakt deze wandeling wel heel bijzonder. Twintig kilometer, dat vind ik echt wel een hele tippel!
Bertiebo zei…
Zo leuk, ik herken echt alles. Wat maakte je orachtige foto's!
miekequilt zei…
Wat een prachtige wandeling. Ik vond het heerlijk om met jullie mee te wandelen want het is echt leuk om zoveel moois te zien. Dank voor alle mooie foto's.
Mevrouw W. zei…
Mooi hoor! Een stukje Amsterdam dat ik niet ken. Wij zijn alleen een paar keer vanuit de binnenstad het IJ overgestoken om bij Loetje te eten.
Jolande zei…
Dat was een hele mooie wandeling.
Ze zeggen mooi rood is niet lelijk, maar die flat vind ik echt niet mooi, maar het is wel iets om op een foto te zetten.
Lies zei…
Hoe mooi daar...!
Lie(f)s.
Precies op het juiste moment afgedrukt bij de rode flat, de man met de rode jas past er echt bij. En wat een mooie plaatjes van een mooie wandeling. Dank ej wel.