Deze etappe van 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam' is geen stadswandeling meer te noemen maar toch wandelden we voor het grootste deel op Amsterdams grondgebied, door Waterlandse dorpjes waar de tijd heeft stilgestaan.
In 1921 werd deze 'achtertuin van Amsterdam' geannexeerd en velen vroegen zich af wat de hoofdstad met dit achtergebleven gebied moest beginnen. Voor een deel van het grondgebied, tegen de gemeente Broek in Waterland aan vond men een bestemming, ik kom daar later op terug, nu maar eerst aan de wandel.
We begonnen vanaf het eindpunt van de vorige etappe weer terug naar Ransdorp te lopen waar we al geweest waren. Dit kon niet anders, niet overal in dit uitgestrekte poldergebied staat een bushalte. Deze prachtige gevelsteen van de Waterlandse Unie zit op het voormalige stadhuis van Ransdorp.
Tegenover het oude stadhuis, hier van de achterkant gefotografeerd, staat de kerk met de stompe toren. Het verhaal gaat dat er geen geld meer was om er een torenspits op te bouwen.
Deze vier huisjes van klein tot groot vond ik zo leuk, dat moest even op de foto.
Gelukkig, drink- en eetlokaal het Schoolhuis in Holysloot was open, de enige mogelijkheid om koffie te drinken op de hele route. De eerste keer dat we hier kwamen was in februari 2012 toen we een etappe van het Trekvogelpad liepen. De polder was wit en overal werd geschaatst, we we kwamen over het ijs Holysloot binnen lopen en dronken in het Schoolhuis wat warms en 's avonds hebben we er lekker zitten eten. Slapen deden we bij de vader van de eigenaresse in een prachtig houten huis in de bedstee. Het was een unieke dag, we hebben het er nog vaak over. Later hebben we tijdens het lopen van het Zuiderzeepad ook nog een keer Holysloot aangedaan en natuurlijke net als nu koffie gedronken met eigengebakken taart.
Ook in Holysloot prachtige houten huizen. In alle kleine dorpjes die we passeerden lagen de wegen opengebroken voor het vervangen van het riool, elektra- en gasleidingen.
Dwars door drassige weilanden met zicht op het Uitdammer Die liepen we soppend richting de dijk van Markermeer.
Men is bezig de Markermeerdijken te versterken, rechts van ons hoorden we het water tegen de dijk klotsen.
Via de dijk liepen we door het dorpje Uitdam en daarna links de polder weer in, richting Amsterdam.
Hier liepen we aan de anderen kant van het Uitdammer Die met op de achtergrond de huizen van Uitdam. Een 'die' is een kreek die we vanaf Holysloot helemaal rond gelopen zijn.
We zijn nog niet aan het eind van deze etappe, morgen ga ik nog even verder.
Reacties
Wat een leuke locatie !
Lie(f)s.
Fijn dat er toch een gelegenheid was om koffie te kunnen drinken.