Langs het IJ

Ik zei het al, dit traject uit het boekje Wandelen buiten de Binnenstad van Amsterdam was heel afwisselend. Zo liepen we  door de straten en over pleinen van Vogeldorp en vijf minuten later liepen we langs het IJ. Als je de foto even vergroot door hem aan te klikken kun je rechtsboven de overkapping van het Centraal Station zien.

Had ik ook al gezegd dat het zulk mooi weer was, het leek wel voorjaar. Er stonden banken daar langs het IJ en dat was een mooie gelegenheid om een boterhammetje te eten en even te genieten van de langsvarende boten. Deze knoeperd was prachtig om te zien maar waar al dat imponerende gedoe daar bovenop dat dek voor diende kan ik jullie niet vertellen. 

Hier staken we de sluis in het Noord-Hollands kanaal over.

En vlak daarna liepen we onderlangs de A'DAM Toren met bovenin een ronddraaiend restaurant. Dit was voorheen de Shell-toren.

Heel apart, dit wolkendek boven de toren wat langstrok. Deze foto en de foto hierboven en hieronder zijn kort na elkaar genomen.

Het Filmmuseum in het Vondelpark verhuisde in 2012 naar dit opvallende gebouw aan het IJ. In dit nieuwe Eye Filminstituut Nederland vindt men de grootste filmbibliotheek van Nederland. 

Het gebouw ziet er van alle kanten anders uit wat het natuurlijk zo prachtig maakt maar omdat het aan het water ligt kan je er niet overal bijkomen om te fotograferen. Het is een populaire locatie geworden om er een drankje te drinken en te genieten van het uitzicht over het IJ. Het was er dan ook druk.

Reacties

John zei…
Dat is nogal een modern gebouw zeg. Ik weet niet of ik het mooi of lelijk vind. Wolken.. Ze zijn altijd mooi.
Sjoerd zei…
Hele mooie foto's Marthy
Anoniem zei…
Er staat een kraan ín het ruim van het schip. Gewoon als lading. Omdat die van de ene plek naar de andere moet. Dat gaat zo gemakkelijk dan over de weg. Google gewoon op binnenvaart schip de Wantij om te zien hoe die er leeg uit ziet. Dan liggen ze hoger op het water.
'Mijn' bioscoop prominent in beeld!
Emie zei…
Die afwisseling in omgeving maakt deze wandeling wel heel aantrekkelijk!
Judy zei…
Wat een mooie afwisselende wandeling! De foto's zijn prachtig! En het weer ook!
Marthy zei…
Bedankt Anoniem voor de informatie, een mens is nooit te oud om te leren. Ik heb even gegoogld, wat een groot ruim heeft zo'n schip. Daar gaat die grote kraan wel in. Leuk om te weten.
Edward McDunn zei…
Mooie foto's hoor, vooral de eerste vind ik heel knap gedaan.
KnutzEls zei…
Een stevige en afwisselende wandeling.
Janny zei…
Mooie foto's, onze oudste zoon woont daar in de buurt, maar het Eye had ik nog niet gezien.
Lies zei…
Amai, veel gezien!
Lie(f)s.
Margriet zei…
Jullie zijn flink aan het stappen, heerlijk hoor!
Jolande zei…
Prachtige foto's vooral die van het voormalige Shell gebouw.
Ik had ook al even gegoogled op Wantij.
Hier komen regelmatig grote (container) schepen voorbij en dan kijken we ook altijd even hoe of wat en van waar naar waar ze gaan.