Doorgaan naar hoofdcontent

Kleed erover

Ik las op de scheurkalender die we gisteren kregen het verhaal over wat oudere mensen die een televisietoestel kochten, iets wat van hun gereformeerde geloof eigenlijk niet mocht. Maar, ze legden er wel een kleedje overheen. Uiteraard niet wanneer ze keken. Maar de rest van de tijd wel. Stel je voor dat er onverwacht mensen van de kerk op bezoek kwamen en dat die de televisie zouden zien. Dat kon natuurlijk niet.

Voor ons is dit verhaal niet vreemd, wij wonen in een behoudend christelijk dorp en dit kwam voor. Maar tegelijkertijd dacht ik aan onze oude buurman Raymond  in Le Serret. Hij is helaas al jaren dood, we waren goede vrienden met hem, maar ook hij en zijn vrouw hadden een kleedje over het televisietoestel. Niet omdat hij gelovig was maar hij betaalde uit zuinigheid geen kijkgeld. Dat kleedje was overbodig moeite natuurlijk want een ambtenaar zou het nooit in zijn hoofd halen om te komen controleren in dat gehucht van ons.
 

Reacties

Judy zei…
Leuk verhaal! Ja, dat herinner ik me ook: kleedje over de tv. Maar meer omdat ze het ding niet mooi vonden om naar te kijken als ie uit stond.
Emie zei…
Wat een mooie foto, echt iemand die vergroeid lijkt met zijn omgeving.
Elizabeth zei…
O heerlijk, ja ... zo ging dat!
Wat een mooie foto van die man...
Sjoerd zei…
Een mooie foto, het kleedje over de tv kan ik me nergens van herinneren.
Marthy zei…
Dat is niet zo vreemd Sjoerd, jij hebt altijd in het katholieke zuiden gewoond, daar werd het mensen niet verboden om een televisie in huis te hebben.
anja zei…
Ik ben opgegroeid in de Bible Belt, ja hoor, dat kleedje herken ik. Het komt eigenlijk nog steeds voor, maar in een andere vorm: tv mag men nog altijd niet in huis hebben staan, maar een computer/laptop is wel toegestaan. Uitleg is dat je op tv "verleidingen" te zien kunt krijgen die je wellicht niet kunt weerstaan. Tja, op het wereldwijdeweb kun je die blijkbaar niet tegenkomen....

Erg mooie foto van een man die vergroeid was met zijn omgeving!
In de weer zei…
Leuke kalender lijkt me, schitterend dergelijke verhaaltjes en wetenswaardigheden.
miekequilt zei…
Wat een leuk verhaal. Alsof niemand zou weten dat er een tv o der dat kleedje stond. Ik weet dat er quilters zijn die een mooie quilt over de tv hangen omdat ze de tv niet mooi vinden. Maar nu vraag ik me af of het ook is omdat er geen tv in huis mag. Ik hoorde dat nl alleen maar in een zeer gelovig deel van Nederland.
Waar zo'n scheurkalender al niet toe leidt. Met zo'n prachtfoto nog als kers op de taart!
Lies zei…
En het gebeurt...
Lie(f)s.
KnutzEls zei…
Wij kozen dit jaar ook voor deze kalender. Er komen vast wel blogjes van mij.
Jolande zei…
Wat een grappig verhaal. Ik kom ook uit een gereformeerde familie, maar iedereen had gewoon een tv, zonder kleedjes :-)
bemar zei…
Grappig verhaal van de buurman. Ik ken het ook van vroeger, de tv in een kast achter deurtjes voor als de dominee langs kwam....