Veel Amsterdammers vonden tot voor kort de overzijde van het IJ echt geen Amsterdam maar dat begint te veranderen. De vestiging van filmmuseum Eye, de toren A'dam, de populariteit van het gebied rond de NDSM-werf en niet te vergeten de tuindorpen waar het tegenwoordig hip wonen is hebben er voor gezorgd dat de ponten naar Noord steeds drukker worden.
In de strijd tegen de woningnood kwam begin 20e eeuw Amsterdam Noord in beeld. De socialist Arie Keppler, inspecteur van de Bouw- en Woningtoezicht pleitte voor vriendelijke laagbouw en door zijn invloed werd de nieuwbouw steeds dorpser van aard.
We begonnen dit traject vanaf bushalte Beemsterstraat, vlak voor tuindorp Nieuwendam. Dit wijkje met zijn mooie poortgebouwen kreeg in 1926 zelfs internationale aandacht.
De bebouwing in deze en andere tuinsteden is ontworpen in een soberder, landelijke variant van de Amsterdamse School.
Na het tuindorp komen we op de Nieuwendammerdijk waar in de mooie woningen in de 18e en 19e eeuw veel gepensioneerde kapteins woonden die toen nog konden genieten van het uitzicht op het IJ.
Vogeldorp, het oudste tuindorpje werd gebouwd in 1918 om snel iets te doen aan de ergste woningnood. De woningen zouden na 7 jaar weer worden afgebroken maar dat is nooit gebeurd.
Zo'n leuk detail, boven ieder huis hangt een vogelkastje.
Per woning kostte de bouw gemiddeld 3.780 gulden. De woningen werden niet onderheid, maar gebouwd op betonplaat. Er werd ook een badhuis gebouwd waar vrouwen en mannen afwisselend konden douchen.
Ondanks de goedkope bouw was er veel aandacht voor schoonheid, kijk maar eens naar dit mooie metselwerk.
Prachtige details zijn opgenomen in de bouw. Wij houden van deze stijl en terwijl we dit stonden te bewonderen knoopte een oudere man met een fiets een gesprek met ons aan. Hij vond het leuk dat ik al dat moois stond te fotograferen en vertelde het een en ander over de wijk.
Als laatste deze foto van een gevelsteen met als opschrift: Op 't Zwanenplein.
Wij hebben ontzettend genoten van deze dag. Een heel afwisselende route waarbij we veel moois hebben gezien. Veel foto's genomen dus wordt vervolgd.
Reacties
ken de NDSM alleen uit de tijd dat ik op zondag met de trein vanuit het zuiden naar Amsterdam ging om mijn toen nog verloofde te bezoeken die bij de Koninklijke Marine diende en overdag toezichthouder was op het in aanbouw zijnde fregat Hr.Ms. Tjerk Hiddes(1967)
Hij sliep in de Marine kazerne en later wat hij “het paleis”noemde(‘s Lands Zeemagazijn 17e eeuws gebouw)wat later Het Scheepvaart museum geworden is aan Kattenburgerplein.
Later toen het schip proef ging varen mocht hij bij hoge uitzondering
voor enkele maanden bijtekenen om dat ook nog mee te maken.
Jij maakte er een mooie wandeling en geweldig om te zien hoe het nu allemaal een heel andere functie gekregen heeft en het gelukkig niet tot aan de grond afgebroken is.
maar "the eye " heb ik wel bezocht
prettige avond
Prachtige wandeling weer!
Lie(f)s.
Dat poorthuis vind ik geweldig.