Doorgaan naar hoofdcontent

Hoge Luchten en Dolle Mina's.

Samen met blogvriendin Emie heb ik de tentoonstelling Hoge Luchten in Museum Gouda bekeken. De tip over deze tentoonstelling lazen we bij blogvriendin Bettie die er over schreef. Zij is vrijwilliger suppoost bij het Westfries Museum in Hoorn en van haar leren we nog weleens wat over schilderkunst. Leuk hoor, die blogwereld, je pikt veel op van elkaar.

De tentoonstelling bestaat uit veertig schilderijen uit het Rijksmuseum, aangevuld met enkele werken uit de eigen collectie van Museum Gouda. Samen schetsen ze een beeld van drie eeuwen stadse vrijheden en vergezichten.

Dit is wel het pronkstuk uit de collectie, ook al omdat het toendertijd nogal wat opzien baarde. De door Nicolaas Baur geschilderde voorstelling Schaatswedstrijd voor vrouwen op de Stadsgracht in Leeuwarden. De kunstenaar was erbij op 21 januari 1809 toen deze wedstrijd tussen 64 ongetrouwde vrouwen op Friese doorlopers plaatsvond. 

Ongetrouwde vrouwen, in die tijd? De wedstrijd trok veel bekijks en dat is te zien aan al die toeschouwers op de kant. De vrouwen hadden hun jakjes uitgedaan om makkelijker te kunnen bewegen en die rokken waaiden natuurlijk op. Echt een geweldig schilderij, Dolle Mina's op de schaats.

Dit gezicht op Dordrecht laat goed zien wat de naam van de tentoonstelling inhoudt. Schilders door de eeuwen heen werden geinspireerd door de Hollandse stapelwolken.

Dit schilderij van de scheepstimmerwerf 'D'Hollansche Tuin' op het Bickers Eiland in  Amsterdam vond ik erg mooi. Op twee houten boten worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De schilder is Pieter Godfried Bertichen en het werd in 1823 geschilderd. Het is zo gedetailleerd, het zou bijna een foto kunnen zijn. Als je er voor staat zie je steeds weer wat anders.

Reacties

Judy zei…
Prachtige schilderijen, ik las er inderdaad op andere blogs al over. Vooral die dolle mina's op de schaats!
Sjoerd zei…
Mooi hoe bloggers elkaar inspireren.
John zei…
Ik denk dat ongetrouwde vrouwen van alle tijden zijn. Of ze toen ook al dolle mina's genoemd werden.. ? :)
Juist die wolkenluchten lijken mij het moeilijkste om te schilderen. Het op de foto zetten is soms al lastig, dan zie je niet helemaal terug op de foto wat je in de lucht ziet/zag. Prachtige tentoonstelling.
Bertiebo zei…
Ik ga zelfs nog een keer kijken, in Gouda. Zo mooi vond ik de tentoonstelling. Het zal er amders zijn dan bij ons. Maar ja, dat kan helaas nog wel even duren
Edward McDunn zei…
Werkelijk prachtig hoor, de "Dolle Mina's" stelen de show.
In de weer zei…
Mooi die schaatspret en de luchten !
Prachtig weergegeven door de schilders en door jou !
Emie zei…
De tentoonstelling is prachtig ingericht en ik hoorde van een zaalwacht er er zelf avonden waren waarbij alleen kaarslicht was. Dat lijkt je helemaal te gek.
KnutzEls zei…
Binnenkort gaan we ook kijken.
willy zei…
dolle mina's in die tijd.

prachtige werken


en zo inspireert men elkaar

prettig weekend Marthy
miekequilt zei…
Hier gaan we zeker heen. Want jullie hebben me helemaal enthousiast gemaakt.
Fijn weekend!
Prachtige tentoonstelling, die ik moet onthouden om te bezoeken.