Doorgaan naar hoofdcontent

Monsignor Hugh O'Flaherty

Deze muurschildering merkte ik op in het plaatsje Killarney in Ierland, het was om de hoek van de straat waar we een Bed & Breakfast hadden. Op het zwarte plaatje onder de muurschildering stond te lezen dat deze Monsignor Hugh O'Flaherty een oorlogsheld was uit de Tweede Wereldoorlog. Dat vroeg om nader onderzoek. 

Hugh O'Flaherty (28 februari 1898 - 30 oktober 1963) was een Ierse katholieke priester, hoge ambtenaar van de Romeinse Curie en een belangrijke figuur in het katholieke verzet tegen het nazisme. Hij organiseerde, zonder te wachten op de toestemming van zijn superieuren en van paus Pius XII, een heel netwerk om, gebruikmakend van de neutraliteit van het Vaticaan, 6.500 geallieerde soldaten en Joden te redden. Zijn vermogen om de valstrikken van de Duitse Gestapo en Sicherheitsdienst (SD) te ontwijken, bezorgde O'Flaherty de bijnaam "De Scarlet Pimpernel van het Vaticaan". Tijdens de val van Rome beschermt hij de vrouw en twee kinderen van SS-Obersturmbannführer Herbert Kappler. Deze Kappler was hoofd van de Gestapo in Rome, een gruwelijke man die voortdurend op zoek was naar O'Flaherty.

Er is een boek over deze Ierse oorlogsheld geschreven, The Vatican Pimpernel en er is een film gemaakt. En nu zie ik ook dat er eind januari weer een boek over deze episode in de Tweede Wereldoorlog verschijnt, My Father's House van Josep h O'Conner.

Al met al een muurschildering met een achterliggend verhaal kan je wel zeggen.

Reacties

Judy zei…
Wat een mooi verhaal achter deze mural. Goed dat je het hebt uitgezocht.
Bertiebo zei…
Mooi om te lezen.
Sjoerd zei…
Zo leer je nog eens wat...
miekequilt zei…
Mooi met dat rood en paars. En een mooi levensverhaal.
Edward McDunn zei…
Interessant hoor, mooi dat je dit hebt uitgezocht.
In de weer zei…
Een pracht van een verhaal.
Wat waren er toch veel moedige mensen in die vreselijke tijd.
Janny zei…
Mooi om de achtergrond te leren van zo'n mural.
Emie zei…
Wat een mooie muurschildering met de man in kleur en de achtergrond in zwart-wit. Mooi verhaal.
Jolande zei…
Dat was dus een leerzame mural.