Doorgaan naar hoofdcontent

Oud-West

Voor de vierde keer gingen we gisteren op stap met de  routegids 'Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam'. Hoewel het zonnig weer was voelde het heel koud aan met de wind die vanaf het IJ kwam. Direct vol in het zicht stond daar het Pontsteigergebouw. In 2018 trokken de eerste bewoners in de dure appartementen. De vier penthouses op de bovenste verdieping schijnen door een Amsterdamse horecaondernemer in één keer voor 16 miljoen te zijn gekocht en met mooie winst weer doorverkocht.

Over de Willemspoort schrijft een anonieme auteur in 1844:  'Als men met den spoorwegen te Amsterdam komt ontwaart uw oog een lomp gebouw dat door een toeval daar schijnt nedergeworpen te zijn'.

Na de Willemspoort lopen we de negentiende-eeuwse gordel in. Deze wijken zijn ontstaan op basis van het uitbreidingsplan van ingenieur Jan Kalff uit 1877. 

Net zoals in de tuindorpen is hier veel mooi metselwerk te zien. Arbeidsuren waren niet duur in het begin van de vorige eeuw. De woningblokken zien er na al die jaren nog heel goed uit.

Het Zaanhof met het opvallende gele schilderwerk en houten topgeveltjes. Het is dorpser dan de meeste gebouwen die we tot nu toe aan deze kant van het IJ hebben gezien.

De twee poortgebouwen zien er bijna middeleeuws uit. De schoonheidscommissie vond dit complex eigenlijk veel te luxueus voor arbeiderswoningen.


Met bewondering staan we te kijken naar de details. Deze tegelplateaus bijvoorbeeld met die mooie randjes er omheen.


Ongelooflijk, gebouwd als arbeiderswoningen werd er voor dit soort sierdetails gewoon nog tijd gemaakt. De sociale huurwoningen van tegenwoordig krijgen deze aandacht niet. Onmogelijk, het zou veel te kostbaar zijn.

Reacties

Bertiebo zei…
Grappig, die opmerking over de Willemspoort. En inderdaad al die details, je blijft kijken.
John zei…
Alles was toen goedkoper. Arbeidsuren, maar ook grondstoffen. Tegenwoordig wordt er niet meer zo gebouwd nee. Best jammer eigenlijk.
Judy zei…
Echt prachtig, al die details! En dan dat gebouw op de eerste foto...
In de weer zei…
Wat een opmerking zeg, van de schoonheidscommissie

Prachtig Marthy al dat mooie metselwerk en al die details die je laat zien.
Mooie en interessante wandeling! Leuk om al die details te zien.
We volgen op dit moment de serie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen', gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke. Erg leuk en interessant om te zien hoe er vroeger gebouwd werd.
Emie zei…
Wat een ontzettend leuke wandeling en route is dat toch. Leuk dat je dit met ons deelt.
Charlie zei…
Wat heb je ons weer mee laten genieten van deze wandeling door Amsterdam met (voor mij) onbekende prachtige plekken! Oh als er nu nog zo gebouwd zou kunnen worden!
Sjoerd zei…
Door dat schoon metselwerk ziet het er in ieder geval heel luxueus uit. Mooie gebouwen zijn het zeker.
Jolande zei…
Wat zou die onbekende auteur wel gezegd hebben over het gebouw op de eerste foto als hij dat had kunnen zien :-)
En inderdaad wat een prachtige details op de andere woningen.
Edward McDunn zei…
Mooi om te zien, in het Het Zaanhof, zou ik wel willen wonen.
Anoniem zei…
je hebt ons ook enthousiast gemaakt, ik kocht het boekje ook en we liepen de eerste etappe al. ga het ook cadeau geven aan Amsterdamse familieleden, die kennen vast niet alle buurten even goed. Vindt het wel lange stukken, maar met zoveel OV in de buurt is daar wel een mouw aan te passen.
Drenthegirl zei…
Interesting..the Dutch and their brickwork! My grandparents immigrated from NL and though they lived in a wooden house here, all their sons, my father included, insisted on brick houses!
Janny zei…
Prachtig al die verschillende bouwstijlen, en dan ie mooie details!
willy zei…
een interessante architectuur wandeling

de prijzen bij het eerste gebouw zijn bijna onmogelijk

maar er is blijkbaar een markt voor

prettige dag

ps: als je bij mij reageert zit er een foutje in de URL
Elizabeth zei…
Echt een prachtig stukje Amsterdam, en wat heb je er weer mooie foto's van gemaakt!
Ger zei…
Weer zo’n interessante wandeling met mooie foto’s.
Door mijn reumatische aandoening zal ik dat nooit meer kunnen belopen maar ik doe dat op andere manier.
Ga er over lezen na het bekijken van jou blogpost en kwam hier:https://historiek.net/de-zaanhof-amsterdam-geschiedenis/136018/
veel antwoorden op mijn vragen tegen.
De heren die destijds aan deze projecten gewerkt hebben, die hebben het goed begrepen,het was juist de bedoeling dat het een geheel andere uitstraling zou krijgen dan de dichtopeengepakte,monotoon uitziende blokken van vier woonlagen gebouwd buiten het centrum van Amsterdam.
Ben deze hofbouwstijl wel vaker tegen gekomen in NL,ik bracht er mijn kindertijd door maar helaas heeft dat alles plaats moeten maken voor lelijke te dure nieuwbouw.

Bedankt voor het delen, Marthy,
ik kwam de middag weer leuk door binnenshuis
Wat is het toch een interessant gebied. En die Spaarndammerbuurt is de top!
KnutzEls zei…
Dat is toch een genot, zulke mooie architectuur.
Lies zei…
Heel mooie verscheidenheid!
Lie(f)s.