Doorgaan naar hoofdcontent

Verder op reis

We gingen gisteren op verjaardagsvisite bij mijn jongere zus en behalve een klein cadeautje ging er een flinke tas met boeken mee. Zij houdt net als ik erg van lezen en we ruilen regelmatig. Soms wil ik een boek nog wel eens terug hebben maar dat komt niet vaak voor. Ik heb geen grote boekenkast meer in dit huis en boeken in dichte kasten stoppen heeft geen zin vind ik. Deze boeken komen overal vandaan en gaan nu weer verder op reis, dat is een mooi idee. 

Het boek Papegaai over de IJssel van Kader Abdolah vond ik een paar weken geleden in een minibieb en op de achterflap las ik dat het verhaal begint in een paar oer-Hollandse protestantse dorpen langs de IJssel waar voor het eerst vreemdelingen komen wonen. Wij wonen hier in Stolwijk ook vlak bij de IJssel, wel in een ander deel van Nederland maar in een gelijksoortig dorp. 

De bewoners in die dorpen hebben nog nooit één asielzoeker gezien en die eerste vreemdelingen waren een schok en daarna een bezienswaardigheid. En zo ontstaat de Nederlandse multiculturele samenleving. In Papegaai vloog over de IJssel gaat de schrijver alle problemen, taboes en botsingen tussen culturen niet uit de weg. Integendeel. Hij brengt ze juist in beeld. Moslim-extremisme, homoseksualiteit en vrije liefde, communicatieproblemen, zelfmoord, intolerantie en de eerste kinderen uit gemengde relaties die tussen twee culturen in op moeten groeien.

De roman speelt in de jaren tachtig. De stroom van asielzoekers neemt toe en de mentaliteit ten opzichte van de nieuwkomers verandert. Hoewel de vreemdelingen in eerste instantie vriendelijk worden ontvangen, wordt de houding van de autochtonen steeds minder welwillend. Elf september is wat dat betreft een omslagpunt. Toch stroomt het water in de IJssel kalmpjes verder, ook de schrijver gaat verder met zijn verhaal maar doet naar mijn mening iets teveel alsof er niets aan de hand is.

Al met al een lezenswaardig boek met een nog steeds actueel onderwerp ook al is het al een jaar of tien geleden geschreven. 

Reacties

Judy zei…
Grappig om te lezen. Begin jaren tachtig woonde ik in Amerongen en daar waren precies twee Marokkaanse gezinnen. De kinderen speelden regelmatig bij ons in de tuin.
Emie zei…
Wat fijn voor je zus om zo'n stapel boeken te krijgen. Het bovenste boek van Arthur Japin ken ik niet, terwijl ik vrijwel alles van hem lees. Vond je het wat? Leuk dat we onlangs al met elkaar wat boeken bespraken. 1953 ga ik op mijn wensenlijstje zetten voor mijn e reader.
Bertiebo zei…
Goed idee! Drie boeken van je stapel ken ik niet
Toch eens kijken
John zei…
Ik lees doorgaans ook veel, maar het is wel een stuk minder geworden. Boeken doe ik nooit weg,
Mevrouw W. zei…
Het Rosie Effect en 1953 heb ik gelezen, de rest niet.
Edward McDunn zei…
Alsnog gefeliciteerd met de verjaardag van je zuster, dat is een flinke stapel boeken, daar kan ze een tijdje mee vooruit.
Naar aanleiding van jouw vorige bericht over De papagaai die over de IJssel vloog, heb ik het boek opnieuw gelezen. En het was weer net zo indrukwekkend. Voor mij speelt het heel dicht bij huis natuurlijk. In de stapel zie ik er nog een paar die ik maar eens moet reserveren bij de bibliotheek, dank je wel voor de leestips.
Elizabeth zei…
Wat leuk om zo boeken door te geven. Wij doen dat vaak met tijdschriften..
Sjoerd zei…
Ik vraag me af wat de criteria zijn om een boek te willen lezen. Ik lees alleen nog maar digitaal, dat maakt dat uitzoeken zo lastig.
Janny zei…
Ik lees ook veel, ik ga elke week wel naar de bibliotheek of ik leen ze van mijn zus. In de vakantie gebruik ik de e-reader, maar liever lees ik van papier.
Jolande zei…
Wat fijn dat jij en je zus dezelfde smaak hebben en boeken kunnen ruilen.
Hier hebben we geen boekenkast, maar lees ik ook niet zo heel veel.
Momenteel is er (voor de tweede poging) een doos onderweg waar ook boeken inzitten en daar zou ik wel een paar maanden mee vooruit moeten kunnen.
Lies zei…
Hier 'reizen' boeken ook.
Lie(f)s.
Marthy zei…
Emie, ik hou van de boeken van Arthur Japin, heb al veel van deze schrijver gelezen maar dit boek kon me niet boeien. Na een kwart van het boek gelezen te hebben gaf ik het op. Jammer, ik had het zelf gekocht.
In de weer zei…
Zo’n stapel boeken krijgen is sowieso al een cadeau !
bemar zei…
Ik lees op mijn ereader, maar als ik eens een "echt"boek krijg, vind ik dat toch prettiger lezen.