Doorgaan naar hoofdcontent

Machineschrijven

Machineschrijven, het woord is bijna uit onze taal verdwenen maar in feite doen we niets anders meer. Tikken op een toetsenbord doen we de hele dag door op onze smartphones, tablets of laptops.

Ik leerde het als zeventienjarig meisje op het model typemachine wat hier op mijn rolluikkastje staat. Olivetti, Underwood en Remington waren toen de bekende merken. Ik kreeg les bij de nonnen waar ik op de kleuter- en lagere school had gezeten.

Meestal waren het vrouwen die de typekamers op grote kantoren bevolkten. Typistes, ook wel tiepmiepen genoemd zaten de hele dag te ratelen op het toetsenbord, afgebroken door het verschuiven van de wagen voor een nieuwe zin.

Door het ontstaan van de elektronische typemachine en later de computer zijn de typekamers verdwenen. Mannen typen nu hun eigen brieven uit.

Reacties

Judy zei…
Ja zeg, wat een antiek ding is het geworden. Ik leerde typen toen ik omgeschoold werd tot secretaresse, terwijl toen het typen op de pc al op kwam.
In de weer zei…
Staat leuk op je kastje, gebruik je hem nog wel eens (bijv voor Snail-Mail) ?
Wij hadden een Olivetti, maar ik zou niet weten waar hij is gebleven.
Zal wel kringloop zijn geworden !
Sjoerd zei…
Heel herkenbaar. Ik heb destijds ook type-les gehad, maar was niet geschikt als tiepmiep.
miekequilt zei…
Mooie machine heb je staan. Ik had ook typeles en herinner me nog steeds het woord : myxomatose. En het hele verhaal over deze konijnenziekte.
Kreeg een paar jaar geleden een leuke vintage machine maar gebruik hem zelden. Misschien moet ik er ook maar eens een leuk plekje voor zoeken.
Mevrouw W. zei…
Ja typen... dat heb ik ook nog geleerd op een dergelijke machine. Thuis hadden we wel een kleiner model, maar op les waren het die grote ouderwetse.
Lot zei…
er was een machine zonder letters op de toetsen op typeles ook. Moesten we om de beurt op oefenen
John zei…
Nooit geen typeles gehad maar ik kan het als de beste. Gewoon geleerd op het toetsenbord van de pc waar ik al zeker 25 mee werk.
Wat een mooie machine!
Ach ja, typelessen op school! Met 10 vingers en misschien ook wel blind typen. Weet ik niet meer zeker (heb ik verdrongen😂)
Ik zat gelukkig achterin de klas. De snelheid was binnen de norm maar met die 10 vingers van mij is het nooit wat geworden!
Ik kreeg les op de middelbare school
Elizabeth zei…
Wat leuk dat je die oude typemachine nog hebt!
Ik heb ook blindtypen geleerd op een echte typemachine, maar die was van mijn zus. Geen idee of ze het apparaat nog heeft...
Emie zei…
Ook ik heb via school op typeles gezeten . We deden dat op Haagse school voor Machineschrijven en stenographie. Ik haalde er ook mijn diploma maar ben nooit een goede tiepmiep geworden.
Anoniem zei…
Herkenning, typeles met gekleurde doppen op de toetsen. Blind leren typen met de "perfecte" tienvinger aanslag. De gekleurde doppen hadden verschillende kleuren (links en rechts in rijen) en elke kleur gaaf aan met welke vinger de aanslag moest plaatsvinden. Wat was ik blij in mijn 2e baan met een typemachine met een bolletje (IBM??) en een lint voor een correctie.
Het tienvingersysteem ging jaren later door een aantal gebroken vingers totaal de mist in. Nu nog steeds profijt van het geleerde ivm notuleren op mijn laptop of iPad.
Janny zei…
Ik heb al heel jong leren typen, ook met van die gekleurde doppen op de toetsen. Toen ik Schoevers deed hoefde ik de typelessen niet te volgen en kreeg ik lekker vrij. En ik heb er mijn hele werkzame leven profijt van gehad.
Lies zei…
'k Leerde typen op een Remington...
Lie(f)s.
Jolande zei…
Bij ons op school kon je vrijwillig typeles volgen, inderdaad ook op zo'n machine.
Ik heb dat gedaan en heb daar nog steeds veel profijt van, want ik kan heel snel met 1o vingers blind typen.
In de Art Journal wereld zie je die machines trouwens weer vaak, die gebruikt men dan om quotes of tekstregels te typen, dat doe ik dan weer met een typewriter font op mijn pc :-)
Charlie zei…
Wat een mooi nostalgisch beeld! Van de schrijfmachine of het rolkastje. Wij hadden thuis net zo’n rolkastje waar de administratie in zat. Het ziet er nog prachtig uit!
Ik heb ooit ook een typediploma gehaald maar niet op zo'n mooie machine!