Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe het begon 4

Die eerste zomervakantie! Bas probeerde de wildernis die onze tuin was enigzins te bedwingen. Hier lag nog wel wat werk te wachten om er wat fraais van te maken.

De bank en de tafel met het dikke hardstenen blad waren onze eerste aankopen voor het huis. Zeker niet goedkoop maar wat hebben we daar al een plezier van gehad.

Zoon Jacek kwam langs met een vriendin en werd direct aan het werk gezet. Onze zolder lag vol met oude gebroken dakpannen, die zouden we zelf afvoeren hadden we de aannemer beloofd. Kruiwagens vol heeft hij naar boven gereden.

Samen met ander vuil ging dat allemaal in de aanhanger maar toen was de vraag, waar raken we dat kwijt? Vuilcontainers voor huishoudelijk afval hadden we ook nog nergens gezien. Bij navraag bij de buren werd ons een plek gewezen in een andere vallei waar we al het vuil konden brengen. Daar  aangekomen wisten we niet wat we zagen. Een grote helling waar alle soorten vuil gewoon naar beneden gegooid werd. Er lag van alles op die helling maar waar ik het meest van schrok waren de accu's en de koelkasten die ik zag liggen. Dit was wel even slikken voor ons Nederlanders die al jaren anders gewend waren. Er zat niets anders op dan ons 'aan te passen' en gelukkig heeft het niet lang geduurd. Een paar jaar later werd de vuilstort gesloten, bedolven onder een laag grond en kwamen er vuilcontainers en afvalbrengstations voor het grotere afval.

Aan het eind van deze vakantie hadden we in de badkamer een wastafel met warm en koud stromend water en een werkend toilet. Ook in de keuken was er warm en koud water. Wat een luxe!

De buiten wc was niet meer nodig. Daar kwam later een betonnen vloertje in, de deur werd vernieuwd en de witkwast ging erdoor. Nu doet de ruimte al jaren dienst als ons tuinschuurtje. Tevreden gingen we                                             huiswaarts.                                                

Reacties

Mevrouw W. zei…
Zomaar ergens vuil storten is nu gelukkig niet meer voor te stellen. Het is goed dat nu alles apart ingezameld wordt en dingen gerecycled worden.
Judy zei…
Leuk om te lezen over het begin! Die vuilstort natuurlijk niet, en goed dat het nu niet meer zo is.
Sjoerd zei…
Het meeste wat hier nog illegaal gestort wordt is drugsafval... Maar ik vrees dat al die afvalbergen die bedolven zijn met grond later toch voor problemen met grondwater gaan zorgen. Maar, jullie konden tevreden naar huis.
Bertiebo zei…
Stap voor stap voorwaarts
Wat een klus hè. Leuk dat de kinderen al de leeftijd hadden om mee te helpen èn dat ze dat ook leuk vonden!
Die gebroken dakpannen die bij ons boven water kwamen, liggen nu trouwens onder ons terras, als extra ophoging!
Emie zei…
Wat een werk is er verzet in het begin. En ook erna hè, het is een continue proces. Leuk om te lezen.
In de weer zei…
Ja zo ging dat vroeger, hier in de buurt ligt ook zo’n gigantische afvalberg. Men heeft er ook zand over gestort en nu is er al jaren een motorcircuit.
Leuk dat de kinderen ook aan de gang gingen, goed voorbeeld doet goed volgen !
Janny zei…
Jullie hebben met de kinderen een heleboel werk verzet in het begin! En trouwens, nog steeds hebben jullie er veel werk aan, maar wel makkelijker dan in de beginjaren.
Elizabeth zei…
Dat was flink aanpakken, maar als je het met elkaar kunt doen is dat zo leuk en waardevol~!
Ja, die prachtige buitentafel... daar heb ik op eerdere foto's ook al eens goed naar zitten kijken, dat is een juweeltje!
KnutzEls zei…
Ik volg het dagelijks. Wat een werk is er verzet!
Jolande zei…
Soms moet je inderdaad even slikken bij bepaalde gewoontes in een land, dat hebben we hier ook, maar ja lands wijs lands eer.
Ik vind het knap hoor wat jullie allemaal gedaan hebben.
marga zei…
Zo leuk om te lezen hoe en wat jullie allemaal gedaan hebben om er dat van te maken wat ik het laatste jaar zie en volg.
Heel mooi en fijn dat jullie er ook zo van kunnen genieten.
Fijn weekend.
Marga
Lies zei…
Goedkoop is vaak duurkoop..., toch?!
Spannende verhalen met een supermooi eind!
Lie(f)s.
miekequilt zei…
Ik heb weer genoten, Marthy. Wat is het toch leuk te lezen hoe jullie daar een thuis maakten van dit huis.
Josephine zei…
Net als Mieke vind ik het ook genieten om het hele proces te kunnen volgen,
ongelooflijk veel werk en vooral in de begin periode toen alles nog vorm moest krijgen, zowel buiten als binnen. Wat zal dat al heel fijn gevoeld hebben om
een Toilet binnenshuis te hebben en warm en koud stromend water.
bemar zei…
Wat leuk om te lezen en te zien!