Doorgaan naar hoofdcontent

Salzburg I

 Salzburg is een stad met fraaie paleizen, mooie historische gebouwen en grote pleinen. Al dit moois is ontstaan in de 16de eeuw toen de Salzburgse prins-bisschop door Italiaanse architecten de stad in barokke stijl liet herbouwen. De historische binnenstad, die lekker compact is, staat uiteraard op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De vesting Hohensalzburg ligt 80 meter boven de binnenstad op de top van de Festungsberg. De vesting is een volledig ommuurde burcht met een lengte van 250 meter en het is 150 meter breed. Hiermee is het een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa. 

Het begin van de stad Salzburg is de St. Petersabdij. De abdij ligt aan de voet van de Mönchberg, direct onder de vesting Hohensalzburg. Het is het oudste klooster in het Duitstalig gebied en werd gesticht door de heilige Rupert. Ook vind je hier een van de oudste begraafplaatsen van Europa. Het lijkt meer een park, dan een kerkhof 

Naast oude graven van monniken zagen we ook de graven van de componist Haydn en Nannerl Mozart. En dan zijn er ook nog eeuwenoude catacomben.

We hebben kriskras door de stad gezworven zonder plan en als je je ogen de kost geeft zie je allerlei moois. Deze sloten op een grote dubbele deur bijvoorbeeld, de ouderdom is er aan af te lezen.

Mart wees me op twee luiken aan een raam, ze bleken van ijzer gemaakt te zijn. Prachtig, heel wat luiken gezien in een land als Frankrijk maar nog nooit van dit materiaal en waarschijnlijk ook nooit zo oud.


Naast die luiken deze prachtige houten deur. Het zegt genoeg over de mooie ouden panden die in Salzburg te zien zijn.

Reacties

Sjoerd zei…
Gewoon een geweldige stad om te zien door jouw ogen.
KnutzEls zei…
Prachtig zoveel schoonheid.
Judy zei…
Wat een prachtige stad!
In de weer zei…
Ziet er uitnodigend uit !
miekequilt zei…
Prachtig daar. Ik snap wel dat je daar een paar uur rond kunt lopen en genieten.
Emie zei…
Het is ook Mozarts geboortestad. Ben je hem niet overal tegengekomen? Ik heb er toen ik twintig was eens onder leiding van een gids rondgelopen en vooral Mozart is me bijgebleven.
Marietje zei…
Er is ook een speciale sound of music bus tour in Salzburg. Ik vind dat zo'n leuke film. Ik heb hem geloof ik voor het eerst gezien toen ik 4 was. Maar of ik zo'n bus tour zou doen doen weet ik niet want dan voel ik me toch wel heel oud.
Misschien is het wel heel leuk om daar op jezelf de highlights van de film te bekijken.
Edward McDunn zei…
Prachtige opnamen hoor, er is daar veel moois te zien.
Dat kerkhof is wel héél bijzonder.
Ger zei…
Daar waar de rijkdom lang geleden begon uit het winnen van zout en de mooie stad haar naam aan te danken heeft.
Rondlopen en genieten van wat je op dat moment tegenkomt en er geen verplicht nummertje vanaf vooraf gemaakt lijstje van maken,op die manier kom je de ene verrassing na de andere tegen.
Jolande zei…
Mooie foto´s van een mooie stad.
Janny zei…
Dat lijkt me een prachtige stad, mooie gebouwen met aparte details.
Lies zei…
Wahw...! Mooi daar!
Lie(f)s.
Bertiebo zei…
Ben er ooit een dagje geweest en dat was beslist te kort
Willy zei…
Een prachtige stad om te vertoeven. Kijk met veel plezier naar je foto's. Heb vanmiddag een programma op tv bekeken met 50 tips voor Salzburg en omgeving. Dat was ook genieten. Mijn eerste bezoek aan deze stad was tijdens een schoolreis. Helaas weinig foto's toen, maar wel veel mooie herinneringen.