Doorgaan naar hoofdcontent

Salzburg II

Salzburg is beslist een bezoek waard dus mocht je tijdens een skivakantie in Oostenrijk eens wat anders willen doen dan is deze stad beslist een aanrader. Het is ruim gebouwd met veel doorgangen onder de gebouwen.

En die doorgangen brengen je naar prachtige grote pleinen zoals hier de Residentzplatz.

Maar ook leuke smalle winkelstraatjes. Let eens op de vele mooie uithangborden.

In Oostenrijk wordt de klederdracht nog steeds met trots gedragen en niet alleen door ouderen.We kwamen ontzetten veel winkels tegen waar je die kleding kan kopen en er zijn in de steden zelfs ateliers waar de dirndl en lederhosen op maat worden gemaakt.

Salzburg is de stad waar Mozart werd geboren en dat kom je overal tegen. Kaartjes voor concerten, opera's en balletten zal je vroeg genoeg moeten boeken want er is veel belangstelling voor.

De Pferdeschwemme is een leuke bezienswaardigheden in Salzburg. In eerste instantie denk je dat het gewoon een grote fontein is met paardenthema, maar niets is minder waar. Vanaf de 17de eeuw, toen de Pferdeschwemme werd gebouwd, was dit namelijk de paardenwasstraat van Salzburg. Paarden liepen er aan de ene kant in, werden vervolgens geschrobd en gewassen, om er aan de andere kant weer blinkend schoon uit te komen. De fontein was nu afgedekt, waarschijnlijk voor bevriezingsgevaar.

Ik ben er niet achter gekomen wat dit gebouw is, misschien een voormalig klooster maar mooi is het. Ook weer gebouwd tegen die enorme rots wand waar bovenop de vesting staat.

Wij parkeerden in de Altstadtgarage, vier verdiepingen onder de grond. Je kan erin verdwalen zo groot. Ik vroeg aan de bestuurder van de auto die naast ons parkeerde welke uitgang we moesten hebben om het dichtst bij het centrum te komen en de ontzettend vriendelijke man liep een stukje met ons mee om het uit te leggen. Altijd fijn als je zulke mensen tegenkomt. 

Reacties

Bertiebo zei…
Op skivakantie ben ik nog nooit geweest. Maar wel in Salzburg in de zomer. Ik vond het ook zeer fraai!
Judy zei…
Prachtige stad! Een paardenwasstraat! En wat een grote parkeergarage, konden jullie de auto wel weer terugvinden?
Wat mooi om te zien allemaal. Ik ben nog nooit in die buurt geweest.
miekequilt zei…
Wat een leuke dag uit. Ik geniet mee van deze mooie stad, bedankt voor de mooie foto's.
In de weer zei…
Wat zijn de straten en pleinen schoon.
Nu in de winter al mooi en sfeervol! Wat zal Salzburg in de zomer dan wel niet zijn, hè. Hooguit wat drukker natuurlijk. Leuk die wasstraat voor paarden; de voorloper voor de auto wasstraat!
KnutzEls zei…
Het lijkt me stad om vaker te bezoeken. Zo mooi.
Elizabeth zei…
Nou, ik krijg er eigenlijk wel zin in...!
De zin in skiën is een beetje weg bij Peter, maar als we het nu eens combineren...
Een nichtje van ons heeft een keer een heel leuk klederdrachtjurkje voor haar dochtertje gekocht in Oostenrijk en ze droeg het op een bruiloft. Het was ènig om te zien!
willy zei…
Interessant en met knappe foto's Marthy

een "Pferdeschwemme", ik zou dat niet meteen geraden hebben

fijn weekend gewenst


Emie zei…
Zo wordt een weekje wintersport ook nog eens eens cultureel uitstapje!
Prachtige stad idd. Ben er meermaals in de zomer geweest. En ook heel schoon want ze vegen voortdurend alles aan. In de zomer lopen er paarden met koetsen. De paarden hebben een soort vangnet voor hun uitwerpselen, ik zag er indertijd een gemeente werker achteraan lopen om de boel meteen op te vegen als het mis gaat.
Edward McDunn zei…
Mooie opnamen hoor, ik ben gek op die smalle straatjes zonde verkeer.
Ger zei…
Oostenrijk is prachtig en heeft historische bezienswaardigheden in overvloed.
Wenen en Innsbruck bezocht ik meerdere keren.
Ook in Duitsland worden klederdrachten nog gedragen,kom de dirndl jurk nog vaak tegen door personeel gedragen in hotels en restaurants waar het een extra dimensie geeft aan de sfeer.
Het mooie gebouw op een van jou foto’s daar vond ik wat over:
https://www.architektur-bildarchiv.de/image/Bürgerspital-Salzburg-104841.html

Janny zei…
Lijkt me echt een prachtige stad, we zijn er één keer geweest om onze dochter van het station te halen toen we in Oostenrijk met vakantie waren, maar hadden toen geen tijd om de stad te bezichtigen.
marga zei…
Salzburg is inderdaad een mooie stad. Ooit tijdens een vakantie geweest en de stad bewonderd. Ook wil ik je nog Feliciteren met verjaardag en wens je nog heel veel fijne jaren toe samen met al de mensen om jou heen.
Groeten
Marga
Het is een prachtige stad die we regelmatig en graag bezoeken. Dat van die paardenwasstraat wist ik niet, grappig!
Lies zei…
*É*n*i*g*!
Lie(f)s.
Prachtige stad. Dank je wel voor het meewandelen met jullie.
Jolande zei…
O ja die parkeergarage, nog nooit zoiets gezien en ik vond het heel indrukwekkend.
Mooie foto´s van een mooie stad