Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe het begon 3

We wilden graag een huis kopen in Frankrijk maar een eerste vereiste was dat het direct bewoonbaar moest zijn. Mart werkte niet in het onderwijs maar had een eigen bedrijf dus hele lange vakanties zaten er niet in. Bovendien hadden we ook geen familie of vrienden die hun zomervakanties op wilden offeren om bij ons te komen klussen. 

We kwamen uiteindelijk in de noordelijke Ardèche terecht waar we een huis kochten waar nog veel aan gedaan moest worden maar dat had geen haast. We hebben wel direct het dak laten vernieuwen, dat was nodig. De aannemer van een paar dorpen verderop wilde dat wel doen en bij de opmerking van mij dat hij maar naar Nederland moest bellen als er problemen waren begon hij te lachen en zei dat hij de problemen altijd zelf oploste, hij had al zoveel gewerkt voor tweede huizen bezitters en dat was altijd goed gegaan zonder hun aanwezigheid.

Hij stelde voor om het dak aan één kant te verlengen, dan hadden we een afdak boven twee deuren. Ik ben er nog steeds blij mee.

Dat dak was klaar toen we in de zomer van 1994 aankwamen met zoon Bas en toen nog zijn vriendin Christianne.Heteerste verreiste was een badkamer want die was er niet in het huis. Wel een toilet boven een open gat, wat stonk dat. Bovendien was hij buiten op het tweede terras, niet erg comfortabel. Een klein zijkamertje naast de kamer/keuken ging als badkamer dienen. Allereerst moest er een septic tank komen en die moest ingegraven worden.

 Hier staat Mart platen te zagen voor de vloer.

Na ruim twee weken bijna iedere ochten graven en vaak met hulp van een kangoo om de stenen die er uit moesten wat kleiner te maken, dit alles werk van zoon Bas, was het gat diep genoeg en lieten de mannen de tank in het gat zakken. 

En hij lag in één keer water pas! Het was al laat in de middag dus snel het gat zoveel mogelijk dichtgegooid. Morgen de rest, hij ligt er in ieder geval in, dachten wij. Maar 's nachts brak er onweer uit met veel regen en 's morgens dreef de tank een halve meter boven het gat! Tank er weer uit, water en daarna nat zand eruit en tank er weer in, halve dag extra werk. Toen begon het 's avonds weer te onweren met hevige regen. Het gat was goed dichtgegooid met grond, aangestampt en nog meer grond maar toch vielen er door al dat water gaten in de grond. In de stromende regen zijn de mannen aan het werk gegaan om de tank erin te houden wat uiteindelijk lukte.

Maar tussen het werk door hielden we ook vakantie. We ontdekten leuke zwemplekjes en staken de Rhône over om in de Drôme te gaan kijken. Hier zitten Christianne en ik op de rand van de fontein in Saillans. Afgelopen zomer werd er een foto gemaakt van kleindochter Saar en mij op dezelfde fontein, kijk hier maar even.

Morgen ga ik nog even door met onze eerste zomervakantie in de Ardèche.

Reacties

Sjoerd zei…
Af en toe een dagje ervan tussenuit hoort er zeker bij. Zeker als je de hele vakantie bezig bent met opknappen van het huis.
Elizabeth zei…
Wat leuk om dit te lezen! Al lezend kwamen de verhalen uit 'Ik vertrek' bij me boven, maar gelukkig verliep het bij jullie beter.
Want je zal maar met zo'n waardeloze aannemer in zee gegaan zijn...
Jullie zullen wel heel gek opgekeken hebben de volgende morgen na het onweer!
Leuke foto's (lekker nog jong allemaal) ook!
Judy zei…
Leuk om te lezen hoe het allemaal begon! Wat een leuke foto's bij de fontein!
Prachtig om die herinneringen te lezen. Wat was het buffelen!
Heerlijke foto’s en verhalen! Wat lijkt dat allemaal alweer een tijd geleden, hè. Pas als je de foto’s er weer bij pakt weet je weer hoeveel werk je destijds hebt verzet en ook hoe mooi die tijd was, ondanks het zware buffelen!
miekequilt zei…
Wat leuk om te lezen hoe jullie daar startten. Na al die jaren hebben jullie daar echt je eigen plek gevonden. Een mooi huis in een piepklein dorp. Maar wel jullie eigen paleis!!
Charlie zei…
Leuk om te lezen hoe jullie zijn begonnen ! Dat verhaal van de septic tank was wel spannend!
Leuk al deze verhalen over hoe jullie franse droom tot stand is gekomen.
willy zei…
toch een ganse klus om die tank in de grond te krijgen Marthy....

prettige dag
Ger zei…
Jullie waren jong en wisten van aanpakken,waren niet bang om vieze handen te krijgen en dat is na al die jaren nog steeds zo.
Daar staat tegenover dat jullie ook al vele jaren genieten in het mooie Frankrijk.
In de weer zei…
Jou lezers hier, weten inmiddels wel dat al jullie werk ook veel woongenot heeft gebracht en dat jullie er nog steeds volop van kunnen genieten. Leuk om op terug te kijken.
Jolande zei…
Ik vind het erg leuk om te lezen hoe het allemaal begonnen is.
marga zei…
Wat leuk om te zien hoe het begon. Fijn dat jullie er zo van genieten. De foto laat zien dat het al heel veel jaren zijn. Ik wens jullie er nog heel veel bij.
Groeten
Marga
Lies zei…
Héérlijke herinneringen...!
Lie(f)s.
Josephine zei…
Erg leuk om hier vanaf het prille begin de ontwikkelingen en vorderingen
te kunnen volgen. Dat was echt flink aanpakken zo in het begin. Maar
uiteindelijk is het grote delen van het jaar een papradijs waar jullie
volop van genieten, echt fantastisch!!!
Vera zei…
Leuke foto's en herinneringen en wat lijkt Luuk toch op zijn vader, als twee druppels water!
Groet Vera